vineri, 15 ianuarie 2010

Oliver Stone


William Oliver Stone, s-a născut în 15 septembrie 1946 şi este fiul lui Jacqueline şi al lui Louis Stone. Oliver a urmat Şcoala Trinitară, apoi părinţii l-au timis la colegiul din Pennsylvania, "The Hill School". În această perioadă părinţii lui au divorţat din cauza legăturilor extraconjugale ale tatălui său. Vacanţele de vară le petrecea la buncii materni din Franţa, lucrând la o casă de schimb valutar. Mai târziu, această experienţă îl va inspira pentru Wall Street. A absolvit "The Hill School" în 1964 şi a fost admis la Universitatea Yale.
Dupa un an a renunţat. A lucrat pe un vas comercial american, călătorind în Oregon şi Mexic. Va relua studiile la Yale. Renunţă a doua oară şi se înrolează în armata americană. Va lupta în războiul din Vietnam în perioada aprilie 1967 - noiembrie 1968. A fost rănit de două ori în lupte. Pentru meritele sale deosebite a fost decorat cu "Bronze Star" şi "Purple Heart". S-a căsătorit în 22 mai 1971 cu Najwa Sarkis. În acelaşi an este absolventul Universităţii New York, secţia film, mentor fiindu-i regizorul Martin Scorsese. Împreună cu vechiul său prieten, Lloyd Kaufman joacă în filmul "The Battle of Love's Return" din 1971. Divorţează de soţia sa în 1977. Câştigă primul premiu Oscar în 1978, cu cea mai bună adaptare la un scenariu, pentru filmul "Midnight Express".



Se căsătoreşte pentru a doua oară în 7 iunie 1981 cu Elizabeth Burkit Cox. Vor avea împreună doi copii, Sean (în prezent actor) şi Michael Jack. În perioada 86-93 va face trei filme pe tema războiului din Vietnam: "Platoon" (1986) - inspirat din experienţa de combatant pe front, film recompensat cu premiul Oscar, "Born on Fourth of July "(1989), pentru care, deasemenea, primeşte un premiu Oscar şi "Heaven and Earth" (1993). "Born on Fourth of July" se bazează pe autobiografia lui Ron Kovic, un veteran al războiului din Vietnam, activist anti - război şi scriitor, rămas în scaunul cu rotile (la 22 de ani), în războiul din Vietnam. "Heaven and Earth", este povestea adevărată a vietnamezei Le Ly Hayslip, a cărei viaţă a fost drastic afectată de război.




Însă filmul care a ridicat cele mai mari controverse a fost "Natural Born Killers" din 1994. Filmat cu combinaţii de film de 8 mm alb-negru şi film de 35 mm color, un psihedelic montaj de imagini care arătau nu numai acţiunea în sine, ci şi exprimarea sentimentelor personajelor. Filmul a fost drastic criticat datorită scenelor de violenţă. Dar Stone a explicat că este o satiră la adresa mediei americane care descrie atât de des acte de violenţă.



Quentin Tarantino, scenaristul filmului, a fost nemulţumit de rezultatul filmului, mai ales din cauza accentului pe care l-a pus Stone pe implicarea mediei, solicitând în final ca numele lui să nu mai apară.

În 1987 Michael Douglas câştiga premiul Oscar pentru rolul jucat în "Wall Street", în regia lui Stone. Regizorul divorţează de Elizabeth în 1993. Relaţia cu actriţa şi modelul Chong Son Chong îi aduce al treilea copil, Tara Chong, născută în 1995.

În anul 1997 Stone, alături de alte 34 de celebrităţi semnează o scrisoare deschisă, adresată cancelarului german Helmut Kohl în care condamnă tratamentul rău la care sunt supuşi scientologii din Germania, făcând o similaritate cu prigonirea evreilor de către nazişti. Printre semnatarii scrisorii s-au mai numărat Dustin Hoffman şi Goldie Hawn. În 1997 regizează "U-Turn", pe care Stone îl descrie ca un film uşor, pentru adolescenţi. "Any Given Sunday" (1999), reuneşte o serie de nume ca Al Pacino, Cameron Diaz şi Charlton Heston şi este un film despre lupta pentru supravieţuire a unei echipe de fotbal.





În 1999 Oliver Stone produce o miniserie pentru ABC Television, "Wild Palms". În acelaşi an apare filmul "Dave", o comedie despre teoria conspiraţiei.


Oliver Stone este arestat în 1999 pentru posesie de droguri şi conducerea maşinii sub influenţa acestora. Urmează un program de reabilitare. În 1997 încearca să publice o autobiografie, "A Child's Night Dream", cu evenimente din copilărie, din studenţie şi din război, scrisă iniţial între anii 1966-1967. După câteva încercări nereuşite, a scos câteva capitole şi a rescris autobiografia, publicând-o.
Din nou este arestat, în 27 mai 2005 pentru posesie de marijuana. Filmul "Scarface" se bazează pe propria lui dependenţă de heroină.
În 2003 realizează două filme documentare: primul, "Persona Non Grata", este un documentar despre conflictul Israeliano-Palestinian. Al doilea, documentarul "Comandante", realizat după ce şi-a petrecut trei zile împreună cu Fidel Castro. Documentarul nu a mai fost difuzat datorită unor incidente politice. Stone se întoarce în Cuba şi filmează "Looking for Fidel", lansat de HBO în 2004. Stone a mai semnat regia câtorva filme, dintre care "Alexander"(2004), un adevărat fiasco financiar, "World Trade Center"(2006) şi W(2008) - film biografic despre George W. Bush, despre copilărie, relaţia cu tatăl său, cariera politică şi implicarea în războiul din Irak. Filmul a fost lansat în 17 octombrie 2008, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.


În aprilie 2009 s-a confirmat faptul că Stone va regiza un sequel "Wall Street", în care va juca Michael Douglas.
Oliver Stone obişnuia să folosească mai multe feluri de camere de filmat şi diferite tipuri de filme, trecând de la film de 8 mm la 70 mm, uneori chiar la regizarea unui singur film - "JFK" sau "Natural Born Killers". Filmele lui Stone au fost adeseori criticate că promovează teorii ale conspiraţiei sau că nu respectă istoria. "JFK" a fost criticat că este un amalgam între adevăr şi ficţiune.
Oliver Stone a adunat în cariera sa trei premii Oscar pentru filmele "Midnight Express" (1978), "Platoon" (1986) şi "Born on Fourth of July (1989) trei premii Golden Globe: Platoon (1986), Born on Fourth of July" (1989) şi "JFK" (1992) şi un premiu Bafta pentru filmul "Platoon".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu