vineri, 21 august 2009

Tori Amos


Născută pe 22 august 1963, este printre primele cantautoare de la începutul anilor '90 care folosea pianul drept instrument principal. Tori Amos şi-a urmărit visul încă din primii ani de viaţă, la vârsta de 5 ani ajungând să fie cea mai tânără persoană din Peabody Conservatory of Music (fiind acceptată printr-o bursă). La vârsta de 11 ani, bursa a fost întrerupta şi Tori a fost rugată să plece.

Ea este convinsă că bursa i-a fost retrasă din cauza pasiunii sale pentru rock, şi, nu în ultimul rând, deoarece cântatul după partituri nu-i făcea foarte mare plăcere. După doi ani, Tori Amos ajunge la Montgomery College şi începe să studieze pianul, însoţită de către tatăl ei care trimite înregistrările mai multor case de discuri.

În 1977 Tori a câştigat un concurs local cu un cântec intitulat More Than Just a Friend. În perioada liceului , Tori Amos era deja cunoscută în zona Washington D.C.. Pe durata studiului la Montgomery College, ea a primit titlul de Regina Balului şi recunoştinţa pentru implicarea sa în proiectul Black Maskers (trupa de teatru a liceului).

În ultimul an de liceu Amos împreună cu fratele ei Mike, au câştigat competiţia Baltimore Orioles, cu cântecul "Baltimore", piesă ce avea să devină primul ei single. Numele Tori a venit la sugestia unei prietene care era de părere că acest nume se potriveşte mai mult decât Myra Ellen.

În 1985 după un concert, Tori a fost agresată sexual, o experienţă pe care ea o va relata mai târziu în cântecul "Me And a Gun". De asemenea, în acelaşi an l-a întâlnit pe chitaristul Steve Caton cu care avea să colaboreze o perioada îndelungată.

Tot în 1985 Tori a format un grup muzical intitulat "Y Kant Tori Read". Ideea numelui a venit din perioada şederii la Peabody Conservatory, când toată lumea râdea din cauza faptului că artista nu putea să citească partiturile de pe foi. Formaţia era compusă din Tori Amos, Steve Caton, Matt Sorum şi Brad Cobb.




Un an mai târziu Atlantic Records i-a oferit lui Tori un contract valabil pentru 6 albume, iar în iulie 1988 a fost lansat discul de debut al trupei intitulat "Y Kant Tori Read". Materialul a fost batjocorit de către toţi criticii de specialitate, lăsând-o pe Tori într-un mare impas. După ce apele s-au liniştit, Tori Amos a început să lucreze cu diverşi artişti, ocupând poziţia de backing vocalist. De asemenea, a înregistrat o piesă intitulată "Distant Storm" pentru filmul China O'Brien.



În ciuda eşecului primului album, Amos a trebuit să respecte contractul cu Atlantic Records, aşa că trupa a început să compună piese noi. Materialul punea foarte mult accent pe tematici precum sexualitate, religie, identitate şi viol. Planul casei de discuri a fost de a o promova pe Tori drept moştenitorul lui Joni Mitchell sau varianta feminină a lui Elton John. Bazându-se mai mult pe piaţa din Regatul Unit, Atlantic Records au mutat-o pe Tori în Anglia, la începutul lui 1991. Tori urma să cânte în cluburile locale pentru a promova noul album, ce va purta numele de "Little Earthquakes".

Amos a petrecut o mare parte din 1991 cântând prin diverse cluburi din Londra, mai mult pentru jurnalişti şi membrii pieţei muzicale. Ep-ul "Me and a Gun" a fost lansat în octombrie 1991 şi s-a bucurat de atenţia criticilor. Single-ul a fost re-editat în luna următoare de data aceasta prima piesa fiind "Silent All These Years". Ep-ul a însemnat pentru Tori prima intrare în topul Uk precum şi prima apariţie radio şi tv, la BBC. Când albumul a fost lansat în ianuarie 1992, a ajuns pe locul 14 în topul UK, iar o lună mai târziu a fost lansat şi în Statele Unite, fără un succes similar cu cel britanic.



După turneul din 1992, Amos a ajuns în New Mexico împreună cu partenerul personal şi profesional, Eric Rosse. Intenţia lui Tori era de a înregistra al doilea album solo. Inspiraţia albumului precedent a provenit din experienţele personale, însă al doilea album s-a inspirat din cu totul altă arie, lucrările lui Georgia O'Keeffe ăi Salvador Dali, literatura lui Alice Wakler şi prinţesa Anastasia Romanov.

Din punct de vedere muzical, Amos, se inspira din stilul compozitorilor clasici pe care i-a studiat în copilărie şi punea mare accent pe fragmentele de pian. Complexitatea muzicală inspirată din copilăria sa este evidenţiată în cântece precum "Icicle" sau "Yes". După lansarea albumului "Under the Pink" în 1994, acesta a debutat pe locul 1 în Regatul Unit şi pe locul 12 în Statele Unite.

În ciuda succesului, unii critici erau de părere că acest nou album este un pas înapoi în comparaţie cu materialul precedent. La începutul lui 1994 Amos a pornit în turneul "Under the Pink", ce a durat până în luna noiembrie a aceluiaşi an, iar în luna iunie a aceluiaşi an, artista a fondat RAINN (The Rape Abuse and Incest National Network).




Ideea pentru un al treilea album solo a venit în august 1944, în timpul unei pauze a turneului "Under The Pink". La aceea vreme, Amos a rupt toate relaţiile cu Eric Rosse după o convieţuire ce a durat aproximativ 7 ani. A urmat o călătorie în Hawaii, unde Tori a studiat vulcanul Pele, considerat drept vocea supremă a feminităţii.

De aici a venit şi titlul noului album, "Boys for Pele". Materialul a fost înregistrat într-o biserică din Irlanda în 1995. Boys for Pele se concentra pe influenţele stilului baroc, aducand în muzica sa un sound mai întunecat. De asemenea, albumul prezintă şi intrumente precum armonica, harpa, clopote bisericeşti.
"Boys for Pele" a fost lansat în ianuarie 1996. Materialul se întindea pe o durată de 70 de minute şi a beneficiat de păreri împărţite din partea criticilor. Unii îi lăudau intensitatea în timp ce alţii l-au renegat din start. Succesul a fost enorm, "Boys for Pele" ajungand pe locul 2 atât în Statele Unite cât şi în Regatul Unit. În Statele Unite s-au vândut 1 milion de copii, asigurându-i lui Tori discul de Platină.




Tot în 1996 Amos şi-a lansat propia casă de discuri, o subdiviziune a Atlantic Records ce purta numele de Igloo. Prima trupa care a semnat cu Igloo au fost cei de la Pet.
A urmat turneul "Boys for Pele", moment în care Amos şi sunetistul Mark Hawley au întemeiat o relaţie. Artista a rămas însărcinată, şi a dorit să se concentreze pe acest aspect, lăsând deoparte înregistrările precum şi alte concerte. Din păcate sarcina nu a fost dusă la bun sfârşit, fapt care a deschis noi orizonturi emoţionale pentru Amos. În timpul recuperării, Tori a început să compună piese pentru noul album.

După şederea în Florida, Amos s-a stabilit în Cornwall, Anglia. Şi-a transformat hambarul într-un studio de ultimă oră, intitulat Martian Engineering Studios. Acolo Amos şi-a petrecut anul 1997 înregistrând noul album. După 3 albume acustice, Amos s-a concentrat pe elemente aferente stilului dance precum şi aranjamente de pian, coruri, electronic şi jazz. Albumul "From the Choirgirl Hotel" a fost lansat în mai 1998. Majoritatea pieselor de pe acest nou material tratau problema neîmplinirii sarcinii. Reacţiile au fost în mare parte favorabile, lăudând originalitatea artistei.



Amos a luat o pauză concentrându-se asupra vieţii personale. În septembrie 2000 artista a devenit mamă. Inspirată de piesele auzite la radio în timpul şederii sale în Florida, Tori a venit cu ideea de a realiza un album de coveruri, ce avea să se bazeze foarte mult pe perspectiva feminină. Albumul s-a intitulat "Strange Little Girls" şi a fost lansat în septembrie 2001.
Materialul a fost considerat de critici drept o mixtură neconvenţională, albumul incluzând coveruri ale unor piese precum 97 Bonnie and Clyde (Eminem) sau Raining Blood (Slayer). A urmat şi o a doua ediţie intitulată "Strange Little Girl (The Strangles)", ce conţine piese precum After All (David Bowie) sau Only Women Bleed (Alice Cooper). Albumul a avut o atenţie sporită din partea presei, mai ales datorită pachetului special ce o prezenta pe Amos în diverse ipostaze feminine, în funcţie de piesa pe care o cânta.



După Strange Little Girls, Amos a părăsit Atlantic Records (după o perioadă de 15 ani) şi a semnat cu Sony/Epic la începutul lui 2002. În luna octombrie a aceluiaşi an, artista a lansat al 8-lea album intitulat "Scarlet's Walk". Descris drept o "nuvelă sonică", Scarlet's Walk era compus din 18 piese care din punct de vedere stilistic erau bazate pe tobă şi bass, pianul fiind folosit drept un instrument ce va pune accentul pe anumite pasaje.
Cu acest album Amos a fost nominalizată la premiile Grammy, iar în mai 2004 Amos a lansat un DVD/CD intitulat "Welcome to Sunny Florida". DVD-ul conţinea înregistrarea ultimului concert din cadrul turneului "On Scarlet's Walk", filmat în West Palm Beach.



După plecarea de la Atlantic, Amos a înregistrat cel mai mare succes comercial din ultimii 5 ani.. În noiembrie 2003 Amos a scos pe piaţă "Tales of a Librarian", un album pe care ea l-a numit o autobiografie sonică. Ea s-a concentrat mult pe piesele care nu au fost exploatate pe cât ar fi trebuit.
În 2005 a lansat albumul "The Beekeeper". Tematica acestuia curpindea subiecte precum moartea, adulterul şi conflictul romantic. Muzica este ceva mai melodică, bazată pe un sound ce tinde spre aria groove.



Albumul "American Doll Posse" a fost lansat în 2007. Pentru acest album a fost nevoită să inventeze cinci personaje diferite, fiecare dintre ele având baza în mitologia greacă şi romană.



Ultimul album al său a fost lansat în acest an şi este intitulat sugestiv "Abnormally Attracted to Sin". Albumul conţine 17 piese compuse integral de Tori şi readuce în atenţia fanilor subiectele preferate ale artistei. Astfel dorinţa, pasiunea, ura, extazul, regăsirea, iubirea şi toate celelalte sentimente necesare omului sunt interpretate cu o intensitate apoteotică.



"Abnormally Attracted to Sin" este un miracol auditiv permanent ce reuşeşte să surprindă cu fiecare acord, te transpune în stări contrastante şi te face să îl asculţi la infinit pentru a putea înţelege cu adevărat tot ce a vrut să transmită Tori prin versurile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu