duminică, 6 decembrie 2009

Henri Catargi


S-a născut pe 6 decembrie 1894 la Bucureşti şi a urmat mai întîi cursurile Facultăţii de Drept la Sorbona, în Franţa.
În paralel,între anii 1919 - 1922, a studiat pictura la Academia Julian şi la Academia Ranson din Paris sub îndrumarea lui Maurice Denis, Edouard Vuillard, Felix Vallotton şi Roger Bissie, lucrând în atelierele conduse de Andre Lhote şi Marcel Gromaire. În cadrul instruirii sale a realizat mai multe reproduceri după operele lui Poussin expuse la Louvre.



Primele sale lucrări sunt în principal naturi statice şi peisaje austere, în care aşezarea planurilor şi adâncimea spaţiului încercau să realizeze un efect tridimensional, în spiritul noului realism al anilor '20. A fost preocupat, în timpul anilor '20, mai ales de culoare, deşi paleta cromatică abordată era limitată la cafeniu, ocru şi alb, incluzînd şi o gamă largă de griuri, verde şi roşu închis. A renunţat apoi, după 1930 la ascetismul cromatic pentru un lirism sobru şi discret bazat pe tonuri calde. Culoarea nu ascunde în totalitate schiţa tabloului. A realizat numeroase desene şi schiţe în cerneală, acuarelă şi creion (o parte din schiţe se aflau la Muzeul memorial Henry Catargi din Scăeşti, iar acum sunt în custodia Muzeului de Artă Craiova).

De-a lungul vieţii, Henri Catargi a creat şi numeroase desene şi schiţe în cerneală, acuarelă şi în creion, iar în ultima perioadă a vieţii, guaşe cu un colorit proaspăt. Pe parcursul activităţii artistice, Catargi a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, atît în ţară, cît şi peste hotare, lucrările sale fiind expuse la Bucureşti, dar şi în Moscova, Belgrad, Praga, Berlin, New Delhi, Cairo, Londra şi Tokyo. Artistul plastic care este recunoscut mai ales pentru peisajele sale şi pentru reprezentările de figuri feminine s-a stins din viaţă în anul 1976, la Bucureşti.


Peisaj dobrogean (Balcic)

















Peisaj



















Natură statică cu pipă


























Lacul
























Compoziţie III

Un comentariu:

  1. As vrea mai multe detali despre ultima parte a vieti artistului. Unde a locuit in Bucuresti, daca a avut copii si ce sa intimplat cu picturile lui. Casa memoriala de, linga Craiova, a mai luat fiinta ? Multumesc anticipat. i.savin@yahoo.it

    RăspundețiȘtergere