miercuri, 23 septembrie 2009

Suzanne Valadon


Fiică a unei spălătorese necăsătorită, Suzanne, la cincisprezece ani, a devenit acrobată de circ, dar un accident petrecut un an mai târziu i-a curmat această carieră. S-a stabilit împreună cu mama sa şi, mai târziu cu fiul său, viitorul pictor Maurice Utrillo, în cartierul Montmartre din Paris unde a avut posibilitatea să se iniţieze în artă. Frumuseţea sa a atras privirile multor pictori, devenind modelul acestora, ocazie cu care le-a observat şi învaţat tehnica. A pozat pentru artişti ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decât model. Edgar Degas este cel care i-a observat talentul şi a încurajat-o în eforturile sale de a învăţa tehnica picturii.

A avut succes, ceea ce a scutit-o oarecum de grijile financiare prilejuite şi de creşterea fiului său, Maurice Utrillo. Era o obişnuită a localurilor rău famate din Montmartre ceea ce l-a determinat pe Henri de Touluse-Lautrec să-i execute un portret care a devenit celebru, "La buveuse".

Portrete care sunt acum celebre i-a făcut şi Pierre Auguste Renoir. Spirit liber, mergând pană la bizarerie, purta deseori un buchet de morcovi, ţinea o capră în atelierul său cu scopul de a-i mânca desenele proaste, îşi hrănea vinerea pisicile cu caviar. Căsatoria sa din 1896 cu un agent de schimb a luat sfârşit în 1909, Suzanne părăsindu-l pentru André Utter, un tânăr cu trei ani mai mic decât fiul său. S-a căsătorit cu acesta în 1914, mariajul durând peste treizeci de ani. Una din cele mai cunoscute dintre pânzele sale îi înfăţişează pe amândoi în postura de Adam şi Eva. Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, înconjurată de prietenii săi pictori André Derain, Pablo Picasso şi Georges Braque, şi a fost înmormântată în cimitirul parizian Saint-Ouen.

Suzanne Valadon a pictat naturi moarte, buchete şi peisaje remarcabile prin forţa compoziţiei şi culorile vibrante. Este cunoscută de asemenea pentru nudurile sale. Primele sale expoziţii, începând din 1890, cuprindeau în special portrete. Perfecţionistă, putea să lucreze mai mulţi ani la tablouri înainte de a le expune. Operele sale sunt expuse astăzi cu preponderenţă la Centrul Cultural „Georges-Pompidou” şi la Metropolitan Museum of Art din New York.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu