marți, 12 ianuarie 2010

Lee Ritenour


S-a născut la 11 ianuarie 1952 la Los Angeles. A cântat primele acorduri la vârsta de 16 ani cu cei de la The Mamas & The Papas, pe piesa "Captain Fingers", fiind remarcat pentru dexteritatea manuală de care a dat dovadă. A fost unul dintre instrumentiştii căutaţi la mijlocul anilor '70, câştigând de două ori titlul de cel mai bun chitarist de studio. Lee a mai fost remarcat şi pentru cele două chitare roşii Gibson ES-335 şi Gibson L5.


Unul dintre modelele sale muzicale a fost chitaristul american Wes Montgomery, alături de alţi mari instrumentişti de jazz ca Joe Pass, Kenny Burrell sau John McLaughlin. Cariera lui Ritenour, a inclus şi un premiu Grammy pentru albumul scos în colaborare cu Dave Grusin, "Harlequin" din 1985, alături de alte 17 nominalizări la acest premiu. El deţine, de asemenea, distincţia de a avea două dintre videoclipurile de promovare pentru piesele lui "Is It You" şi "Mr. Briefcase", difuzate în prima zi de emisie a MTV-ului! Lee Ritenour a fost în primele locuri ale topurilor chitariştilor din toată lumea.


De-a lungul carierei sale, Ritenour a experimentat diferite stiluri de muzică. Un adevărat fuzionist, el a combinat în muzica sa elemente de funk, pop, rock, blues, muzică braziliană şi, mai nou, în ultimul său album, "Amparo" din 2008, muzica clasică şi jazz-ul. La începutul anilor '80, el şi-a dat ca model chitara sa, o Ibanez LR-10 cu semnătura sa. Această chitară a fost produsă în ediţie limitată, între anii 1980 şi 1987. Acest instrument poate fi auzit în exclusivitate pe albumul său "Rit". Actualmente, Lee Ritenour foloseşte chitarele Gibson pe care le folosea la începutul carierei, şi mai foloseşte o chitară specială, cu semnătură, "Lee Ritenour Model archtop", produsă tot de Gibson.




Mai multe informaţii despre Lee Ritenour şi muzica sa, se găsesc pe site-ul artistului, la http://www.leeritenour.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu