luni, 16 noiembrie 2009

Tommy Flanagan


Pianistul Tommy Flanagan s-a născut la data de 16 martie 1930, în Detroit, Michigan.
Cariera sa muzicală a început în 1956 când, alături de basistul Wilbur Little şi de percuţionistul Elvin Jones, a fondat grupul The Tommy Flanagan Trio. Un an mai târziu, în 1957, grupul lansa primul lor album "Tommy Flanagan Trio Overseas". Ca şi instrumentist de acompaniament,Tommy a cântat alături de mari nume ale jazz-ului american, prima şi cea mai fructoasă colaborare de acest fel, fiind cea cu Ella Fitzgerald, între anii 1963 şi 1965 şi, mai târziu, din 1968 până în 1978. Din 1975 îşi începe o carieră solo, continuând totuşi să cânte în formule de trio, alături de instrumentişti valoroşi ca Tal Farlow sau Red Mitchell.

Stilul lui Tommy Flanagan era unul modest şi muzical prin excelenţă, totodată. A reprezentat multe dintre cele mai importante calităţi jazzistice: swing-ul, rafinamentul armonic, inventivitatea melodică, simţul pentru blues şi mai ales, mult umor muzical de o calitate excelentă. Aceste calităţi au condus la cooptarea lui în diverse albume de jazz extrem de inovatoare.

De-alungul carierei sale muzicale, Tommy Flanagan a fost nominalizat la 4 premii Grammy: două pentru "Cea mai bună performanţă a unui grup de jazz" şi două pentru cel mai bun instrumentist solo de jazz.

S-a stins din viaţă la 16 noiembrie 2001, din cauza unui anevrism arterial.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu