joi, 19 noiembrie 2009

Jodie Foster


Numele real al actriţei este Alicia Christian Foster. Ea s-a născut pe 19 noiembrie 1962, în Los Angeles, California. Tatăl ei, Lucius, a părăsit familia, lăsând-o pe Alicia şi pe cele trei surori ale ei să fie crescute de mama acestora, Evelyn Foster, o cunoscută jurnalistă de la Hollywood. Având în vedere slujba acesteia, Evelyn nu a avut mari probleme în a încuraja pasiunea fiicelor ei pentru actorie. Astfel, Alicia şi-a făcut debutul pe micul ecran la numai 3 ani într-o reclamă. După alte câteva apariţii în reclame, sau seriale TV precum "Mayberry R.F.D.", sau "The Partridge Family", Foster şi-a facut debutul pe marile ecrane cu "Napoleon and Samantha" din 1972, produs de Disney. Cam în acelaşi timp ea şi-a ales numele de scenă cu care avea să fie cunoscută în lumea întreagă. Familia i se adresa de mult timp pe un nume prescurtat, de fapt numele unei prietene a mamei sale, Josephine D., care era alintată Jo D., iar Alicia Foster a devenit în cele din urmă Jodie Foster.
Foster a demonstrat că are talent la actorie, lucru care i-a adus un rol în
filmul din 1976 "Taxi Driver" (alături de Robert De Niro). Filmul a devenit în
scurt timp unul de referinţă, iar rolul lui Jodie, cel al unei prostituate
adolescente, i-a adus acesteia aprecierile criticilor, precum şi o nominalizare la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

La numai 14 ani, Foster a ajuns deja acolo unde mulţi actori doar visează să ajungă. Ştiind foarte bine franceza, ea a apărut şi în filmul franţuzesc "Moi, fleur bleue".
În 1977 joacă în comedia "Freaky Friday" şi pentru rolul său este nominalizată la Globul de Aur. În 1980 a fost acceptată la Universitatea Yale, unde a început să studieze literatura engleză.
În primavăra anului 1981, s-a întâmplat un lucru care avea să-i schimbe acesteia întreaga viaţă. Un necunoscut, pe nume John Hinckley, obsedat de personajul acesteia din "Taxi Driver", a început să-i scrie scrisori, totul culminând cu o tentativă de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan pentru a-i atrage atenţia acesteia.
Asasinatul a eşuat, dar a dus la descoperirea adresei de la colegiu şi a
unor fotografii cu Jodie în camera acestuia de motel. Presa şi serviciile
secrete au fost puse pe jar. Lucrurile s-au complicat după descoperirea unui al doilea urmăritor, Edward Richardson, cele două evenimente fiind cele care au condus la izolarea lui Jodie de viaţa publică. Ea a ramas până în zilele noastre una dintre cele mai atente celebrităţi, având o viaţă privată despre care nu se ştie mai nimic. Decizia acesteia de a-şi ţine viaşa personală ferită de ochii publicului nu i-a afectat câtuşi de puţin cariera artistică, ea continuând să apară în filme până în 1985, când a abosolvit Magna cum laude la Yale.

În 1988 a apărut în rolul victimei violate Sarah Tobias în "The Accused".
Pelicula a fost bine primită de public şi Jodie a obţinut un Glob de Aur şi
premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.
Foster a reuşit performanţa de a mai câştiga un Premiu Oscar şi un Glob de Aur în 1991, pentru interpretarea agentului FBI Clarice Starling din thrillerul "The Silence of the Lambs" (Tăcerea mieilor).
Este singura actriţă de la Hollywood cu o performanţă inegalabilă: inainte de a împlini 30 de ani a avut 3 nominalizări la Oscar pentru cea mai bună actriţă, dintre care două câştigate.


În 1991 a fondat propria companie de producţie - Egg Productions - şi a
regizat primul film "Little Man Tate", peliculă în care a şi jucat. A revenit într-un rol de prostituată în 1992 pentru pelicula "Shadows and Fog". În 1994 a regizat cel de-al doilea film, "Home for the Holidays", a apărut în drama "Nell" (nominalizare la Oscar şi la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă), şi în comedia "Maverick" alături de Mel Gibson.
După apariţia în succesul din 1997 - "Contact" (nominalizare la Globul de
Aur), Jodie Foster a refuzat să-şi reia rolul Clarice Starling în sequel-ul la "The
Silence of the Lambs" –"Hannibal" – din cauza unor conflicte creative.
Următoarea apariţie a ei a fost în 1999, în "Anna and the King" (Anna şi
Regele).

După o pauză de 3 ani, datorată în mare parte eşecului filmului "Anna şi
Regele", Jodie a revenit pe marile ecrane în 2002, cu thrillerul lui David Fincher, "Panic Room"(Camera de refugiu), un real succes.
Apoi au urmat filmele: "A Very Long Engagement"(O logodnă foarte lunga) şi "Flightplan"(Jurnal de bord), un thriller cu un succes extraordinar.
În 1998 a dat naştere la doi copii, pe care i-a crescut singură păstrând
secretă identitatea tatălui sau taţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu