marți, 20 octombrie 2009

Burt Lancaster


Pe 20 Octombrie 1994 se stingea din viaţă, în urma unui atac de cord, în mica dar elitista localitate californiană Century City, una dintre legendele filmului american şi mondial, actorul Burt Lancaster. "Mr Muscles and Teeth" cum a fost botezat de presă mai târziu din pricina constituţiei atletice şi mobilităţii deosebite, s-a născut pe 2 Noiembrie 1913 la New York. Mama, Elizabeth (născuta Roberts) era urmaşa unor emigranţi irlandezi protestanţi de condiţie modestă.
Tatăl, lucrător poştal în "Marele Mar", era descendentul unei familii engleze ce purta un nume ilustru, Lancaster, cu rădăcini în secolul XI. În copilărie şi adolescenţă, Burt a petrecut mult timp pe străzile cartierului East Haarlem, unde tatăl său împărţea poşta. Acolo şi-a dezvoltat acea mult mediatizată constituţie atât de apreciată mai târziu. Afinităţile pentru gimnastică i-au oferit oportunitatea de a absolvi DeWitt Clinton High School.

Cariera artistică a început-o într-o trupă de circ. Un accident l-a făcut pe tânărul acrobat să abandoneze trapezul. Venise şi războiul şi tânărul s-a înrolat în United States Army. După trecerea în rezervă a urmat un scurt intermezzo pe Broadway unde i s-a oferit un rol în "A Sound of Hunting" dar, din nefericire, n-a fost un succes. În urma unui casting la Hollywood a fost remarcat de un agent şi distribuit în filmul "The Killers".

Din nou, cel care atrăgea cel mai mult, era fizicul său. A primit roluri în drame, thrillere, filme de aventuri şi de război. Doua dintre ele, "The Flame and the Arrow" şi "The Crimson Pirate" s-au bucurat de un succes deosebit, fiind chiar din lumea circului. Lui Burt i s-a oferit prilejul de a ieşi cu adevărat la rampă, primind roluri principale. În 1953 actorul joacă alături de Deborah Kerr în "From Here to Eternity", primul său blockbuster. A devenit unul dintre cei mai căutaţi actori datorită fizicului, a glasului plăcut, a dicţiei impecabile şi a manierelor elegante. A fost prieten cu aproape toţi marii actori ai generaţiei sale. A refuzat o continuare după "Ben-Hur" unde ar fi fost remunerat cu o sumă fabuloasă pentru acea dată, un milion de dolari.


A refuzat, deasemeni, rolul titular din "Patton" şi Vito Corleone din "The Goodfather". În schimb, ne-a lăsat alte creaţii nemuritoare: Mike Ribble din "Trapeze" (regia Carol Reed - iar lumea circului), Bill Starbuck din "The Rainmaker" (regia Joseph Anthony), The Rev. Anthony Anderson din "The Devil's Disciple" (regia Guy Hamilton), dar mai ales Prince Don Fabrizio Salina din "Il Gattopardo" (regia Luchino Visconti) şi Dr. Ernst Janning din "Judgment at Nuremberg" (regia Stanley Kramer). Câştigând premiile Oscar, Golden Globe, Bafta, Venice (Copa Volpi) şi Berlin (Silver Berlin Bear) a realizat un deziderat râvnit de mulţi actori. A câţtigat un Oscar ca producător în 1955 cu "Marty" (regia Delbert Mann).



Pe plan politic s-a situat pe pozitii liberale, atrăgându-şi antipatia presedintelui Nixon (a fost pus de colaboratorii acestuia pe "Enemies List", alături de Gene Hackman şi Paul Newman). A fost alături de dr. Martin Luther King în lupta paşnică pentru drepturi civile.
S-a situat de partea acelor care condamnau intervenţia din Vietnam şi cereau întoarcerea "copiilor Americii" acasă. A sprijinit canditatura pentru Senat a lui George McGovern şi pentru preşedenţie a lui Michael Dukakis.

Nici viaţa personală nu a fost lipsită de suişuri şi coborâşuri fiind căsătorit de trei ori şi având cinci copii. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame at 6801 Hollywood Blvd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu