luni, 5 octombrie 2009

Florian Pittiş


Florian Pittiş s-a născut la 4 octombrie 1943, în Bucureşti. Tatăl său, Nicolae Pittiş, era comandor de aviaţie şi mama sa, Ana, era secretară de scoală. Porecla de "Moţu" a primit-o de la bunica din partea tatălui, pentru că era primul nepot şi cel mai alintat. La 14 ani, pe scena şcolii, joacă în piesa "O noapte furtunoasă" rolul Cetăţeanului turmentat.
A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti. La terminarea acestuia, îşi încearcă norocul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). Prima oară este declarat respins, datorită unui "R" prea puternic. După un an îşi împlineste visul. intrând la clasa actorului Radu Beligan. Pentru a fi aproape de scenă, se angajează la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra ca electrician. Vede spectacolul "Cum vă place" (în care va şi debuta mai târziu în rolul pajului), în regia lui Liviu Ciulei, de 236 de ori. Devine actor la Bulandra în 1961, când directorul teatrului era acelaşi Liviu Ciulei.


Florian Pittiş a avut roluri foarte apreciate de critici şi de public deopotrivă. Dintre piesele în care a jucat, amintim : "Antigona", de Sofocle (regia: Alexandru Tocilescu), "Bună seara, domnule Wilde", de Oscar Wilde (regia: Alexandru Bocăneţ), "Titanic Vals", de Tudor Muşatescu (regia: Toma Caragiu), "Iulius Cezar", de William Shakespeare (regia: Andrei Şerban), "Scoica de lemn", de Fănuş Neagu (regia: Dan Nasta), "Elisabeta I", de Paul Foster (regia: Liviu Ciulei), "Furtuna", de William Shakespeare (regia: Liviu Ciulei), "Azilul de noapte", de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei), "Lungul drum al zilei către noapte", de Eugene O’Neill (regia: Liviu Ciulei), "Hamlet", de William Shakespeare (regia Alexandru Tocilescu), "A 12-a noapte", de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei).

Roluri in teatru

* Lucius - Iulius Cezar de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, 1968
* Fleance - Macbeth de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, 1968
* Aurel - Sfârşitul pământului de Victor Eftimiu, regia Zoe Anghel-Stanca, 1968
* Băiatul - Transplantarea inimii necunoscute de Alexandru Mirodon, regia Moni Ghelerter, 1969
* Camille - Puricele in ureche de Georges Feydeau, regia Emil Mandric, 1969
* Collin Talbo - Harfa de iarba de Truman Capote, regia Crin Teodorescu, 1970
* Jeremy - Iubire pentru iubire de William Congreve, regia Emil Mandric, 1970
* Licheaua - Aceşti nebuni faţarnici de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric, 1970
* Arlechino - Mincinosul de Carlo Goldoni, regia Sanda Manu, 1971
* Valentin - Valentin şi Valentina de Mihail Roşcin, regia Adrian Georgescu, 1972
* Feste - A 12-a noapte de William Shakespeare; regia Liviu Culei, 1973
* Alencon - Elisabeta I de Paul Foster, regia Liviu Ciulei, 1974
* Alioska - Azilul de noapte de Maxim Gorki, regia Liviu Ciulei, 1975
* Traian - Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia Toma Caragiu, 1975
* Edmund - Lungul drum al zilei catre noapte de Eugene O’Neill, regia Liviu Ciulei, 1976
* Radu cel Frumos - Răceala de Marin Sorescu, regia Dan Micu, 1977
* Piotr - Mici burghezi de Maxim Gorki, regia Ioan Taub, 1978
* Ariel - Furtuna de William Shakepeare, regia Liviu Ciulei, 1978
* Mihai - Scoica de lemn de Fanuş Neagu, regia Dan Nasta, 1979 (Teatrul Nottara)
* Leonard Brazil - Cum se numeau cei 4 Beatles de Stephen Poliakoff, regia Florian Pittiş, 1980
* Patriciu - Ancheta asupra unui tanar care nu a facut nimic de Adrian Dohotaru, regia Petre Popescu, 1980
* Regele Ludovic cel Mare - Cabala bigotilor de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, 1982
* Domnul Loyal - Tartuffe de Moliere, regia Alexandru Tocilescu, 1982
* Olcica - Rezervatia de pelicani de D.R. Popescu, regia Valeriu Moisescu, 1983
* Laertes - Hamlet de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 1985
* El însuşi - Cântec despre mine însumi de Walt Whitman, regia Florian Pittiş, 1985
* Teodoro - Câinele gradinarului de Lope de Vega, regia Florian Pittiş, 1988
* Philinte - Mizantropul de Moliere, regia Valeriu Moisescu, 1989
* Dr. Frank Bryant - Meditaţiile Ritei de Keith Waterhouse si Willis Hall, regia Florian Pittiş, 1989
* Mortimer Brewster - Arsenic si dantelă veche de Joseph Kesserling, regia Grigore Gonţa, 1991
* Sonnenstich - Deşteptarea primaverii de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei, 1991
* Tiresias - Antigona de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, 1993
* Jack - Totul în gradina de Eduard Albee, regia Tudor Mărăscu, 1997


