vineri, 30 octombrie 2009

Peter Green


Peter Allen Greenbaum s-a născut pe 29 octombrie 1946, în cartierul londonez East End. La vârsta de zece ani a devenit interesat de muzică, atunci când unul dintre fraţii săi a adus acasă o chitară ieftină şi i-a arătat câteva acorduri uşoare. Modelele sale timpurii au fost, de altfel, artişti ca Hank B. Marvin (din Shadows), Muddy Waters şi BB King şi, după declaraţiile sale, "unele piese vechi evreieşti." La 15 ani şi-a luat pseudonimul de Peter Green. A cântat la începutul carierei sale, ca basist în câteva trupe de amatori, înainte de a fi invitat de Peter Bardens să cânte în grupul său, Peter B's Looners,la începutul anului 1966. Aici îl întâlneşte pentru prima oară pe toboşarul Mick Fleetwood.


A cântat cu Peter Bardens doar trei luni, pentru ca apoi să se mute în formaţia lui John Mayall. Era un fan convins al lui Eric Clapton şi atunci când acesta a părăsind grupul pentru a merge în Grecia pentru un timp, a fost înlocuit de Mayall cu un tânărul Peter Green. Când a revenit în trupă, Clapton era ostil faţă de tânărul chitarist şi au avut chiar unele dispute pe această temă. Şase luni mai târziu, când Clapton a părăsit definitiv grupul, Green era în sfârşit angajat ca înlocuitor, fiind respins de fani la început, dar convingând în cele din urmă, prin talentul său. odată cu lansarea piesei "The Supernatural", Peter şi-a consolidat reputaţia de instrumentist de valoare. Cânta încă la Bluesbreakers atunci când s-a împrietenit cu Mick Fleetwood şi cu John McVie.



La plecarea sa din trupă, în 1962, Peter Green împreună cu cei doi colegi au fondat grupul care avea să le aducă celebritatea, Peter Green's Fleetwood Mac. Noul grup a fost primit destul de bine, la prima lor apariţie publică, în 13 august 1967, la Festivalul de Jazz şi Blues de la Windsor. Câteva luni mai târziu, Cei trei, împreună cu basistul Jeremy Spencer, lansează primul album al grupului, în februarie 1968. După acest prim album, Peter măreşte grupul, aducând pe Danny Kirwan ca al treilea chitarist. Apoi încep să luvreze la următoarele trei albume: "Mr. Wonderful", "English Rose" şi "Then Play On".



Melodia "Albatross" din această perioadă, le aduce primul single de loc 1 în topuri. Tot în această perioadă, Peter scrie "Black Magic Woman" care a devenit celebră în interpretarea lui Carlos Santana. Au urmat alte hituri ca "Stop Messin' Around", "Need Your Love So Bad", "Oh Well", sau "Rattlesnake Shake".




Cu toate că grupul era în plin progres, obţinând tot mai mult succes la public, Peter se simţea tot mai deprimat. Eşperimentele cu acid din timpul călătoriilor şi abuzul de droguri îi afectau tot mai mult personalitatea şi sănătatea. Inspirat din această perioadă tumultoasă, Peter scrie cântecul autobiografic "Man of the World".



În urma acestor experienţe, Peter a fost la un pas de a urî faima şi norocul, devenind în schimb extrem de religios. Apărea pe scenă îmbrăcat în haine largi şi purtând curcifixuri la gât. Propunea membrilor trupei să păstreze din banii obţinuţi din concerte doar sume mici, strict pentru ce aveau nevoie, iar restul să-i folosească în scopuri caritabile. Mick Fleetwood a fost împotriva acestei idei de la bun început, susţinând că trupa nu face bine ce face, dar McVie era de partea lui Green, spunând că "nu am nici un motiv să nu accept ideea". Confruntându-se cu refuzul trupei de a da toate câştigurile financiare, Peter Green a decis să părăsească Fleetwood Mac, nu înainte de a scrie obsedantul "Green Manalishi", care pare a fi documentat din efortul opririi acceselor sale de nebunie. "The Green God", cum era denumit, a părăsit grupul în mod responsabil, dar plecarea sa a şocat şi întristat lumea muzicii. Ultimul său spectacol alături de Fleetwood mac a fost în data de 28 mai 1970.


După părăsirea trupei, Peter Green a început o carieră solo, debutând cu albumul "The End of the Game". A mai avut doar o scurtă revenire la Fleetwood Mac atunci când Jeremy Spencer a părăsit trupa, Peter venind în ajutorul lor, pentru completarea grupului.
De atunci a mai reapărut în lumea muzicală, la sfârşitul anilor '70 şi începutul deceniului următor, cu trei albume, neluate în seamă nici de critică, nici de public: "In the Skies", "Little Dreamer", şi "White Sky".






La începutul lui 1990, Green formează Peter Green Splinter Group, cu ajutorul unor muzicieni de renume ca Nigel Watson şi Cozy Powell, cu care a lansat nouă albume, între 1997 şi 2004. Un turneu a fost anulat, iar înregistrarea unui nou album de studio a fost oprită la începutul anului 2004, când Green a părăsit trupa şi s-a mutat în Suedia. La scurt timp după aceea, el s-a alăturat proiectului The British Blues All Stars, dar turneul lor din 2005 a fost de asemenea anulat din cauza decesului saxofonistului Dick Heckstall-Smith.




În Februarie 2009, Peter Green a revenit pe scenă, alături de o nouă trupă, Peter Green and Friends. Tot în 2009 Peter a fost subiectul unui film documentar difuzat de BBC, "Peter Green: Man of the World,",produs de impresarul său Henry Hadaway.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu