vineri, 15 ianuarie 2010

Léo Delibes


Fiu al unei familii cu înclinaţii spre artă şi cu o veche tradiţie muzicală, Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franţa). Beneficiază în copilărie de o educaţie muzicală din partea mamei şi al unui unchi (organist). După moartea tatălui în 1847 se stabileşte la Paris unde studiază la Conservator.

Léo Delibes a intrat de timpuriu în contact cu scena muzicală franceză, căreia îi va dedica întreaga viaţă. Prima sa compoziţie de balet "La source" ("Izvorul"), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia - baletul său cel mai popular - apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l'a dit” (1873) cunoaşte succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique) va înregistra un triumf copleşitor.

În 1881 este numit profesor de compoziţie la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.
Acţiunea capodoperei sale, opera Lakmé, este plasată într-o lume cu totul deosebită faţă de cele obişnuite în lumea operei de până atunci, anume în lumea hindusă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu