duminică, 6 decembrie 2009

Walt Disney


S-a născut la Chicago, la 5 decembrie 1901. În aprilie 1906, familia lui Walt s-a mutat în Marceline, Missouri, unde fratele său deţinea o proprietate. Acolo ei au cumpărat o casa şi o fermă cu o suprafaţă de 45 de acri (18,2 hectare). În timp ce se afla în Marceline, Walt şi-a dezvoltat dragostea sa pentru desen. Un vecin de-al lor l-a plătit pe Walt să îi facă nişte desene ale calului său. De asemenea, tot în Marceline, Walt şi-a dezvoltat pasiunea pentru trenuri.
Familia Disney a ramas în Marceline timp de patru ani după care s-au mutat în Kansas City în 1910.
În toamna anului 1917, Walt a început să studieze la liceul McKingsley High School, făcând în paralel cursuri de seral la Institutul de Artă din Chicago. Disney era desenatorul ziarului scolii. Desenele sale erau foarte patriotice, majoritatea fiind axate pe Primul Război Mondial. Disney a abandonat liceul la vârsta de 16 ani pentru a intra în armată dar aceasta nu l-a primit pentru că era prea tânăr.
În schimb, Walt şi un prieten de-al său au decis să intre în Crucea Roşie. Pentru a se putea angaja, trebuiau sa aibă minim 17 ani dar, în ciuda opoziţiei tatălui său, mama sa a elaborat un nou certificat de naştere în care scria că Walt era născut în 1900 şi nu în 1901. Crucea Roşie l-a trimis în Franţa timp de un an unde a lucrat ca şofer de ambulanţă, pe care a desenat câteva personaje.
Apoi s-a mutat în Kansas City pentru a-şi începe cariera artistică. Fratele sau Roy lucra la o banca şi a reuşit să îl angajeze printr-un prieten la Pesmen-Rubin Art Studio. Aici, Disney făcea reclame pentru ziare, reviste şi cinematografe. Tot aici a cunoscut un animator, Ubbe Iwerks (1901-1971). Ei doi işi respectau munca aşa de mult încât relaţia dintre ei s-a îmbunătăţit foarte repede şi au hotărât să îşi înceapă o afacere proprie.
Disney şi Iwerks au fondat o companie numită Iwerks-Disney Commercial Artists în ianuarie 1920. Din păcate, puţini clienţi au vrut să se angajeze la cuplul neexperimentat. Iwerks a plecat o vreme să câştige nişte bani la Kansas City Film Ad Company. Disney s-a retras şi el după ce compania a fost cumparată.

Când Disney a sosit la Los Angeles, avea 40 de dolari în buzunar şi un desen neterminat în servietă. Surprinzător, la început a vrut să abandoneze animaţia, gândindu-se că nu va putea concura cu studiourile din New York. Disney a spus că prima sa ambiţie a fost să devină regizor de film. A fost să se angajeze la toate studiourile din oraş dar toate l-au respins.
Din cauza eşecurilor cu filmele artistice, Disney s-a întors în animaţie. Primul său studio de animaţie din Hollywood era în garajul unchiului său. Disney a trimis un desen neterminat distribuitorului din New York, Margaret Winkler, care i-a răspuns imediat. A vrut să-l angajeze pe Disney pentru mai multe filme artistice combinate cu animaţie.
Disney l-a căutat pe fratele său Roy, care făcea un tratament de tuberculoză într-un spital de veterani din Los Angeles. Disney l-a rugat pe fratele său sa îl ajute deoarece nu se putea descurca financiar fără el. Roy a fost de acord şi a părăsit spitalul împreună cu fratele său. De atunci nu s-a mai întors şi niciodată nu s-a vindecat de tuberculoză.
In 1925, Disney a angajat o tînără femeie, Lillian Bounds, pentru departamentul de imprimare cu cerneală şi colorat. A fost admirată imediat de Walt iar câteva luni mai târziu lucra ca şi secretară.

După o serie de eşecuri, Disney trebuia să creeze o nouă "stea". Majoritatea biografiilor spun că ideea lui Disney pentru Mickey Mouse i-a venit în timpul întoarcerii din New York. Este o discuţie în jurul creatorului lui Mickey, ori Disney ori Iwerks. Şoarecele a fost iniţial numit "Mortimer", dar a fost mai târziu botezat "Mickey Mouse" deoarece noua soţie a lui Disney, Lillian, considera numele "Mortimer" ca fiind nepotrivit.
Primul scurt-metraj al lui Mickey a fost Plane Crazy în 1928 care a fost, ca majoritatea filmelor de la acea vreme, un film mut. După ce nu a găsit un distribuitor pentru Plane Crazy şi pentru continuarea sa, The Gallopin' Gaucho, Disney a creat un scurt-metraj Mickey Mouse cu sunet, Steamboat Willie. Acesta a avut succes şi au fost distribuite cu sunet şi cele două scurt-metraje precedente. Însuşi Disney şi-a împrumutat vocea lui Mickey şi Minnie Mouse iar Mickey a purtat vocea lui Disney până în 1946.

Primele seriale ale lui Mickey Mouse au fost în 1929, începând cu un serial muzical numit Silly Symphonies. Primul episod era numit The Skeleton Dance şi a fost în intregime desenat şi animat de Iwwerks, care a fost responsabil cu desenul la majoritatea animaţiilor Disney produse între 1928 şi 1929. Cu toate că serialul a avut succes, Disney nu a putut să distribuie serialul şi atunci a trebuit să semneze un nou contract cu Columbia Pictures.
Iwerks era sătul de atâtă muncă, mai ales datorită faptului ca el lucra mai mult decât Disney, aşa că l-a părăsit şi şi-a deschis propriul studio. Disney căuta cu disperare pe cineva care să ia locul lui Iwwerks, ceea ce era foarte greu, deoarece nu se găsea cineva la fel de bun şi rapid ca Iwerks, care putea să deseneze 700 de cadre pe zi.
Între timp, Iwerks şi-a lansat serialul de succes Flip the Frog împreună cu primul serial de animaţie color, Fiddlesticks. De asemenea, Iwwerks a creat alte două seriale de animaţie, Willie Whopper şi Comicolor. Iwerks şi-a închis studio-ul în 1936 pe pentru a lucra la alte proiecte de animaţie. Va relua relaţia cu Disney în 1940, lucrând la departamentul de cercetare al studioului său.
Cu noroc, Disney a reuşit să găsească câţiva oameni care să îl inlocuiască pe Iwerks. În jurul anului 1932, Mickey Mouse a devenit un personaj destul de celebru.
În 1932, Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale cărui seriale au devenit color în 1935 şi au început să apară alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Goofy şi Pluto.

Cu toate că studioul său a produs cele mai celebre seriale de animaţie ale vremii, rezultatele nu erau pe placul lui Disney, care în 1934 avea planuri pentru a crea un lung-metraj de animaţie. Dupa ce restul industriei cinematografice a aflat despre planurile lui Disney despre un lung metraj cu Albă ca Zăpada, au numit proiectul "nebunia lui Disney", deoarece erau convinşi că proiectul va distruge studioul lui Disney. Atât Lillian cât şi Roy au incercat să îl convingă pe Disney să abandoneze proiectul, dar acesta avea planuri mari pentru viitor. A angajat profesorul universitar Don Graham pentru a instrui personalul de la studioul său.
Toate aceste cercetări şi antrenamente au fost folosite pentru pregătirea personalului în aşa fel incât rezultatele să fie pe placul lui Disney. Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (Snow White and the Seven Dwarfs), aşa cum era numit proiectul, era în producţie din 1935 până la mijlocul anului 1937, când studioul a rămas fără bani. A reuşit totuşi să ia un împrumut de la Bank of America pentru a-şi termina producţia. Premiera filmului a avut loc la cinematograful Carthay Circle la data de 21 decembrie, 1937. Albă ca Zăpada, primul film de animaţie în limba engleză şi filmat în Technicolor a fost lansat în februarie 1938, fiind distribuit de RKO Radio Pictures, cu care studioul tocmai a încheiat un contract. Filmul a devenit producţia cu cel mai bun succes la încasări pe anul 1938, reuşind să strângă peste 8 milioane de dolari (astăzi 98 de milioane). Succesul avut cu Albă ca Zăpada (pentru care Disney a câştigat Oscarul) i-a permis lui Disney să deschidă o nouă sucursală a studioului său în Burbank, care s-a deschis pe 24 decembrie, 1939. Personalul responsabil pentru lung-metraje, care tocmai a terminat Pinocchio, a continuat să lucreze pentru Fantasia şi Bambi, în vreme ce personalul responsabil pentru scurt-metraje a lucrat pentru noi seriale cu Mickey, Goofy, Donald si Pluto.

Pinocchio şi Fantasia au fost lansate în cinematografe în 1940 dar ambele au fost dezamăgiri financiare. Filmul Dumbo era plănuit ca un film care să aducă bani dar, în timpul producţiei, majoritatea animatorilor s-au revoltat datorită relaţiei dintre Disney şi echipa sa.
La puţin timp după ce Dumbo a fost lansat în cinematografe în octombrie 1941 şi a început să aducă mulţi bani, Statele Unite ale Americii au intrat în Al Doilea Război Mondial. Armata americană a cerut studioului Disney să producă filme de instructaj pentru soldaţi, dar şi scurt-metraje care să ridice moralul acestora, cum ar fi Der Fuehrer's Face şi lung-metrajul Victory Through Air Power în 1943. Totuşi, filmele militare nu au adus bani iar când filmul Bambi a fost lansat în aprilie 1942 nu s-a descurcat foarte bine.
Pe la sfârşitul aniilor '40 studioul şi-a revenit în aşa fel încât să continue cu producţia la lung-metrajele Alice In Wonderland (Alice în Ţara Minunilor) şi Peter Pan, care au fost amânate în perioada războiului, şi au început să lucreze pentru Cinderella (Cenuşăreasa), care a devenit cel mai bun succes al studioului după Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici.

În timpul unei călătorii de afaceri în Chicago la sfârşitul anilor '40, Disney a desenat schiţe ale ideilor sale pentru un parc de distracţii în care copii şi părinţii pot să se distreze împreună. Acest plan trebuia iniţial să fie vis-a-vis de studio. Ideile originale au crescut într-un concept mult mai mare care avea să devină Disneyland. Disney a petrecut cinci ani din viaţa sa planificând Disneyland şi a creat o nouă subdiviziune a companiei sale, numită WED Enterprises, care avea sarcina să proiecteze parcul.

După ce Walt Disney Productions a început lucrul la Disneyland, studioul a început să se extindă în alte zone ale divertismentului. În 1950, Treasure Island (Insula comorii) a devenit primul film 100% cu actori reali şi a fost repede urmat de altele: 20.000 de leghe sub mări în 1954, The Shaggy Dog în 1959 şi The Parent Trap (1961). Studioul a produs prima emisiune TV, One Hour in Wonderland (O oră în Ţara Minunilor), în 1950. Disney a început să fie gazda unei emisiuni săptămanale la postul ABC, numit Disneyland, după parc, unde arăta clipuri din filmele Disney vechi, realiza tururi ale studioului şi promova parcul Disneyland, în timp ce acesta era în construcţie în Anaheim, California.

În timp ce studioul se implica în alte forme media, Disney nu mai acorda atâta atenţie producţiilor animate, lăsând acestea în grija animatorilor. În timpul vieţii lui Disney, departamentul de animaţie a mai produs filmele Lady and the Tramp (Doamna şi vagabondul, 1955), Sleeping Beauty (Frumoasa din pădurea adormită, 1959), One Hundred and One Dalmatians (101 Dalmaţienii, 1961) şi The Sword in the Stone (Sabia din piatră, 1963). Producţia la scurt-metrajele animate a continuat până în 1956 când departamentul pentru scurt-metraje s-a închis.
Pe 17 iulie, 1955, Disneyland, unul din primele parcuri tematice din lume, s-a deschis şi a avut un succes imediat. Oameni din toată lumea veneau la Disneyland, care conţinea atracţii bazate pe producţiile Disney. După 1955, numele emisiunii s-a schimbat din Disneyland în Walt Disney Presents. Apoi în 1961, emisiunea s-a schimbat din alb-negru în color şi a devenit Walt Disney's Wonderful World of Color".

La începutul anilor 1960, imperiul Disney avea un succes enorm, iar Walt Disney Productions s-a remarcat ca fiind cea mai bună companie din lume generatoare de divertisment pentru familie. După decenii de încercări, Disney a reuşit în final să obţină drepturile de ecranizare pentru romanul Mary Poppins a lui P.L. Travers. Filmul, lansat în 1964, a devenit cel mai mare succes al studioului în anii 1960. Tot în această perioadă, Walt Disney a început să planifice un parc tematic mult mai mare decât Disneyland, numit Disney World.

Implicarea lui Walt în Disney World s-a încheiat în ultima parte a anului 1966; după mulţi ani de fumat a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A fost admis la Providence St. Joseph Medical Center, situat vis-a-vis de studio, unde starea sa de sănătate a început să se agraveze. Pe 2 noiembrie, 1966, în urma unor radiografii, medicii au descoperit că Disney avea o tumoră pe plămânul stâng. Cinci zile mai târziu, Disney a mers înapoi la spital pentru operaţie, dar tumora s-a extins atât de mult încât medicii au fost nevoiţi să îi scoată întreg plămânul stâng. Doctorii i-au spus apoi lui Disney că mai avea între şase luni şi un an de trăit.



După câteva sesiuni de chimioterapie, Disney a petrecut puţin timp cu soţia sa în Palm Springs, California înainte de a se întoarce acasă. Pe 20 noiembrie, 1966, Disney a suferit un colaps în casa sa dar a fost resuscitat de medici şi întors înapoi la spital, unde a murit pe 15 decembrie, 1966 la ora 9:30, la zece zile după ce a împlinit 65 de ani. A fost incinerat pe 17 decembrie iar cenuşa sa a fost depozitată la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, [{California]]. Roy Disney a continuat proiectul Disney World, insistând să fie re-denumit în Walt Disney World, în onoarea fratelui său, care a fost în final deschis pe 1 octombrie, 1971.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu