vineri, 28 august 2009

Shania Twain


Pe numele său adevărat Eilleen Regina Edwards, Shania Twain s-a născut în Windsor, Ontario, cel mai sudic oraş din Canada, fiind fiica lui Clarence Edwards şi a soţiei acestuia, Sharon (născută Morrison). Părinţii săi au divorţat când ea avea doi ani, iar Shania şi sora sa, Jill, au intrat în custodia mamei lor. Ele s-au mutat în oraşul Timmins din nord-estul statului Ontario, unde Sharon a născut o a treia fetiţă, Carrie-Ann, şi s-a recăsătorit cu Jerry Twain, un indian Ojibwa nativ canadian, cu care a mai avut doi băieţi, Mark şi Darryl. Jerry Twain le-a adoptat legal pe fete, care şi-au schimbat astfel numele în Twain. Din cauza relaţiei de rudenie cu tatăl său vitreg, oamenii au presupus că Shania are origini Ojibwa, dar interpreta a declarat mai târziu într-un interviu că tatăl său biologic avea strămoşi de origini indiene Cree.
Fiind unul dintre cei cinci copii ai familiei, Eilleen a avut o copilărie grea în Timmins. Părinţii săi câştigau puţin, iar mâncarea pe care şi-o permiteau era adeseori insuficientă. La un moment dat, în timp ce Jerry Twain era la serviciu, mama sa şi restul familiei au călătorit 425 de mile, până la un adăpost de nefamilişti din Toronto, în căutare de ajutor. Ea nu a declarat la şcoală situaţia neplăcută în care se afla familia, de teamă că intervenţia autorităţii ar putea duce la dezbinarea căminului lor. În comunitatea izolată unde a crescut, ea a învăţat să vâneze şi să taie lemne. Fiind nevoită să îşi ajute familia, din cauza problemelor financiare, Twain a lucrat într-un restaurant McDonald's şi a început să cânte într-un bar local la vârsta de doar opt ani. Ea câştiga şi câte douăzeci de dolari pe noapte, cântând pentru clienţii rămaşi după închiderea barului. Deşi interpreta şi-a exprimat lipsa de plăcere în a cânta într-un astfel de mediu de la o vârstă atât de fragedă, crede că aceasta i-a fost „şcoala de arte” în care a deprins abilităţile necesare pentru a deveni o cântăreaţă de succes.



La vârsta de treisprezece ani, Eilleen Twain a fost invitată să interpreteze în cadrul emisiunii Tommy Hunter Show difuzate de către televiziunea CBC. În timpul adolescenţei, Twain a frecventat liceul Timmins High and Vocational School din oraş. Ea şi-a continuat pasiunea pentru muzică prin intermediul unei formaţii locale numite Longshot, alături de care a reînregistrat melodii celebre ale anilor 1980.
În anul 1984, Eilleen Twain a interpretat un duet alături de muzicianul de origine canadiană Tim Denis. Duetul a apărut şi pe unul dintre albumele acestuia.
La data de 1 noiembrie, 1987 mama şi tatăl său vitreg au murit într-un accident rutier. Atunci, în vârstă de 22 de ani, Twain a decis să preia controlul asupra vieţii de familie şi să renunţe o vreme la cariera în muzică. Ea, fraţii săi vitregi Mark şi Darryl şi sora Carrie Ann s-au mutat în Huntsville, Ontario, unde Eilleen i-a întreţinut cu banii câștigaţi din interpretările susţinute în staţiunea Deerhurst, care se află în apropiere de Huntsville.



În anul 1991, când avea 26 de ani, Eilleen Twain a fost invitată să înregistreze o casetă demo în Huntsville, Ontario. Managerul Richard Frank i-a propus lui Twain un contract muzical. Aceasta a acceptat şi a decis să îşi schimbe numele în Shania (pronunţat [Sha-nye-uh]), care înseamnă în limba indienilor Ojibwa, "Pe drumul meu".
La data de 20 aprilie a anului 1993 a început comercializarea albumului de debut al Shaniei Twain. Acesta îi poartă numele interpretei şi este influenţat în mod puternic de către muzica country. Materialul discografic a fost produs de către Harold Shedd şi Norro Wilson. Twain a contribuit foarte puţin în procesul de creare al albumului, ea ajutând doar la scrierea textului unei melodii ("God Ain't Gonna Getcha for That").
De pe album au fost extrase trei discuri single: primul - What Made You Say That, cel de-al doilea - Dance with the One That Brought You şi ultimul, You Lay a Whole Lot of Love on Me.




Piesele au obţinut poziţii slabe în clasamentele de specialitate. Totuşi, ele au ajutat albumul „Shania Twain” să fie comercializat în aproximativ 250.000 exemplare la finele anului 1993. Totuşi, datorită succesului obţinut de materialele discografice mai recente ale interpretei, albumul a fost comercializat într-un milion de exemplare pe plan internaţional până în prezent şi a fost certificat cu discul de platină în S.U.A..
În anul 1993, Twain a înregistrat armoniile vocale pentru albumul lui Sammy Kershaw intitulat Haunted Heart.




După ce producătorul de muzică rock, Robert John "Mutt" Lange a ascultat o perioadă melodiile şi felul de a cânta a Shaniei, el s-a oferit să îi creeze materiale discografice noi. După multe dialoguri telefonice, cei doi s-au întâlnit în persoană la Festivalul muzical CMA în luna iunie a anului 1993. Twain a remarcat interesul lui Lange pentru muzica sa, iar în doar câteva săptămâni, cei doi au devenit foarte buni prieteni.
Cei doi au colaborat pentru producerea celui de-al doilea album din cariera profesionistă a Shaniei Twain. Acesta, intitulat The Woman in Me a început să fie comercializat în prima parte a anului 1995 în America de Nord. Toate melodiile incluse pe acest material discografic au fost produse de către Twain şi Lange, exceptând The Woman in Me (compusă integral de către Lange) şi Leaving Is the Only Way Out (compusă integral de către Shania).



The Woman in Me a ajuns rapid pe prima poziţie a topului Billboard, la categoria "Albume de muzică country". În S.U.A., materialul discografic a fost certificat de douăsprezece ori cu discul de platină, echivalent cu 12 milioane de exemplare comercializate.
Dintre cele opt single-uri extrase de pe album, patru au câştigat primul loc în clasamentele de specialitate ale muzicii country din America de Nord. Acestea sunt: Any Man of Mine, (If You're Not in It for Love) I'm Outta Here! ,You Win My Love şi No One Needs to Know.
Albumul The Woman in Me i-a adus Shaniei Twain multe premii, cel mai important fiind în cadrul Premiilor Grammy la categoria Cel mai bun album de muzică country. Academia Muzicii Country a declarat The Woman in Me albumul anului, iar Shania Twain a primit premiul la categoria "Debutanta anului".



În anul 1997 a început comercializarea celui de-al treilea album din cariera profesionistă a Shaniei Twain. Acesta, intitulat Come on Over a devenit cel mai de succes material discografic al interpretei. Albumul nu a atins prima poziţie în clasamentele de specialitate, dar a fost comercializat în zeci de milioane de exemplare. Come on Over a rămas în topuri timp de doi ani, ajungând să fie vândut în peste 20 de milioane de copii în S.U.A., în timp ce pe plan mondial acesta a fost comercializat în peste 35 de milioane de discuri. Come on Over a devenit cel mai comercializat album al unei artiste din toate timpurile, cel mai vândut album de muzică country din istorie. Materialul discografic ocupă poziţia cu numărul opt în clasamentul celor mai comercializate albume ale unui artist în S.U.A..



Dintre cele doisprezece single-uri extrase de pe acest album, nouă au atins prima poziţie în clasamentele de specialitate din cel puţin o ţară cu o piaţă comercială dezvoltată, precum S.U.A. sau Australia. Patru dintre ele s-au dovedit a fi hituri de mare calibru, câştigând poziţii bune şi foarte bune în topuri. (You're Still the One; From This Moment On; That Don't Impress Me Much şi Man! I Feel Like a Woman!).
La data de 29 mai a anului 1998, Shania Twain a început primul turneu din cariera sa. Acesta, intitulat Come on Over Tour a fost creat pentru a contrazice reacţiile criticilor, care spuneau că Shania nu poate cânta live. Turneul s-a dovedit a fi de succes, devenind unul dintre cele mai populare din anii 1998 şi 1999. Două dintre interpretările cântăreţei din timpul turneului au fost folosite pentru a crea videoclipurile single-urilor Honey, I'm Home şi Come on Over.



În cadrul unui concert susţinut în Ottawa, în anul 1999, o fetiţă necunoscută, în vârstă de paisprezece ani, originară din Ontario a câştigat un concurs radio şi i-a fost oferită ocazia de a cânta alături de Twain pe scenă. Această fetiţă are în prezent 23 de ani şi este o artistă de calibru internaţional, Avril Lavigne.
La finele anului 1999 a început comercializarea primului DVD din cariera interpretei. Acesta, intitulat Live a fost înregistrat în timpul turneului de promovare Come on Over Tour.

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru aceasta postare excelenta, atat de bine documentata...

    "From This Moment On" este preferata mea...

    O seara minunata !

    RăspundețiȘtergere