joi, 17 septembrie 2009

Patrick Swayze a încetat din viaţă


Actorul american Patrick Swayze, devenit celebru cu rolul instructorului de dans din filmul "Dirty Dancing", a murit luni, după o lungă luptă cu un cancer la pancreas, la vârsta de 57 de ani.
"Patrick Swayze a murit liniştit, astăzi (luni, n.r.), având familia alături, după ce s-a luptat cu boala 20 de luni", a spus purtătorul său de cuvânt, Annett Wolf, într-un comunicat.
Actorul, născut în Texas, a jucat în acest film rolul atractivului instructor de dans Johnny Castle, alături de Jennifer Grey, în rolul unei adolescente timide pe nume Frances "Baby" Houseman, care se transformă într-o femeie îndrăzneaţă sub influenţa acestuia, în timp ce se află în vacanţă, într-o staţiune din New York, acţiunea peliculei având loc în anii 1960.
În ianuarie 2008, Swayze a fost diagnosticat cu cancer la pancreas în stadiul 4, una dintre cele mai mortale forme ale bolii. În momentul în care a făcut public acest lucru, boala se extinsese şi la ficat.
Însă actorul a ales să lupte împotriva cumplitei boli, optând pentru un tratament cu un medicament experimental , el surprinzând Hollywood-ul când a ales să filmeze pentru un nou serial de televiziune, "The Beast", în care a jucat rolul principal, cel al unui detectiv de poliţie. Serialul tv a fost difuzat pe posturile americane de televiziune la începutul acestui an.
"Cred că toată lumea era de părere că sunt nebun... se gândea că voi distruge un serial de televiziune", spunea Swayze într-un interviu acordat în ianuarie 2009, adăugând că diagnosticul care i-a fost pus l-a speriat şi l-a înfuriat.
La începutul acestui an, Swayze a început să-şi scrie memoriile, ajutat de soţia sa, cu care avea o relaţie de peste 30 de ani, Liza Niemi.


"Dirty Dancing", un film care a fost realizat cu un buget mic şi aproape refuzat de studioul de producţie, a devenit un hit de box office, a obţinut nominalizări la Globul de Aur pentru actorii principali şi a fost recompensat cu un premiu Oscar, pentru piesa "(I've Had) The Time of My Life".


Producătorii nu şi-au făcut mari speranţe în legătură cu "Dirty Dancing", dar filmul a avut încasări de 64 de milioane de dolari în box office-ul nord-american şi de 214 milioane de dolari la nivel mondial.
Swayze a fost unul dintre autorii piesei "She's Like the Wind", pe care a interpretat-o pentru coloana sonoră a filmului. Piesa a ajuns până pe locul al treilea în topurile de specialitate. Filmul a rămas popular peste două decenii şi a beneficiat şi de o adaptare pentru scena de teatru.

În 1990, "Ghost" a devenit un suces şi mai mare decât "Dirty Dancing", încasând peste 217 milioane de dolari în America de Nord şi circa 505 milioane de dolari la nivel mondial.

Swayze a jucat rolul iubitului decedat al personajului interpretat de Demi Moore, Sam, într-o comedie romantică ce a fost nominalizată la Oscar. Whoopi Goldberg a câştigat un premiu Oscar pentru rolul jucat în acest film, al unui medium care îl ajută pe Sam să comunice cu iubita sa de dincolo de mormânt. Goldberg a declarat că Swayze a fost acela care l-a convins pe regizorul Jerry Zucker să o distribuie în acest rol.
Swayze s-a născut în Houston, pe 18 august 1952, şi a cunoscut lumea divertismentului foarte devreme. Tatăl său era campion de rodeo, iar mama sa deţinea un studio de balet.
Swayze s-a pregătit pentru dans de la o vârstă fragedă şi a făcut parte din mai multe companii de balet din New York, înainte să se decidă să se mute pe Broadway.
În anii 1970, rolul Danny Zuko din versiunea pentru Broadway a producţiei "Grease" a atras atenţia Hollywood-ului, iar el s-a mutat pe Coasta de Vest, apărând cu roluri de mică întindere în filme pentru micul şi marele ecran.
Calităţile de actor i-au fost recunoscute şi apreciate odată cu rolurile din drama "Proscrişii/ The Outsiders" şi din "Invazia roşie/ Red Dawn", în care el şi viitoarea sa parteneră din "Dirty Dancing", Jennifer Grey, au jucat rolul unor adolescenţi care se luptă cu ruşii invadatori.


După "Dirty Dancing" şi "Ghost", Swayze a avut câteva eşecuri în cariera sa profesională, la care s-a adăugat o lungă bătălie cu dependenţa de alcool.
Atribuind unele dintre problemele sale legate de consumul de alcool succesului instant şi stilului de viaţă de la Hollywood, el s-a mutat în Texas cu soţia sa, dar a lucrat în continuare în filme precum "Dragonul verde/ The Green Dragon" şi "Donnie Darko", ambele lansate în 2001.




Patrick Swayze a fost nominalizat de trei ori la premiile Globul de Aur, pentru rolurile din filmele "Dirty Dancing" (1987), "Ghost" (1990) şi "Reginele balului/ To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar" (1995), şi are o stea pe Walk of Fame la Hollywood.


Articol şi fotografii preluate de la MEDIAFAX.

Un comentariu:

  1. .... inca o stea a mai cazut.....si din pacate nu prea se zaresc luceferi la orizont :((
    Dzeu sa-l odihneasca in pace!
    Elena

    RăspundețiȘtergere