sâmbătă, 19 iunie 2010

Paul McCartney

S-a născut la 18 iunie 1942 la Liverpool. Recunoscut ca un simbol al secolului 20, McCartney este menţionat în The Guinness Book Of Records ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii. El a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de The Beatles, iar restul interpretate fie de formaţia Wings sau de el ca artist solo. Paul McCartnei a produs şi coprodus – nu mai puţin – de 50 de piese de top 10 – mai multe decât oricare alt producător – şi este recunoscut şi ca – pianist, chitarist, toboşar – şi bineînţeles – ca interpret. 

Piesele scrise împreună cu John Lenon – rămân şi astăzi printre cele mai bune din muzica pop şi rock. De altfel, cele mai cunoscute cântece ale formaţiei The Beatles au fost scrise de Paul. Printre acestea se numără - "Can't Buy Me Love", "Yesterday", "Hello Goodbye", "Hey Jude", şi "Let It Be". Îl cunoaşte pe – John Lennon pe 6 iulie 1957 – la un picnic al bisericii – şi a fost invitat să cânte în trupa acestuia – The Quarrymen – ca chitarist. În 1962, cu unele schimbări, ia naştere formaţia The Beatles.
Una din cele mai celebre piese compuse de Paul, care a fost interpretată de peste 3.000 de artişti, este “Yesterday”. McCartney a afirmat că melodia i-a apărut în vis şi că nu este sigur că este creaţia lui. Cu toate că Ringo Starr şi George Harrison au părăsit pentru o scurtă perioadă trupa – în 1968 şi respectiv 1969 – John Lenon a fost cel care a plecat definitiv din trupa la finele lui 1969. Pe 10 aprilie 1970 s-a anunţat public despărţirea trupei Beatles – cu o săptămâna înainte ca Paul McCartney să scoată primul sau album solo.


În acea perioadă – prietenia dintre John Lenon şi Paul McCartey – era erodată – după ani de rivalitate – însă cei doi s-au împăcat cu puţin timp înainte de uciderea lui Lenon pe 8 decembrie 1980. Paul McCartney – pe lângă cele enumerate până acum – mai este deţinătorul unor recorduri mondiale – peste 184 de mii de oameni au plătit bilet pentru al vedea în Rio de Janeiro – în aprilie 1990, a vândut peste 20.000 de bilete la concertul din Sydney în 1993 – în doar 8 minute, împreună cu cei de la U2 – a cântat piesa - "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" – în cadrul concertului Live 8 din 2005 – aceasta va fi lansată la doar 45 de minute după ce a fost cântată – şi în câteva ore va ajunge pe locul 6 în topul Billboard. 


Paul McCartney a compus cea mai celebră piesă din toate timpurile – este vorba despre – “Yesterday” – piesa a avut pana in prezent mai mult de 6 milioane de difuzări la radiouri – doar un Statele Unite. Nici pe plan financiar nu sta prea rău – este cel mai bogat cântăreţ din istorie – cu o avere estimată la un miliard de dolari. În 1997 a primit distincţia de – cavaler – şi partea Coroanei Britanice – iar în 1999 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame – ca artist solo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu