sâmbătă, 17 octombrie 2009

Shayne Ward


S-a născut pe data de 16 octombrie 1984 în oraşul Manchester, din Anglia, cu două luni înaintea termenului prevăzut de medici. Avea probleme de respiraţie, datorită faptului că plămânii săi nu erau suficient de dezvoltaţi. Părinţi artistului sunt de origine irlandeză, acesta având încă trei fraţi, Mark, Martin, Michael şi trei surori, Leona, Lisa, Emma. În anul 2002, interpretul a participat la emisiunea-concurs Popstars: The Rivals, spectacolul ce le-a avut drept câştigătoare pe componentele grupului "Girls Aloud". Înainte de a participa la emisiunea The X Factor, Shayne Ward activa într-o formaţie numită "Destiny", alături de Tracy Murphy şi Tracey Lyle. Alături de cele două, Ward susţinea recitaluri în cadrul unor spectacole sau ceremonii.

La începutul anului 2005, Ward s-a prezentat la audiţiile realizate pentru cel de-al doilea sezon al emisiunii-concurs The X Factor. În cadrul acestora, artistul i-a impresionat într-un mod pozitiv pe membrii juriului (Simon Cowell, Sharon Osbourne şi Louis Walsh), reuşind să se califice în etapa următoare. Categoria participanţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani (unde era inclus şi artistul), a fost ajutată de Louis Walsh, Ward clasându-se între primi doisprezece concurenţi rămaşi în competiţie. Cântăreţul a devenit favoritul competiţiei, într-un interval scurt de timp, fiind declarat câştigătorul emisiunii la finele anului 2005, după ce l-a surclasat pe concurentul Andy Abraham. În urma victoriei, interpretul a semnat un contract cu casa de discuri Syco Music, în valoare de un million de lire sterline.

La doar câteva zile după încheierea competiţiei, Syco Music a lansat primul disc single al artistului, „That's My Goal”, cântecul interpretat în ultima seară a concursului. Piesa a înregistrat vânzări de peste 313.000 de exemplare doar în prima zi şi peste 742.180 de copii în prima săptămână. Drept rezultat, discul a debutat pe locul 1 în UK Singles Chart, în ultima ediţie a clasamentului publicată pentru anul 2005. Discul a devenit cel de-al doilea cel mai bine vândut single al anului 2005 în Regatul Unit. Până în prezent, „That's My Goal” s-a comercializat în peste 1,3 milioane de exemplare în ţara natală a interpretului. Cântecul a ocupat prima poziţie şi în Irlanda, unde a staţionat timp de şapte săptămâni consecutive. De asemenea, piesa s-a clasat pe locul 1 în Taiwan şi a câştigat treapta cu numărul 12 în topul mondial. Cel de-al doilea single lansat de artist, „No Promises”, o preluare după cântecul interpretului Bryan Rice, a ocupat locul secund în UK Singles Chart şi poziţia cu numărul 1 în Irlanda. „No Promises” a primit discul de argint în Regatul Unit, pentru vânzări de peste 200.000 de exemplare. Piesa a fost lansată şi în ţările din Scandinavia, ocupând poziţii de top 20 atât în Norvegia (locul 13) cât şi în Suedia (locul 4).


Primul material discografic de studio, intitulat Shayne Ward, a început să fie comercializat la data de 17 aprilie 2006, conţinând cele două extrase pe single, „That's My Goal” şi „No Promises”. Albumul a primit recenzii favorabile din partea criticilor muzicali de specialitate. Allmusic oferă discului trei puncte dintr-un total de cinci, susţinând faptul că „Ward a oferit un album de balade în stilul oricărei trupe de băieţi de la mijlocul anilor '90 cu piese puţin schimbate faţă de cele ale unor formaţii precum Take That, Boyzone, Westlife, şi Blue”. Alex MacGregor (UK Mix), oferă materialului patru puncte din cinci, subliniind acelaşi fapt: „baladele sunt similare cele ale unor grupuri muzicale precum Westlife şi Backstreet Boys, însă toate sunt unice, în felul lor”.
Ultimul extras pe single al materialului, „Stand by Me”, a primit recenzii negative din partea criticilor muzicali. De asemenea, în clasamente, acesta nu şi-a egalat predecesorii, ocupând doar poziţii de top 20 atât în Irlanda, cât şi în Regatul Unit. Materialul Shayne Ward a debutat pe locul 1 în UK Albums Chart, datorită vânzărilor de peste 200.000 de exemplare înregistrate în prima săptămână. Graţie competiţiei slabe şi succesului regional, discul a ocupat locul 1 şi în clasamentul mondial. Albumul a primit cvadruplu disc de platină în Irlanda şi disc de platină în Regatul Unit.

În luna august a anului 2006, s-a dat publicităţii faptul că Ward necesita o intervenţie chirurgicală pentru înlăturarea unor noduli pe coardele vocale. Artistul a fost transportat în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, la începutul lunii septembrie, managerul său susţinând faptul că interpretul se va recupera şi îşi va relua ocupaţia la finalul aceleiaşi luni. În luna noiembrie, artistul a publicat o autobiografie intitulată "My Story". La începutul anului următor, Ward şi-a început primul turneu de promovare, ce conţinea optsprezece concerte în Irlanda şi Regatul Unit. Turneul a luat startul în Dublin şi s-a încheiat în oraşul britanic Birmingham.

După încheierea primului turneu de promovare susţinut în favoarea materialului discografic de debut, Ward a început înregistrările pentru cel de-al doilea album de studio. În iunie 2007, casa de discuri Syco Music a anunţat faptul că pe data de 17 august 2007 va fi lansat cel de-al patrulea disc single al interpretului, „If That's OK with You”. Datorită promovării slabe, acesta a fost amânat şi lansat împreună cu piesa „No U Hang Up” la data de 24 septembrie. „If That's OK with You”/„No U Hang Up” a debutat pe locul 2 în UK Singles Chart, fiind devansat de cântecul „About You Now” al grupului muzical britanic Sugababes. În alte ţări, cele două au activat separat. „If That's OK with You” a obţinut locul 1 în Irlanda şi poziţia cu numărul 4 în Cehia, în timp ce „No U Hang Up” a ocupat locul 4 în Danemarca şi a devenit cel mai bine poziţionat cântec al interpretului în Europa. Ambele piese au activat în clasametul suedez, Sweden Singles Chart, cel din urmă obţinând clasări de top 40. Un al doilea extras pe single a fost lansat înaintea comercializării unui album. „Breathless” a debutat pe locul 6 în Regatul Unit şi pe locul 5 în Irlanda, urcând până pe locul 2. De asemenea, balada, a obţinut locul 1 în Taiwan şi a câştigat locul 20 în Europa.

Cel de-al doilea material discografic de studio, Breathless, a debutat pe locul 2 în UK Albums Chart, fiind devansat de albumul "Spirit", al interpretei Leona Lewis (câştigătoarea concursului The X Factor din anul 2006). Datorită vânzărilor înregistrate pe plan local, discul a debutat pe locul 15 în United World Chart, un start slab, în comparaţie cu cel al materialului precedent care a obţinut cea mai înaltă treaptă. Cu toate acestea, "Breathless", s-a poziţionat pe locul 1 în Ireland Albums Chart şi pe locul 39 în topul din Danemarca. Albumul a primit atât recenzii favorabile, cât şi critici. Allmusic subliniază faptul că „în locul baladelor şi-au făcut loc numeroase compoziţii R&B cu tempo ridicat asemănătoare cu cele ale lui Justin Timberlake – chiar şi prin faptul că se foloseşte litera «U» în locul cuvântului «you» în titluri precum «No U Hang Up» sau «U Got Me So»”. Alte recenzii favorabile au venit din partea unor publicaţii precum Digital Spy sau The Times. "Breathless" a primit de cinci discuri de platină în Irlanda şi unul în Regatul Unit.

În prezent, artistul lucrează la cel de al 3-lea album de studio, care era programat să fie lansat în vara acestui an. Lansarea acestui album a fost amânată însă, pentru sfârşitul lunii martie 2010.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu