vineri, 13 noiembrie 2009

Gheorghe Dinică: un ultim omagiu


Sute de oameni, colegi de scenă, prieteni sau simpli spectatori, l-au întâmpinat cu aplauze pe maestrul Gheorghe Dinică la intrarea în Cimitrul Bellu din Capitală, acolo unde cortegiul funerar a ajuns, vineri, în jurul orelor 14.30.
Actorul a fost înhumat cu onoruri militare, pe Aleea Artiştilor, alături de mari nume precum Maria Tănase, Ovidiu Iuliu Moldovan şi Florian Pittiş. Ofiţerii Regimentului de Gardă şi Protocol au tras trei salve de tun. Zeci de coroane de flori, sute de oameni, cunoscuţi artişti ai scenei şi filmului românesc, salve de armă şi multe aparate de fotografiat sau de filmat care căutau să prindă o ultimă imagine cu trupul neînsufleţit al unuia dintre cei mai mari actori români, toate acestea au alcătuit decorul pentru ultimul spectacol al lui Gheorghe Dinică, potrivit Agerpres.
Mircea Albulescu, Mitică Popescu, Vladimir Găitan, Oana Pellea, George Mihăiţă, George Ivaşcu, Ion Săpdaru, Florin Zamfirescu, Mihai Sandu Gruia, Mircea Diaconu sunt doar câţiva dintre cei care l-au cunoscut şi i-au fost colegi de scenă sau de film maestrului Dinică, veniţi vineri pentru a-şi lua un ultim rămas bun.

S-a născut pe 1 ianuarie 1934, la Bucureşti. Şi-a manifestat intersul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat pentru rolul Inspectorului Goole în piesa "An Inspector Calls". De atunci, Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:
1961-1967 Teatrul de Comedie, Bucureşti;
1968-1969 Teatrul Bulandra, Bucureşti;
din 1972 Teatrul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti.
A debutat ca actor cu un rol în filmul „Străinul”, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.

Gheorghe Dinică a fost de asemenea regizor de film şi un foarte popular actor, jucând în mare parte în producţii Româneşti. Ca şi actorul francez Alain Delon, Dinică a refuzat să joace în filme produse în Statele Unite. În general din cauza aspectului său a fost distribuit în roluri negative, fie că ne referim la roluri de gansteri autohtoni, în seria de filme cu comisarul Moldoveanu, regizată de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniţi, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stănică Raţiu în „Felix şi Otilia”. Din acest motiv nu i s-a încredinţat rolul de a recita poezii patriotice şi ode închinate "Conducătorului iubit" în super-montările cu iz propagandistic din marele spectacol „Cîntarea României”.
În 1996, după 60 de ani în care a fost „vagabond”, aşa cum singur s-a intitulat în melodia sa, s-a fost căsătorit cu Gabriela Georgeta care i-a fost alături până la moarte.
Din 2002, Gheorghe Dinică a fost membru de onoare al societăţii Teatrului Naţional I. L. Caragiale. A fost de asemenea cetăţean de onoare al Bucureştiului. A fost distins cu numeroase premii de prestigiu, de interpretare de către Uniunea Cineaştilor din România, a obţinut un prestigios premiu pentru cel mai bun rol masculin, premiul Troia, conferit de Festivalul Internaţional de Film de la Lisabona, pentru rolul din Patul conjugal, filmul fiind regizat de Mircea Danieliuc.
Pentru activitatea sa deosebită i-a fost conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Adesea, critica l-a asemuit cu Robert De Niro, comparaţie de care Gheorghe Dinică nu se declara deloc încântat: „Ce legătură are Robert De Niro cu mine? Eu am studiat şi jucat în România”, a menţionat actorul. În anul 2006 va juca totuşi într-un film regizat de marele regizor american Francis Ford Copolla, o ecranizare a nuvelei lui Mircea Eliade, „Tinereţe fără tinereţe”. A colaborat atît în film cît şi pe scenă cu cîţiva mari regizori români, printre numele cele mai importante se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Danieliuc, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Nae Caranfil, etc. În ultimii ani de viaţă a jucat în două telenovele inspirate din viaţa ţiganilor, „Inimă de ţigancă” şi „Regina”, în care juca rolul unui bulibaşă, produse de postul de televiziune Acasă, iar moartea sa a survenit după ce filmase un episod din ultima telenovelă lansată de curînd, „Aniela”, unde interpreta rolul unui general în rezervă din armata română, Grigore Vulturescu. A înregistrat mai multe Cd-uri cu muzică de petrecere şi romanţe, de altfel actorul cînta, uneori, în cîteva localuri din Bucureşti, cel mai celebru fiind „Şarpele roşu”, unde îşi petrecea timpul alături de prietenii săi, regretatul actor Ştefan Iordache şi cîntăreţul Nae Ploeşteanu, alături de care a jucat în filmul „Ticăloşii”.

Gheorghe Dinică a decedat marţi, 10 noiembrie 2009, ora 13:00, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie, cu toate că timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu disfuncţie multiplă de organe, şoc septic, insuficienţă cardio-respiratorie, insuficienţă renală cronică acutizată, insuficienţă respiratorie acută (bronhopneumonie), disfuncţie digestivă, disfuncţie hepatică etc. Maestrul era internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţǎ Bucureşti (Floreasca) din data de 22 Octombrie 2009
Ne-a lăsat o moştenire nepreţuită, alcătuită din zeci şi zeci de roluri memorabile jucate pe toate scenele importante ale Capitalei şi în peste 60 de filme.


Un comentariu: