vineri, 21 august 2009

Octavian Cotescu


S-a născut la 14 februarie la Dorohoi. Studiile liceale le-a făcut la Iaşi, unde a absolvit şi Conservatorul de Artă Dramatică, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul cu "Pădurea" de A.N. Ostrovski. A jucat în numeroase filme şi piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu, Dem Rădulescu etc.



Împreună cu Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, Tanţa şi Costel, care a fost prezentat la Televiziunea Română, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public şi la critică.



Actorul Octavian Cotescu a fost în ultimii ani de viaţă rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti (1981 - 1985). S-a stins din viaţă la Bucureşti, în 22 august 1985.



S-a remarcat prin distincţie, umor fin, seriozitatea cu care lucra rolurile; a realizat zeci de apariţii fermecătoare în filme ca: Bietul Ioanide, Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, O scrisoare pierdută, Bariera, Puterea şi adevărul, Dimineţile unui băiat cuminte, Cartierul veseliei, Drum în penumbră, Aurel Vlaicu, Iarba verde de acasă, Buletin de Bucureşti, Secretul lui Bachus, Escapada, Lebăda, Iarna etc.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu