joi, 21 ianuarie 2010

Plácido Domingo


José Plácido Domingo Embil s-a născut la Madrid, pe 21 ianuarie 1941. Este fiul unor cântăreţi de zarzuela Plácido Domingo şi Pepita Embil Echaniz. Este cunoscut în familie ca "El Granado", pentru că a cântat încă de mic copil melodia "Granada" de Agustín Lara. În 1949 familia sa s-a mutat în Ciudad de México pentru a lucra în teatrul muzical de acolo, şi atunci el a început să ia lecţii de pian şi apoi să studieze în Şcoala Naţională de Arte (Escuela Nacional de Artes) şi apoi la Conservatorio Nacional de Música din capitala mexicană, pianul şi arta dirijorală. Acolo a cunoscut-o pe pianista Ana María Guerra Cué, cu care s-a şi căsătorit, în 1957. Împreună au un copil, José Plácido Domingo Guerra, Pepe, născut la 16 iunie 1958. Căsătoria însă, nu a durat. În 1962 Plácido se căsătoreşte cu soprana din Veracruz, Marta Ornelas, pe care a cunoscut-o în Conservator.

Înainte de cariera solistică, Placido a încercat în anii '50 să se dedice fotbalului în México DF. A debutat ca bariton în 12 mai 1959 la Teatrul Degollado din Guadalajara, México, cu rolul lui Pascual, din "Marina". Au urmat rolurile Borsa din "Rigoletto", Padre Confesor din "Diálogos de carmelitas" şi multe altele. Ulterior a debutat şi ca tenor, interpretând rolul lui Alfredo din "Traviata", în Ciudad de Monterrey (1959). După aceea a continuat să interpreteze zarzuela alături de părinţii săi. În 1962 făcea parte din colectivul Óperei din Tel Aviv, Opera Naţională din Israel, acolo începând să cunoască faima. A petrecut doi ani şi jumătate acolo cântând în mai bine de 280 de reprezentaţii. După plecarea din Israel, soţia lui a abandonat cariera de solistă dedicându-se creşterii copiilor: Plácido, Jr. (născut în 1965) şi Álvaro (născut în 1968). Mai târziu s-a ocupat şi de regie scenică.

În anul 1982 artistul a înregistrat tema oficială pentru Cupa Mondială de Fotbal organizată în Spania. Trei ani mai târziu, în 19 septembrie 1985, un cutremur de pământ a devastat întreaga capitală a Mexic-ului. Au murit mătuşa şi unchiul său, un nepot şi copilul mai mic al nepotului, care au fost prinşi sub dărâmăturile blocului Edificio Nuevo León din complexul urbanistic din Tlatelolco. Însuşi Plácido Domingo a intervenit în munca de căutare. În anul următor a dat concerte de binefacere în favoarea victimelor şi a publicat un album tot pentru acelaşi scop. Pe 21.08.2007 , ca o recunoaştere a muncii sale artistice şi a muncii pentru ajutorarea victimelor cutremurului din 1985, artistul a fost omagiat în capitala mexicană printr-o statuie a artistei Alejandra Zúñiga; statuia face parte dintr-un proiect numit 'Grandes valores'.

În 1966 a cântat în rolul principal din "Don Rodrigo" de Alberto Ginastera, la New York City Opera, cu un succes deosebit. Se spune însă că faima internaţională a cunoscut-o cu debutul de la Hamburg din 1967. Interpretează prima dată la Metropolitan Opera din New York pe 28 septembrie 1968, în "Adriana Lecouvreur" de Francesco Cilea, cântând cu Renata Tebaldi. De atunci a deschis stagiunile acestui teatru în 21 de ocazii, depăşind astfel recordul anterior care era deţinut de Enrico Caruso. A cântat practic pe toate marile scene ale lumii, a cântat pentru prima dată la : Ópera din Chicago în 1968, La Scala, Teatro Municipal de Santiago şi Ópera din San Francisco în 1969, la Covent Garden în 1971, la Teatro Colón de Buenos Aires în 1972.

A cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Herbert von Karajan, Zubin Mehta, James Levine. Este considerat cel mai versátil dintre tenorii aflaţi în viaţă. A cântat în nenumărate limbi: italiană, franceză, germană, spaniolă, engleză, rusă, etc. A participat la Ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice de la Pekin.
În primii ani ai secolului XXI şi-a intensificat munca de dirijor. A dirijat pentru prima oară în data de 7 octombrie 1973, "Traviata" de Verdi, la New York City Opera. A avut un succes deosebit cu "Carmen" pentru inaugurarea Expoziţiei Universale de la Sevilla din 1992. A dirijat Orchestra Simfonică din Montreal pe 8 noiembrie 2005.

A inregistrat în 1981 cântecul "Perhaps Love" în duet cu popularul cântăreţ de folk şi pop american John Denver. Apoi, în 1987 Plácido Domingo şi John Denver împreună cu Julie Andrews au făcut un spectacol special de televiziune numit "The Sound of Christmas", înregistrat în Salzburg, Austria. Spectacolul câştigat un premiu Emmy.
A mai înregistrat multe alte cântece, alături de artişti ca José María Cano, Alejandro Fernández, Carlos Santana, Luis Cobos, Caetano Veloso sau Patricia Kaas.

În 1993 a înfiinţat "Operalia", un concurs pentru tinerii cântăreţi de operă. Plácido Domingo deţine, de altfel, şi recordul mondial la...aplauze! Artistul a fost aplaudat o oră întreagă la Opera din Viena, după ce a cântat "La bohème", recordul fiind înregistrat în Guinness Book. Un alt record al său îl constituie un concert cu 400.000 persoane, în Central Park din New York, în timp ce ploua.

Alături de José Carreras şi Luciano Pavarotti, a format în 1990, celebra societate artistică "Los Tres Tenores"(Tre Tenori, The Three Tenors), în Roma, având ca motiv Campionatul Mondial de fotbal din Italia din acel an. Evenimentul a fost conceput iniţial pentru a strânge banii necesari Fundaţiei “ Fundación Internacional contra la Leucemia José Carreras”. Apoi s-a repetat şi la următoarele trei Campionate Mondiale: 1994, Los Angeles; 1998, París; şi 2002, Yokohama. Aceste apariţii ale celor trei tenori sub conducerea lui Zubin Mehta, îşi doreau ca să apropie genul operei de marele public.

În iunie 2006, a cântat alături de soprana rusă Anna Netrebko şi de tenorul mexican Rolando Villazón pentru Mondialul de fotbal din Germania. În 2002 a înregistrat Imnul centenarului Clubului Real Madrid CF, cântec pe care l-a interpretat la ceremonie, pe stadionul Santiago Bernabéu, pe o ploaie interminabilă, chiar în ziua în care clubul implinea 100 de ani.

În ultimii ani a făcut incursiuni în lumea múzicii pop, făcând duete cu Carlos Santana (Shaman), cu solistul "ranchero” Alejandro Fernández, cu americanul Michael Bolton, sau cu cântăreaţa şi actrişa mexicană Lucero. Cu Lucero s-a întâlnit prima dată în anul 1994, când au interpretat împreună tema "Yo vendo unos ojos negros" la Festivalul de Viña del Mar din Chile.

Domingo a apărut în şase spectacole de operă filmate : "Madame Butterfly", dirijată de Jean-Pierre Ponnelle, "Carmen", dirijată de Francesco Rossi(câştigătoare a unui premiu Grammy), "Tosca" dirijată de Gianfranco de Bosio, şi de asemeni dirijate de Franco Zeffirelli: "Otello", "Cavalleria rusticana" & "Pagliacci", şi "La Traviata", cu Teresa Stratas, care de asemeni a primit un premiu Grammy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu