joi, 26 noiembrie 2009

Tina Turner


Considerata “regina muzicii rock’n’roll”, Tina Turner este cea mai dinamica solista din intreaga istorie a muzicii. Este, de asemenea, bunica, actrita, adepta a religiei budiste, dar mai ales o supravietuitoare. Concertele sale au "aruncat in aer" marile sali de spectacole din lume, cu aparitiile scenice ce emanau sexualitate prin fiecare por. Tina este un artist complet, cu o cariera ce se intinde pe cativa zeci de ani, un artist ce a demonstrat ca nu trebuie sa ai 16 ani ca sa faci in continuare valuri in muzica.
Povestea incepe la sfarsitul anilor ’30, mai exact pe 26 noiembrie 1938, in oraselul Nut Bush din statul american Tennessee, unde Anna Mae Bullock – acesta este numele real al Tinei Turner – s-a nascut. Tatal sau era fermier.
Revistele, muzica si filmele ce ajungeau in Nut Bush au facut-o pe Anna sa viseze inca de la o varsta frageda la o viata in lumea din afara orasului natal, cu atat mai mult cu cat certurile dintre parintii sai erau tot mai dese. Atunci cand Anna implineste 17 ani, sora sa, Alline, ii face o surpriza ducand-o la unul dintre cele mai cunoscute localuri din St Louis, Club Manhattan. În acea seara, invitati erau the Kings of Rhythm. Solistul era nimeni altul decat Ike Turner. Un nou capitol din viata celei ce acum este cunoscuta sub numele de Tina Turner avea sa inceapa.

La varsta de 18 ani Anna naste primul sau copil, un baietel, al carui tata este unul dintre membrii formatiei Kings of Rhythm. Anna si copilul sunt abandonati la scurt timp. Doi ani mai tirziu, micuta Anna era principala vocalista a trupei Kings of Rhythm si inregistreaza alaturi de Ike piesa “A Fool In Love” care ajunge un hit in topurile din Statele Unite fiind ceea ce Ike astepta de mai mult de zece ani. Ike si Anna se muta in California, despartindu-se de Kings of Rhythm. Este momentul pentru o schimbare, astfel ca Anna isi schimba numele devenind Tina Turner. Ideea a fost a lui Ike, care in copilarie adora salbaticele femei africane si povestile cu “Sheena – Regina Junglei”. In 1962, Ike a cerut-o pe Tina de sotie, pentru a o putea controla mai bine. S-au casatorit doua zile mai tarziu in Mexic, la Tijuana. Tina era nefericita, nunta fiind doar o calatorie pentru a semna cateva hartii, nu o nunta adevarata cu rochie de mireasa si tort.

Intra in scena Phil Spector, unul dintre cei mai buni producatori ai momentului, care avusese in ultimii ani mai mult de 20 de hituri inregistrate de formatii precum The Crystals, The Ronettes sau The Righteous Brothers. Phil isi dorea sa lucreze cu Tina pentru a inregistra piesa “River Deep, Mountain High”. Ike nu a fost de acord pentru ca el nu era implicat in acest proiect. Însa si-a schimbat pozitia in momentul in care Phil l-a asigurat ca pe coperta discului va aparea titulatura Ike and Tina Turner.
În Statele Unite, “River Deep, Mountain High” a fost o dezamagire pentru Tina si Phil, atingand in luna mai 1966 modesta pozitie 88 in topul Billboard. Tina era de parere ca piesa este prea r’n’b pentru radiourile pop si prea pop pentru radiourile r’n’b.

Urmeaza, insa, o supriza in luna iulie a aceluiasi an! În Marea Britanie piesa atinge pozitia 3 in topurile pop! Succesul le aduce noi fani in Europa, dar si noi prieteni, printre care se numara si membrii trupei Rolling Stones care ii invita sa cante in deschiderea noului lor turneu din toamna acelui an.
Desi din punct de vedere muzical lucrurile stateau din ce in ce mai bine, pe plan personal Tina era foarte nefericita. Certurile cu Ike erau foarte dese si violente. Adeseori ea ajungea la spital. Succesul in plan muzical a stimulat-o, dandu-i motive sa traiasca.
În 1974 Cher divorteaza de Sonny Bono. Cei doi au avut una dintre cele mai faimoase si mediatizate casnicii din show business. Şi daca Cher a putut divorta de Sonny si a supravietuit… Tina de ce n-ar fi putut sa urmeze aceeasi cale?!
La 34 de ani primeste un rol in filmul “Tommy”, un film muzical rock dupa un scenariu scris de trupa The Who. Desi rolul nu este unul important, personajul “Acid Queen” ii aduce o noua prietena, in persoana actitei Ann-Margaret.
2 iulie 1976 a reprezentat inceputul sfarsitului. În drum spre primul concert al noului turneu, ce trebuia sa aibe loc in Dallas, Ike si Tina se cearta pentru ultima oara, de data aceasta Tina ripostand, Ike fiind socat. Ajunsi la Dallas Tina il paraseste pe Ike pentru totdeauna, avand numai 36 de centi in buzunar.
Tina ia o pauza de un an pentru a-si pune viata in ordine. La 37 de ani decide ca ceea ce isi doreste in continuare este sa cante.
În vara lui ’81 totul era pregatit. Trei showuri la Hotel Ritz au fost suficiente pentru a fi remarcata de Rod Stewart, care o invita sa cante alaturi de el piesa “Hot Legs”.

Tina Turner era relansata! Nu mai era doar un star al anilor ’60, ci si unul al anilor ’80. Apoi canta in deschiderea celor de la Rolling Stones si alaturi de Mick Jagger interpreteaza piesa “Honky Tonk Woman”.
În decembrie 1983 melodia "Let's stay together" se afla pe locul 5 in topul britanic. Discul “Private Dancer” a fost dus la Capitol Records in aprilie 1984. Urmatorul single a fost “What’s Love Got To Do With It?”, urmat in iunie de “Private Dancer”.



Tina isi dorea acum sa faca mai mult decat muzica, astfel ca atunci cand regizorul australian George Miller a sunat-o pentru a-I propune un rol in cea de-a treia serie a filmului Mad Max – Beyond The Thunderdome, il accepta. În aceeasi zi, in timpul unei sesiuni de autografe, primeste un telefon care o anunta ca noul ei single, “What’s Love Got To Do With It?” este pe locul 1. Era pentru prima data in 25 de ani cand Tina ajungea in fruntea clasamentelor. Şi pentru a incheia ziua complet, Tina primeste un al treilea telefon in acea zi, de la revista Rolling Stone, pentru a aparea pe coperta urmatorului numar. Albumul “Private Dancer” s-a vandut in peste 10 milioane exemplare in toata lumea si contine 4 super hituri: “Let’s Stay Together”, “What’s Love Got To Do With It?”, “Better Be Good To Me” si “Private Dancer”. La opt ani de la despartirea de Ike, Tina era in top.

La varsta de 44 de ani joaca alaturi de Mel Gibson in blockbuster-ul “Mad Max: Beyond The Thunderdome”.

În 1985 castiga doua trofee la Galele Premiilor Muzicale Americane, iar dupa spectacol, alaturi de multi alti interpreti ai momentului inregistreaza piesa “We Are The World” pentru a ajuta poporul etiopian. O luna mai tarziu aveau sa urmeze trei premii mult mai importante: Premiul Grammy pentru cea mai buna interpreta pop (“What’s Love Got To Do With It?”), Premiul Grammy pentru cea mai buna interpreta rock (“Better Be Good To Me”) si Premiul pentru cea mai buna inregistrare (“What’s Love Got To Do With It?”). În mai putin de un an Tina a ajuns sa nu mai fie cunoscuta ca fiind “sotia lui Ike Turner”, ci “unul dintre cel mai iubiti artisti ai al anilor ‘80”.
Dupa succesul avut cu “Private Dancer”, munca abia incepea pentru Tina pentru ca urmatorul album a aparut in 1986, “Break Every Rule”, si i-a mai adus doua hituri, “Two People” si “What You Get Is What You See”, urmat de un an de promovare cu aparitii TV, filmari de videoclipuri si un nou turneu. 1986 este si anul aparitiei cartii autobiografice intinulata simplu “Eu, Tina” ce avea sa faca subiectul unui film de succes cativa ani mai tarziu.


În 1989 lanseaza un nou album, cel de-al treilea, considerat un succes la scurt timp de la aparitie, pe care sunt incluse hiturile “The Best”, “I Don’t Wanna Lose You” si “Steamy Windows”. Vanzarile albumului le depasesc pe cele ale LP-ului de debut, iar concertele din cadrul turneului de promovare se tin cu casa inchisa fiind unul dintre cele mai mari turnee europene ale tuturor timpurilor. În septembrie 1991 apare prima compilatie cu cele mai mari hituri ale sale, “Simply The Best”, ce ajunge pe primul loc la vanzari in 12 tari.



În 1993 apare un nou single, “I Don’t Wanna Fight” ce ii aduce doua nominalizari la premiile Grammy si pozitii fruntase in clasamentele din toata lumea. Tot in acelasi an apare si filmul biografic de mare succes “What’s Love Got To Do With It?”, in care rolurile principale le detin Angela Bassett si Laurence Fishburne. Filmul este nominalizat la premiile Oscar.

În 1994 Tina se muta in Elvetia si decide ca are nevoie de un an de pauza dupa atat de multa munca.
Revine pe scena muzicala cu un nou succes in 1995. Hitul “Goldeneye” este scris de Bono si The Edge, membri ai grupului U2, si este extras pe single din coloana sonora a primului film din noua serie James Bond, ce il are in rolul principal pe Pierce Brosnan. În urma succesului se pregatesc inregistrarile unui nou album pentru care lucreaza cu faimosul producator Trevor Horn. Pet Shop Boys si Sheryl Crow se numara printre compozitorii ce au scris melodii pentru noul album. “Wildest Dreams” apare in aprilie 1996, fiind precedat de single-ul “Whatever You Want”. În vara aceluiasi an urmeaza un nou turneu european.
În anul 1996, Tina Turner a figurat in topurile americane cu doua discuri single: "Missing You" si "In Your Wildest Dreams".



La sfarsitul anilor ’90, Tina Turner a lansat multe duete de mare succes. Unul dintre ele, cu Eros Ramazotti, “Cose Della Vita / Can’t stop thinking of you” a aparut pe albumul “Best of” al italianului in 1997.

A mai cantat in duet cu Sting si cu Antonio Banderas, iar cantecele sunt incluse pe acelasi album de mare succes, "Wildest Dreams".
În 1999, la implinirea varstei de 60 de ani, Tina e declarata vedeta cu cele mai sexy picioare, devasand-o pe top-modelul Cindy Crawford.
În ciuda succesului, Tina face un anunt soc: nu va mai sustine concerte pe marile scene ale lumii. Astfel ca in ultimul turneu intreprins s-au vandut bilete in valoare de peste 80 de milione de dolari, ceea ce reprezinta, fara indoiala, o performanta pentru cele 118 show-uri tinute.
Ultimul spectacol tinut de Tina Turner a avut loc in Anaheim, la 30 de mile sud de Los Angeles, pe 6 Decembrie 2000, cu un public de peste 18.000 de persoane. Concertul reprezinta finalul unui capitol important al uneia dintre cele mai interesante povesti din istoria rock’n’roll-ului, la 44 de ani de la primul show al divei.
Albumul “Twenty Four Seven” a fost lansat dupa aparitia Tinei in spectacolul “VH-1’s Divas” in anul 1999. Înregistrarile au durat numai cateva luni, pentru ca albumul sa poata fi lansat inainte de finalul anului pentru a marca 25 de ani de cariera solo.

Una dintre cele mai noi realizari ale sale este contributia cu o melodie la coloana sonora a filmului de desene animate “Brother Bear” aparut pe piata la sfarsitul lunii octmbrie 2003. Melodia se numeste “Great Spirits” si este prima piesa ce se aude in film.

Pentru Tina, cariera sa inseamna foarte multa munca si stres, dar adora sa munceasca fara intrerupere. Tina este de parere ca “varsta nu este altceva decat un numar” si ca nu va pune punct carierei sale muzicale decat atunci cand se va simti cu adevarat batrana. Îsi doreste sa inregistreze noi melodii si sa joace in multe filme. Şi desi este foarte hotarata in ceea ce priveste cariera sa, a decis ca la un moment dat sa lase totul deoparte si sa se dedice buddhism-ului care i-a adus putere. Azi, Tina locuieste impreuna cu iubitul sau Erwin Bach, avand o casa in Elvetia si una in sudul Frantei, iar in urma cu cateva luni a fost lansat un nou album "best of" ce contine si cateva melodii noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu