luni, 7 septembrie 2009

Ilarion Ciobanu


S-a născut la Ciucur, în Tighina, pe atunci teritoriu al României. A copilărit la Constanţa, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat "o lungă caravană de meserii: hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar" până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit, pentru că a avut de ales între a face "Setea" şi a urma institutul.



Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu şi Amza Pellea, respectiv alături de Ştefan Ciubotăraşu şi George Calboreanu în "Omul de lângă tine". Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deţinut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor "Omul de lângă tine" şi "Mara". După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi "Crucea de piatră", "Ultimul bordel", "Terente - Regele bălţilor", "Tancul" şi "Bored".





La Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenţi l-au aplaudat în picioare minute in şir.





Ilarion Ciobanu a decedat în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer
faringian .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu