vineri, 25 decembrie 2009

Charles Chaplin


S-a născut la 16 Aprilie 1889 în Walworth, Londra. Chaplin a fost fiul unui cabaretist şi a apărut pe scenă de la o vârstă fragedă. Ulterior, tatăl său a murit, iar mama sa a fost internată la un spital de boli mintale, ceea ce a dus la o copilărie dificilă, care a luat sfârşit în momentul în care Chaplin s-a alăturat, la vârsta de 17 ani, trupei de vodevil al fratelui său vitreg. Mack Sennett, inovatorul comediilor americane de tip scenetă, l-a descoperit pe Chaplin în timpul unei apariţii în America a trupei de vodevil. În 1913, a semnat un contract pentru a apare în filmele produse de Compania Keystone a lui Sennett. În al doilea său film, Kid Auto Races at Venice (1914), Chaplin a creat personajul care avea să-l facă faimos ämicul vagabond. Vagabondul purta o şapcă, avea o mustaţă bine întreţinută, pantaloni largi şi baston, şi mergea crăcănat, în pantofii săi mult prea mari. Personajul său era un ratat, iubit însă de cinefili. Chaplin avea să interpreteze acest personaj în mai bine de 70 de filme. În era filmului mut, umorul grosolan era rege, iar Chaplin era un maestru al comediei fizice. A devenit una dintre cele mai cunoscute personalităţi americane şi cerea salarii din ce în ce mai mari. A început să-şi regizeze singur filmele, iar împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith, a fondat în 1919 compania United Artists, pentru a controla mai eficient proiectele sale. Chaplin a regizat, a interpretat rolul principal, a scris scenariul, a produs şi compus muzica comediilor sale de lung metraj, dintre care amintim Puştiul (1921), Febra aurului (1925), Luminile oraşului (1925), Vremuri moderne (1936) şi Dictatorul (1940). Aceste filme au ridicat probleme sociale şi politice ale vremii, care, văzute prin ochii Micului vagabond, păreau uşor intensificate.

După apariţia filmului sonor, la sfârşitul anilor 20, Chaplin a apărut mai rar în filme, însă faima sa a continuat să crească, pe măsură ce filmele sale au dobândit un public nou şi au fost recunoscute drept filme clasice. În spatele camerelor de filmat, viaţa personală a lui Chaplin era deseori pe prima pagină a ziarelor. S-a căsătorit de patru ori, de trei ori cu partenerele sale din filme, iar în 1943 a fost acuzat de altă femeie că este tatăl copilului ei. În acelaşi an, s-a căsătorit cu Oona O'Neill, fiica în vârstă de 18 ani a dramaturgului Eugene O'Neill, o căsătorie care a dat naştere multor controverse. La vremea respectivă, Chaplin era în vârstă de 54 de ani. Opiniile politice ale lui Chaplin au fost de asemenea criticate, la fel şi faptul că nu a obţinut cetăţenia americană. Forţat să-şi plătească impozitele şi acuzat că a susţinut cauzele subversive ale preşedintelui McCarthy, Chaplin a părăsit Statele Unite în 1952. Informat că nu va fi primit prea bine dacă se întoarce, a răspuns "Nu m-aş întoarce acolo nici dacă Iisus Christos ar fi preşedinte" şi a cerut permis de şedere în Elveţia.

A locuit împreună cu familia sa la Corsier-sur-Vevey, Elveţia şi a făcut alte câteva filme. La 10 aprilie 1972, în timpul primei sale vizite în Statele Unite după 20 de ani, pionierul filmului Charlie Chaplin accepta un premiu Oscar pentru întreaga activitate, mai precis pentru incalculabila sa contribuţie la arta cinematografică. Chaplin, la un moment dat cel mai de succes star de cinema şi regizor din America, părăsise ţara în anul 1952, în urma unei imense controverse. Moare din cauze naturale la 25 Decembrie 1977 în localitatea elveţiană în care trăia, Corsier-sur-Vevey.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu