miercuri, 2 iunie 2010

Dan Iordăchescu

S-a născut în Vânju Mare având o descendenţă moldovenească. A absolvit Facultatea de Teatru din Iaşi (1948-49), apoi Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (1952-56); aici a fost îndrumat de o elită a pedagogiei de canto româneşti: maeştrii Constantin Stroescu, Petre Ştefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu. A făcut studii complementare de canto la Salzburg (Mozarteum 1956), Paris (1958-60) şi Roma (1960).
Dan Iordachescu a debutat în Bucureşti în decembrie 1949 la Teatrul C.C.S. în rolul "Chiaburul" din opereta "Cântec de viaţă nouă" de Florin Comişel, fiind îndrumat vocal si tehnic de marea cântăreaţă de operă Maria Snejina. Ca prim solist a debutat în decembrie 1956 la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti.



A întreprins 262 de turnee internaţionale în 61 de ţări (România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Turcia,  Anglia, Irlanda, SUA, Canada, etc.), în 61 de capitale, peste 80 de metropole şi 331 de oraşe ale lumii.
În cele aproximativ 1100 spectacole de operă pe care le-a susţinut pe tot globul a cântat 45 de roluri importante; a cântat peste 1500 de lieduri în cele aproape 1600 de recitaluri. Cariera sa l-a purtat pe cele mai importante scene de operă între care Teatro alla Scala din Milano, Viena StaatsOper, Opera de Paris, operele din Seattle, Berlin, Sankt-Petersburg, New York,  sau Bolşoi din Moscova, avându-i ca parteneri pe Mario Del Monaco, Placido Domingo, Renata Scotto, Virginia Zeani, Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti  şi alţii sub bagheta lui Riccardo Muti, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitci,  Sir Colin Davis etc.
A participat la 31 de Festivaluri europene, americane si sud-est asiatice.



A fost Preşedinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen - Bratislava 1993-1999, Preşedinte al Concursului Internaţional Maria Callas - Salonic – martie 1978, a fost membru în juriile concursurilor internaţionale la Vichy, Franţa - august 1979; Lansing University - aprilie-mai 1978; Michigan, Statele Unite - 1979; Ann Arbor University - iunie 1979; Cardiff, Anglia - iulie 1983; Salonic şi Veria - din 1989 până în 2005 (de trei ori preşedinte).


Din 1979 a susţinut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia (locuind 6 ani şi jumătate la Istambul) şi România. A fost Profesor universitar la Academia de Muzică din Bucureşti. Din 1993 Dan Iordăchescu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În 2007, la 77 de ani era încă invitat pentru concerte şi spectacole în România, Grecia şi Spania. Cu cei 61 de ani de carieră neîntreruptă a devenit cel mai longeviv interpret în viaţă din lume.

2 comentarii:

  1. De ce "remember"?! Din cate stiu eu, maestrul traieste si e bine merci! Si sper ca va fi multa vreme de acum inainte! Vremea "remember"-ului, va veni dupa ce va parasi Terra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este vorba nicidecum de o comemorare. Este un remember de aniversare a artistului. De ce credeţi că e bine să ne amintim de artiştii noştri doar după ce au părăsit Terra?! Mie îmi place să amintesc de ei chiar în timpul vieţii lor. Mă bucur mai mult la gândul că asemenea minţi trăiesc printre noi şi crează în continuare minuni. Şi cred că nu sunt singurul care gândeşte astfel. De aici, demersul rememberului.

    RăspundețiȘtergere