miercuri, 26 august 2009

Nicolae Herlea


Baritonul Nicolae Herlea s-a născut la Bucureşti, la 28 august 1927, afirmându-se ca interpret de operă de notorietate internaţională.
A studiat la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.
A debutat în 1951 pe scena Operei Naţionale din Bucureşti cu rolul Silvio din spectacolul Paiaţe şi a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene.
Tot în 1951 a câştigat Premiul întâi la concursurile internaţionale de la Geneva, Praga şi Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariţia sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Naţională din Praga, la Teatrul Balşoi din Moscova şi Opera Naţională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariţii şi pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creaţia universală; a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rossini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prinţul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini.Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturaleţe şi avânt o întinsă gamă de sentimente. Calităţile sale vocale sunt susţinute de un autentic talent actoricesc.A cântat în compania multor artişti consacraţi ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Joan Sutherland, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.
Este preşedintele Juriului Internaţional al Fundaţiei Hariclea Darclée şi predă cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din Bucureşti.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu