duminică, 31 ianuarie 2010

Ovidiu Lipan "Ţăndărică"


S-a născut la Iaşi, în data de 31 ianuarie 1953, unde a urmat Liceul Negruzzi, în paralel cu Şcoala de Muzică. A fost pasionat de muzică de la o vârstă foarte fragedă,prima trupă pe care a înfiinţat-o fiind grupul Crystal, în 1962. Avea doar 9 ani în acel moment! După doi ani de activitate cu această trupă, înfiinţează, în 1964, al doilea grup, Dragons, pentru ca din 1967, la doar 14 ani, să fie cooptat în grupul Roşu şi Negru, până în 1973. Din 1970 se stabileşte la Bucureşti, unde are ocazia să colaboreze cu nume de marcă precum Richard Oshanitski, Peter Werthaimer, Marius Ţeicu, Radu Goldish şi Orchestra Radiodifuziunii Române condusă de Sile Dinicu.
Din 1974 îşi începe cariera în cadrul grupului Phoenix, cu care înregistrează albumul dublu "CantaFabule".

În 1977 fuge din ţară până în 1990. Din 1978 îşi continuă activitatea muzicală colaborând cu artişti internaţionali: Eruption, Yloi, Herman Rarebell de la Scorpions, Ginger Baker şi editează albumul "From the East - Mad House". Împreună cu vechii membri ai grupului Phoenix, editează albumul "Transilvania" şi în formula Rated X lansează albumele "Rock Bolded" şi "Forbidden for the Youth". În acest timp concertează în Germania şi în toată lumea. După revoluţia din 1989, îşi reia activitatea muzicală în România, printr-un mega-turneu Phoenix prin cele mai mari oraşe ale ţării. Surpriza vine atunci când alături de audienţa de aceeaşi vârstă cu a sa, îşi aude numele scandat de tineri, care nu trăisera marile concerte Phoenix din anii '70. În 1992 şi 1994, ia parte la Festivalul Internaţional de Muzică Cerbul de Aur cu albumele grupului Lipan Connection, "Waiting for you" şi "Excalibur", care au concurat atât la discografie cât şi la videoclip. Cotat drept cel mai bun baterist român al tuturor timpurilor, Ovidiu se bucură de o popularitate în creştere în rândul generaţiilor de la 17 la 50 de ani.

Ovidiu Lipan lansează în 2000 un proiect de anvergură - "Visul Toboşarului", album produs de Roton şi Modus Production. Lucrarea, definitivată către sfârşit de mileniu II pune în valoare bateria şi percuţiile, instrumentele de suflet ale artistului. Aşa cum spune singur, "lucrarea a venit de la sine, din adâncul sufletului meu, din dorul de muzică, de aerul şi spiritul românesc". "Visul Toboşarului" exprimă cum nu se poate mai bine chintesenţa spiritului românesc şi se doreşte a fi o punte de legătură, un mesaj care ia forma muzicii transmis de pe "Planeta România", aăa cum îşi numeşte Ovidiu ţara, către restul universului. Opera este o muzică de sinteză, cu rădăcini foarte adânci în folclorul românesc, o muzică simplă, pe înţelesul tuturor dar finisată până la cel mai mic detaliu, ca o sculptură de Brancuşi. La acest proiect contribuie o serie de artişti din medii muzicale destul de diferite: Dumitru Fărcaş la taragot, Nicolae Voiculeţ la nai, Corneliu Stroe - percuţie, Orchestra de cameră Camerata Valahică a Radiodifuziunii Române, Corul Preludiu al Ansambului Tinerimea Română, dirijor Voicu Enăchescu, Fanfara ţărănească din Zece Prăjini şi nu în ultimul rând, orchestratorul George Natsis.



Ovidiu, care a scris în totalitate muzica şi care a ştiut de la început ce instrumente doreşte să includă în această operă, a beneficiat de influenţele de gen şi origine geografică ale artiştilor cu care a colaborat, artişti care au înţeles pe deplin acest proiect şi s-au integrat perfect în operă. După peregrinările şi strădaniile Toboşarului, sugerate de titlurile pieselor, acesta ajunge să-şi afle rostul, exprimat în finalul albumului printr-o explozie muzicală de bucurie şi în vorbele lui Ovidiu Lipan-Ţăndărică: "Visul Toboşarului s-a îndeplinit, dar visul continuă, pentru că eu n-am să pot să nu visez". Lansarea pe piaţă a albumului a avut loc în decembrie 1999, dar proiectul a avut adevărata premieră naţională în cadrul unui concert desfăşurat la începutul anului 2000, la Opera Română din Bucureşti. Albumul a fost prezentat în perioada 23-28 ianuarie la Cannes, în cadrul Târgului Internaţional de Muzică MIDEM 2000.

Alte memorabile albume din creaţia sau cu colaborarea lui Ovidiu Lipan-Ţăndărică: Renaşterea (2001) * Aniversare (2003) * Bachiţa (2004) * Getica (2004) * Visul Tobosarului , re-editare (2005) * La Passion (2006) cu Phoenix (vezi Transsylvania Phoenix): * Cantafabule (1975) * Transsylvania (1981) * Timişoara (1992) * Aniversare 35 (1997) * Baba Novak (2005) cu Madhouse: * From the East (1979) cu Roşu şi Negru: * Roşu şi Negru, single (1971) * Leopardul, single (1971) * Oameni de Zăpadă, single (1974) * Imnul Copiilor, single (1974) cu Lipan Connection: * Excalibur, single (1997) * Transilvania (1998)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu