joi, 31 decembrie 2009

Gânduri la final de an


"Remember pentru un artist" a ajuns la prima sa trecere dintre ani. Am încercat în cele aproape 5 luni de la înfiinţare, să păstrez aproximativ acelaşi format întâlnit în "Lumea mea" şi să "cinstesc" aniversarea sau memoria unor artişti de seamă. Întrebările de sub titlul acestui blog, nu sunt inventate de mine. Mi-au fost inspirate din diverse discuţii. Pentru că, alături de scriitorii întâlniţi în "Lumea mea", şi artiştii reprezintă o categorie nedreptăţită în cea mai mare parte. Nedreptăţită de public, nedreptăţită de sistemul de învăţământ, nedreptăţită de tarele societăţii noastre şi, nu în ultimul rând, de cei care conduc destinul culturii noastre în general. Am fost întrebat de câţiva prieteni, dacă celelalte arte cu excepţia muzicii şi a filmului, nu constituie activităţi destinate erudiţilor sau celor care se ocupă de respectivele arte. Am fost întrebat cine se mai duce azi la expoziţii de pictură, la piese de teatru, la spectacole de coregrafie adevărate. Cei mai mulţi, atunci când se vorbeşte despre dans, dau ca exemplu, invariabil, emisiunea lui Ştefan Bănică Jr. "Dansez pentru tine". Nu spun nici pe departe că ceea ce face el acolo în emisiune nu are farmec. Dincolo de farmecul spectacolului în sine, există însă, foarte multă muncă neluată în seamă de către cei care privesc din fotoliu. Şi, extrapolând acest fapt şi la celelalte ramuri ale artei(artele plastice, teatrul, etc.) îmi dau seama că a fi artist în România, reprezintă un deziderat demn de respect şi preţuire. Iar dispariţia tragică a unor mari artişti în 2009 a confirmat pe deplin atât nepăsarea (în unele cazuri), cât şi apetitul românului pentru cultură.
Din aceste motive "Remember pentru un artist" va continua să vă prezinte şi în anul care urmează astfel de biografii ale unor artişti sărbătoriţi sau comemoraţi, însoţite de câteva exemplificări ale artei lor. De asemenea, în 2010 pun la cale şi pe acest blog, câteva surprize. "Colţul artistului amator" spre exemplu, va fi în acest an mult mai activ.
La final de an, adresez mii de mulţumiri tuturor celor ce m-aţi ajutat şi în acest proiect. Vă doresc ca 2010 să vă aducă multe împliniri, multă sănătate, multe bucurii şi multă răbdare în depăşirea momentelor dificile.



La mulţi ani şi să aveţi sărbători frumoase şi fericite!
Cu mult drag şi preţuire,
B.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu