vineri, 23 octombrie 2009

Anda Călugăreanu


S-a născut pe 24 octombrie 1946, la Bucureşti.
A debutat în muzică în 1965. Actorul Mircea Crişan a invitat-o pe scena Sălii Palatului din Bucureşti să cânte cu formaţia “Sincron“. A făcut trio cu Dan Tufaru şi Florian Pittiş. Descoperă folkul prin Florian Pittiş şi Sorin Chifiriuc. Începe să compună la chitară, iar roadele le culege în Cenaclul Flacăra.

Mircea Crişan este cel care a sfătuit-o să-şi schimbe prenumele Anca în Anda, ca să evite cacofonia. Anca Călugăreanu nu suna prea bine. Când era deja o vedetă a muzicii uşoare, Ancuţa a descoperit ce zăcea în sufletul ei: folkul! Încet-încet a început să înveţe să cânte cu doua degeţele. A reuşit să-şi arate personalitatea şi a cucerit prin sinceritate, câştigând şi respectul oamenilor de cultură. Leopoldina Bălănuţă a invitat-o să recite alături de ea la Teatrul Mic”, povesteşte Florian Pittiş.


Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scundă pentru Institut. A dat de nenumărate ori la institut şi de fiecare dată, era respinsă din cauza înălţimii. Dar nu s-a lăsat până n-a intrat, în 1984. Apariţia ei în muzicalul "Mitică Popescu" de Nicu Alifantis(1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei. În anul 1987 i se editează un LP personal la Electrecord.


Şi-a împrumutat vocea personajului Oache din Filmul “Maria Mirabela”(1981), iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii "Club Anda", alături de păpuşa Omide.



A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. A mai participat la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia - ediţia a VII-a (1972), unde a câştigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambaşu.

Au trecut 17 ani de când Anda Călugăreanu a plecat dintre noi, lăsându-ne moştenire cântecele sale, risipite prin fonoteca Electrecordului. Înainte de a muri (15 august 1992), Anda Călugăreanu i-a spus soţului său: “Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite!”. Pentru o astfel de dorinţă-testament, colegii ei au ales ca averea lăsată de Anda să nu devină o comoară îngropată pe veci. Dovada că Anda Călugăreanu mai trăieşte este albumul “Dorinţa-Testament”.


Acest articol este disponibil sub licenţa GNU pentru documentaţie liberă.
Versiunea originală a acestui articol se află la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Anda_Calugareanu

Un comentariu:

  1. ...a fost un om frumos si plin de lumina... avea atata candoare, o fetisoara dulce si o voce inconfundabila... pentru cei ce au copilarit in perioada in care ea era tanara, frumoasa si atat de talentata incat era o prezenta continua in emisiunile de divertisment, pentru toti cei care si-o amintesc asa, Anda nu va muri niciodata...
    ...vezi Anda, chiar daca nu prea se mai vorbeste despre tine, fii sigura ca ai ramas undeva in sufletele noastre, frumoasa si luminoasa, asa cum ai fost...

    RăspundețiȘtergere