miercuri, 23 septembrie 2009

Bruce Springsteen


S-a născut pe 23 Septembrie 1949 într-un oraş din New Jersey numit Freehold.
La vârsta de 13 ani şi-a cumpărat prima chitară cu 18$, apoi a început să studieze alături de un chitarist de prin partea locului. Când a împlinit 16 ani, mama sa i-a cumpărat o chitară Kent în valoare de 60$, eveniment care i-a inspirat melodia "The Wish".
La începutul carierei, Springsteen a făcut parte din mai multe formaţii locale din New Jersey. În 1972, a semnat primul contract cu Columbia Records cu ajutorul lui John Hammond, acelaşi care îl ajutase şi pe Bob Dylan cu 10 ani în urmă.
Primul său album `Greetings From Asbury Park, N.J.`, apărut în ianuarie 1973 i-a adus remarci favorabile din partea criticilor, dar vânzările au fost sub aşteptări. Mai târziu, în acelasi an, a scos pe piaţă al doilea disc, `The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle`, dar din nou a primit critici bune şi nici un profit material.


În august 1975, Springsteen a reuşit însă să atragă atenţia publicului printr-un concert susţinut la Bottom Line Club, prin care a arătat măsura talentului său. Câteva decenii mai târziu acesta avea să fie considerat unul din cele 50 de evenimente care au schimbat rock' n' rollul.
Din cauza proceselor pe care le-a avut cu fostul sau manager Mike Appel, Springsteen nu a mai intrat în studio timp de doi ani. După ce a ajuns la o înţelegere cu Appel, în 1977 a început să lucreze la noul său LP `Darkness on the Edge Of Town`. Acest album a reprezentat o schimbare în muzica sa; melodiile erau mai lente şi au început să reflecte convingerile intelectuale şi politice ale lui Springsteen. Mulţi fani consideră că acest disc a fost cel mai bun şi cel mai consistent, conţinând piese care aveau să devină mari hituri.


La sfârşitul anilor 70 Springsteen îşi câştigase deja o reputaţie şi compunea materiale pentru alţi artişti sau formaţii. Manfred Mann's Earth Band a ajuns pe primul loc în topuri cu o versiune rearanjată a melodiei `Blinded by the Light`,



Patti Smith a reuşit să ajungă pe locul 13 în top cu melodia lui Springsteen `Because the Night`,



iar The Pointer Sisters a ajuns pe locul 2 în 1979 cu melodia `Fire`.



În 1982 Sprinsteen a început să lucreze la albumul `Nebraska`.

Conform unor biografii, Springsteen era în depresie, datorită vieţii foarte agitate, când a scris acest material. Albumul nu s-a vândut prea bine dar a primit numeroase laude din partea criticilor (a fost numit albumul anului de revista Rolling Stones). De asemenea, acest album a inspirat un nou gen de muzica şi a devenit foarte popular în rândul rockerilor indie.

Cel mai cunoscut album al său, `Born In The U.S.A` (1984) a fost unul din cele mai bine vândute discuri. Şapte single-uri de pe acest LP au ajuns în top 10.


Piesa `Born in The U.S.A.` era un comentariu referitor la modul în care erau tratati veteranii războiului din Vietnam. El a refuzat 7 milioane de dolari pe care i-ar fi primit dacă accepta ca melodia să fie folosită într-o reclamă a celor de la Chrysler Corporation.


`Dancing in the Dark` a fost cel mai apreciat din cele 7 hituri ale albumului. În videoclipul acestei melodii apare şi Courtney Cox. Această perioadă a fost cea mai bună a carierei sale, o perioadă în care apărea pe toate posturile de radio şi în care s-a bucurat de cea mai mare audienţă.


Următorul album, `Live/1975-85` a fost lansat la sfârşitul anului 1986 şi a avut un mare succes (s-au vândut aproximativ 13 milioane de copii) ajungând cel mai bine vândut album live al tuturor timpurilor.


După acest punct culminant al carierei sale, în 1987 Springsteen a lansat un album mai matur, `Tunnel of Love`.
În turneul de promovare a LP-ului `Tunnel of Love` şi-a făcut publică relaţia sa cu una din cantăreţele din back-up ale formaţiei E Street Band - Patti Scialfa. În toamna anului 1989 el a desfiinţat E Street Band şi s-a mutat împreună cu Scialfa în California.


În 1992 a lansat două albume în acelaşi timp, `Human Touch` şi `Lucky Town`, realizate cu diferiţi muzicieni necunoscuţi. Aceste ultime albume sunt considerate de critică şi de public mult mai triste şi mai profunde decât cele de la începutul carierei.



Bruce Springsteen a câştigat numeroase premii Grammy, dar şi un Oscar în 1994 pentru coloana sonora a filmului `Philadelphia.
În 1995, după ce a reunit E Street Band pentru câteva cântece, a înregistrat prima compilaţie "Greatest Hits".


În 1999, Springsteen şi E Street Band s-au reunit oficial şi au plecat într-un turneu care a durat un an întreg. După ce un timp a dat spectacole în toată lumea, în 2002, E Street Band a realizat primul album de studio după o pauză de 18 ani. Albumul a avut ca temă atacurile de la 11 septembrie şi a fost foarte bine primit atât de fani, cât şi de critici.
În 2004, Springsteen a anunţat că va participa la turneul `Vote for Change` care fusese organizat pentru a motiva lumea să voteze împotriva lui George W. Bush.

Albumul `Devils & Dust` a fost lansat pe 26 Aprilie 2005 şi a fost înregistrat fără E Street Band. Este un album în mare parte acustic şi este asemănător cu `Nebraska`. În turneul de promovare al acestui album a cântat solo dar nu a avut prea mare succes la public.

În Aprilie 2006, Springsteen a lansat albumul `We Shall Overcome:The Seeger Sessions`, cu care a avut mare succes în Europa. Albumul este al doilea înregistrat consecutiv fără trupa sa, E Street Band.

Penultimul album al artistului, `Magic`, a fost lansat în 25 septembrie 2007, Springsteen reluând colaborarea cu E Street Band, prima dată din 2002. Albumul este plin de un sentiment puternic de mortalitate. Concentrat pe prezenţa americană în Irak, Springsteen s-a lăsat luat peste picior de presa de specialitate care a numit noul stil muzical Iraq'n'roll. "Last to die" şi "The Devil's Arcade" sunt piese care sprijină acest discurs la adresa sa. Dar asta nu l-a împiedicat pe Springsteen să ţină câteva concerte considerate aproape de senzaţional.


La sfârşitul lunii ianuarie 2009 Bruce Springsteen a lansat ultimul său album, `Working on a Dream`. Este al 16-lea album al artistului şi cuprinde 13 cântece, cele mai difuzate fiind `The Wrestler`, `My Lucky Day` şi `Working on a Dream`.
Tot în acest an, artistul nu şi-a putut ascunde entuziasmul după ce a primit premiul Golden Globe pentru cea mai bună piesă dintr-un film artistic, The Wrestler, inclusă în coloana sonoră a filmului omonim. Trofeul i-a fost înmânat de Sting.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu