marți, 9 februarie 2010

Alina Bercu


S-a născut la Câmpina în 1990 şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu profesoara Magdalena Toma. Un an mai târziu devine eleva profesoarei Stela Drăgulin de la Facultatea de Muzică din Braşov, sub îndrumarea căreia a debutat la vârsta de 9 ani pe scena concertistică.
Din toamna anului 2006, la vârsta de numai 16 ani, Alina Bercu a fost admisă la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Weimar (Germania) la clasa profesorului Grigory Gruzman, continuând în paralel învăţământul liceal la Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov.

Alina Bercu a susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe marile scene din Europa, America şi Asia, împreună cu renumite ansambluri simfonice româneşti, dar şi din străinătate: Orchestra de Cameră şi Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române şi Orchestra George Enescu din Bucureşti, Bergische Symphoniker din Remscheid şi Mozart Orchester din Hamburg, Filarmonica de Stat din Viena, Gesellschaft Orchestra din Zurich, Gulf Coast Symphony –Mississippi (SUA), Orchestra de Cameră din Laussane. De-a lungul celor peste 10 de carieră, a colaborat cu mari dirijori: Sergiu Comissiona (SUA), Misha Katz (Franta), Robert Stehli (Germania), Jan Stulen, Theo Wolters (Olanda), Paolo Arrivabeni, (Italia), John Wesley Strickler (SUA), Ilarion Ionescu Galaţi, Horia Andreescu, Emil Simon, Vlad Conta, Petre Sbarcea, Florin Totan, Paul Popescu, Ludowic Bacs, Ovidiu Bălan.

A urmat cursuri de măiestrie artistică sub îndrumarea maeştrilor Lory Walfish (SUA), Rudolf Buchbinder (AUS), Leslie Howard (UK) şi a obţinut importante premii la concursurile internaţionale: premiul I şi premiul publicului "Steinway & Sons" (Hamburg-2002), Marele premiu şi medalia de aur "World Piano Competition" Cincinnati – Ohio (USA 2004), Laureată “A.M.A.Calabria” Lamezia Terme (Italia - 2007) şi Finalistă la cea de a 22-a ediţie a Concursului Internaţional de pian “Clara Haskil” desfăşurat la Vevey (Elveţia) în Septembrie 2007.

2 comentarii:

  1. La multi ani Alina!
    O data, la finalul unui concert de-al micutei maestre am auzit un domn spunand:
    "-Alina nu este a famieliei ei, nu apatine numai Romaniei, ea este si va apartine unei lumi intregi!..."
    Nimic nu se mai poate adauga la aceste cuvinte.
    Cu preljul zilei de nastere ii doresc Alinei multa sanatate, mult succes, sa straluceasca pe cele mai mari scene ale lumii cum numai ea stie sa o faca.
    Dumnezeu sa o ajute in toate actiunile ei.
    Cu dragoste

    RăspundețiȘtergere
  2. Minune si altceva nu.
    Daca esti o data in sala si asculti muzica acestei tinere nu se poate sa nu fi marcat de bucurie si de liniste sufleteasca.
    Are o putere fantastica sa-ti transmita muzica. Este de o sesibilitate iesita din comun.
    Lamulti, multi, multi ani!
    Radu

    RăspundețiȘtergere