A regizat piesele: "Cum se numeau cei patru beatles ", de Stephen Poljakoff, "Câinele grădinarului", de Lope de Vega, "Black and White", de Keith Wa-terhouse şi Willis Hall, "Meditaţiile Ritei", de Willy Russel, precum şi spectacolul "Poezia muzicii tinere". cu care a încântat mii de tineri din toată ţara. În " Cântec despre mine însumi", face regie, adaptare scenică, decor şi interpretare.

Pittiş a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra, având recital chiar la primul spectacol (debutul la cenaclu şi-l face cu "Problema nopţilor spinoase" de Geo Dumitrescu). În filme a avut roluri sporadice, , dar greu de uitat. Debutul cinematografic se produce în 1967, în "Gioconda fără surâs", în regia Malvinei Urşianu. Au urmat: "Frumoasele vacanţe" (1968), "Adio, dragă Nela" (1972, regia: Cornel Todea), "Veronica se întoarce" (1973, regia Elisabeta Bostan), "Serenada pentru etajul XII" (1976), "Mama"(Elisabeta Bostan) (1977), "Ultima noapte de dragoste" (1979 Sergiu Nicolaescu), "Înne-bunesc şi-mi pare rău" (1992, regia: Ion Gostin). De asemenea, vocea sa poate fi auzită în varianta dublată în limba română a filmului de animaţie "Maşini" - (Regele, versiunea în limba română) (2006).

În 1965, Pittiş debuteaza în teatrul radiofonic, în serialul "Cosma", adaptat după romanul lui Panait Istrati, în regia lui Dan Puican. Au urmat 40 de ani frumoşi la radio. În 1973, la 13 august, Florian Pittiş a devenit prezentatorul Clubului Curioşilor, de la fostul Program 3. În timp, realizează "Pittiş Show", iar dupa 90, alături de Camelia Stănescu realizaza "Declaraie de iubire" la Radio România Cultural. Între 1998 şi 2004 a fost directorul Radio 3, România Tineret, care devine Radio3net la 1 octombrie 2004.
Vocea lui Florian Pittiş a devenit emblematică pentru "Teleenciclopedia", cea mai veche emisiune documentar a televiziunii române ( 21 aprilie 1965). Tot în televiziunea, Florian Pittiş, Anda Calugăreanu, şi Dan Tufaru au format un trio de succes ce anima serile românilor.
În ceea ce priveste dragostea lui Florian Pittis pentru muzica, înregistrează patru piese alături de Nicu Alifantis în anii 70. A apărut apoi pe albumul Cantafabule al celor de la Phoenix cu "Invocaţie". A urmat un alt album alături de Celelalte Cuvinte. Sub titulatura de "Nu trântiţi uşa", Moţu înregistrează alături de Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Adrian Ordean LP-ul "Vis de primăvară " apărut doar pe vinil, needitat. O dată cu apariţia trupei Pasărea Colibri, înregistrează trei albume: "În căutarea cuibului pierdut" (1995), "Ciripituri" (1996), "Cântece de bivuac" (1999). Apare şipe albumul de aniversare (Vol. I şi II) a trupei Pasărea Colibri, intitulat "10 ani" (2003). Florian Pittiş urca ultima oara pe scena Festivalului Medieval de la Mediaş, alături de Ducu Bertzi şi Marius Baţu, pe 14 iulie 2007.




Florian Pittiş a făcut parte din francmasonerie şi funcţia cea mai înaltă pe care a deţinut-o a fost, din 2004, aceea de mare purtător de cuvânt al Marii Loji Naţionale din România.

Moţu era un suporter înfocat al Clubului Rapid. Era Preşedintele Senatului Clubului Aristocratic Rapid. Era indragostit de Rapidul anilor '60, cea care a luat titlul in 1967.
A fost căsătorit cu Anda. A plecat dintre noi pe 5 august 2007, la 15:15.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu