marți, 25 august 2009

Cristian Nemescu


S-a născut la data de 31 martie 1979 în oraşul Bucureşti. A absolvit Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică Caragiale din Bucureşti în 2003. Filmul său de absolvire a fost un scurtmetraj intitulat Poveste la scara C, care a primit premiul la NYU International Student Film Festival şi la Premiers Plans în Angers, Franţa.



The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an.
Filmul de mediu-metraj regizat de Nemescu, Marilena de la P7, a intrat în competiţia de la Cannes în mai 2006. Scenariul filmului a fost scris, de asemenea, de Cristian Nemescu.



Ultimul său film, California Dreamin' (nesfârşit), îl are în rolul principal pe actorul american Armand Assante, filmările fiind încheiate în luna iulie 2006. În mai 2007, filmul a primit premiul Un certain regard la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes.



Nemescu a câştigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public's Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.
Regizorul a murit într-un accident de maşină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Nemescu şi Toncu erau într-un taxi care a intrat în coliziune cu un SUV Porsche Cayenne pe podul Eroilor din Bucureşti, condus de un cetăţean britanic care a trecut pe culoarea roşie. Expertiza tehnică a demonstrat că maşina Porsche atinsese o viteză de 113 km/h, în timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.
La 28 mai 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a acordat regizorului post mortem, printr-un decret, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „pentru contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu