marți, 22 decembrie 2009

Théodore Rousseau


Théodore Rousseau, fiul unui croitor, s-a născut la 15 aprilie 1812 în Paris. În copilărie a avut probleme cu sănătatea, din această cauză a petrecut mult timp la ţară. Când în 1821 se reîntoarce la Paris, ia primele lecţii de pictură. Câţiva ani mai târziu, pictează în atelierul peisagistului Rémond Rousseau. La Muzeul Louvre, loc foarte des vizitat de el, pictează un mare număr de copii după operele maeştrilor olandezi. Pentru că este atras în mod deosebit de pictura în plein-air, caută teme în împrejurimile Parisului. Călătoreşte mult în Franţa. Vizitează, printre altele, localităţile Lyon, Royan, Overnie, locuri din Normandia şi Jura.
Tânăr fiind, descoperă în 1827 împrejurimile pădurii Fontainebleau. Din 1833, locuieşte la Chailly, apoi se mută în 1836 la Barbizon, unde în 1841 închiriază o casă. Tablourile sale nu au fost admise vreme îndelungată la expoziţiile anuale ale Salonului din Paris. Reuşeşte să expună abia în 1849. În acelaşi an,se împrieteneşte cu Jean-François Millet, care îi va fi vecin la Barbizon.

În pădurile Fontainebleau - la câţiva kilometri de Barbizon - se găseşte satul Apremont, celebru pentru vazele pictate, create sub influenţa picturii sfârşitului secolului XVIII-lea. Stejari la Apremont este unul dintre cele mai remarcabile tablouri ale lui Rousseau. Printr-o minimă adaptare la perspectivă, artistul obţine un efect vast, spaţial perfect, în ciuda lipsei detaliilor. Pictura este realizată în contre-jour, stejarii sunt priviţi dinspre partea umbrită, iar norii de pe cerul albastru al verii sunt pictaţi în tonuri foarte luminoase. Atmosfera este inundată de soare, peisajul autentic respiră bucurie, nimic nu este pictat cu metodele tradiţionale.
Tabloul intitulat Luminiş în pădurea Fontainebleau, amurg (vezi: Galerie) arată aproape ca negatuvul tabloului anterior. Umbrele copacilor iau forme arhitectonice. În mijloc pătrund în spaţiul deschis razele portocalii ale luminii soarelui care apune. Rousseau redă atmosfera amurgului utilizând cu măiestrie jocul luminilor. Este indiscutabilă influenţa pictorului englez John Constable, amintind în special imaginile din tablourile reprezentând catedrala din Salisbury.
În 1854, Rousseau devine membru al Academiei de Arte Frumoase din Amsterdam. Spre sfârşitul vieţii, ca artist cunoscut şi apreciat, este preşedintele juriului la Expoziţia Mondială din 1967. Cu puţin timp după aceasta, la 22 decembrie 1867, Théodore Rousseau moare la Barbizon. Împreună cu Jean-François Millet a fost cel mai cunoscut pictor al Şcolii de la Barbizon.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu