luni, 28 decembrie 2009

Denzel Washington


Denzel Hayes Washington Jr. s-a născut pe 28 Decembrie 1954 în Mount Vernon, New York. Tatăl său, Denzel Sr. a fost un preot penticostal, iar mama sa, Lynne fost cântăreaţă de gospel, coafeză şi proprietara unui salon de înfrumuseţare. Are o soră mai mare, Lorice şi un frate mai mic David. De la o vârstă fragedă era nemulţumit de felul în care arată, din cauza comentariilor celorlaţi copii despre strungăreaţa lui.
Ca şi copil, majoritatea timpului şi-l petrecea în salonul de înfrumuseţare al mamei sale, dar ascultând şi predicile tatălui său. De acolo se spune că i-a venit înclinaţia lui Denzel spre actorie, datorită conversaţiilor aprinse din jurul său. A fost membru al Boys'Club of America(al cărui purtător de cuvânt este şi astăzi). Când el avea 14 ani căsnicia părinţilor săi a început să dea semne că nu mai merge, iar el şi sora sa mai mare au fost trimişi la internat pentru a nu fi expuşi traumelor unui eventual divorţ.

A urmat cursurile şcolii primare la Pennington Grimes, fiind interesat de diverse sporturi. În copilărie voia să urmeze cursurile Universităţii Texas Tech, apoi se gândea la o carieră în medicină.

În 1977, urmează facultatea de jurnalism a Universităţii Fordham, iar după absolvire merge în San Francisco, unde câştigă o bursă la American Conservatory Theatre. Rămâne la ACT timp de un an, după care începe să joace în mai multe filme pentru televiziune printre care şi "Wilma" şi debuteaza pe marele ecran cu "Carbon Copy" în 1981.
În 1982 se căsătoreşte cu Pauletta Pearson, actriţă şi pianistă, pe care o cunoaşte pe platourile de filmare de la "Wilma", şi cu care are 4 copii: John David, Katia şi gemenii Malcolm şi Olivia. Încearcă să stea cât mai mult timp cu familia sa în “conacul” pe care l-au achiziţionat în LA. Deţine compania de productie Mundy Lane Entertainment, numită aşa după strada pe care a crescut.


În anul 2008 s-a situat pentru al doilea an consecutiv în topul celor mai iubite staruri de cinema, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat anual în SUA. Deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar ale unui actor cu descendenţi africani (până în acest moment a fost nominalizat de 5 ori). Unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai Hollywood-ului, Denzel Washington este un actor al cărui echilibru şi inteligenţa îi permite să joace în orice gen de film, de la dramă şi comedie până la thriller.

(articol preluat de la www.cinemarx.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu