miercuri, 24 februarie 2010

Richard Oschanitzky


Richard Waldemar Oschanitzky ar fi împlinit astăzi 70 de ani!

S-a născut la Timişoara în 24 februarie 1939. Între anii 1955 şi 1959 fost studentul clasei de compoziţie condusă de Mihail Jora la Conservatorul din Bucureşti. S-a afirmat începând din 1959 în domeniul jazz-ului, impresionând muzicienii şi publicul prin talentul, ingeniozitatea improvizaţiilor şi tehnica pianistică desavârşită.
Sute de aranjamente şi orchestraţii pentru casa de discuri "Electrecord", Radioteleviziune, pentru spectacole de teatru, muzică originală compusă pentru filme de animaţie şi filme artistice (multe reintrate de câţiva ani în circuitul difuzării la posturi TV româneşti), sute de recitaluri şi concerte de jazz în România, Germania, etc., piese de jazz în stiluri diferite (de la bop, cool, la free-jazz) reprezintă o activitate uimitor de diversă, densă şi valoroasă, concentrată pe durata a numai doua decenii (1959~1979). Suma creativitaţii lui Richard Oschanitzky poate fi descoperită în muzica de film si în opus-urile de jazz cameral si jazz simfonic.
A fost considerat unul dintre cei mai valoroşi compozitori români de muzică de film. A început ca autor de partituri pentru producţiile documentare şi de animaţie realizate la „Sahia Film” şi la „Animafilm”. În 1966 a păşit în universul filmului artistic, odată cu Ştefan Iordache şi Margareta Pâslaru, protagoniştii unui „Film cu o fată fermecătoare”.



A colaborat cu regizori de renume: Malvina Urşianu, Şerban Creangă, Sergiu Nicolaescu. A scris partitura pentru muzicalul „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, pentru „Comedia Gamelor” de Andrei Brădeanu – ambele premiate la concursuri internaţionale.
Anii petrecuţi ca interpret, aranjor, orchestrator şi compozitor în genurile menţionate au favorizat apariţia capodoperei sale: "Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică şi bigband" din 1971.



Este una dintre puţinele reuşite la nivel mondial în genul de fuziune jazz simfonic. Valoarea creaţiilor lui Richard Oschanitzky este una de nivel mondial.
"Nu trebuie să facem nici o diferenţă între muzica clasică, muzica uşoară, muzica populară sau jazz. Orice muzică poate fi bună, sau proastă - şi atât" (Richard Oschanitzky)
În aceste câteva cuvinte a fost exprimată o concepţie clară, lipsită de prejudecăţi, ce-şi păstrează netulburată modernitatea. Cuvintele acestea simple, precise, au fost rostite de Richard Oschanitzky, unul dintre puţinii muzicieni din lume care au cultivat în egala măsură genuri diverse, aparent antagoniste; simfonic, vocal-simfonic, cameral, genul aşa-zis “uşor”, jazz.

A colaborat cu marile interprete de muzică uşoară şi de jazz din acea vreme:
Aura Urziceanu,



Ileana Popovici,



În onoarea sa, singura facultate de jazz şi pop din România, din cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, poartă numele "Richard Oschanitzky".
Începând cu 1999, are loc anual la Iaşi un festival internaţional de jazz care, de asemeni, îi poartă numele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu