marți, 9 februarie 2010

Oleg Danovski


S-a născut în 1917, în Ucraina. Tatăl său, pe numele adevărat von Hildenbrand, aparţinea unei familii cu titlu nobiliar, de baroni, adusă de Petru cel Mare din Germania, iar mama sa, Juliette, a fost angajată, din 1920, la Teatrul din Cernăuţi (unde s-a stabilit în urma revoluţiei bolşevice), ca maestră de balet. Astfel, Oleg Danovski a crescut, de mic, într-un mediu artistic, cultivat de mama sa. Deşi, în copilărie, Oleg a dovedit o înclinaţie specială pentru vioară, instrument pe care l-a studiat timp de şapte ani, el avea să se dedice dansului, în calitate de prim solist, apoi ca un mare coregraf de dans clasic şi contemporan şi un excelent regizor.

Supranumit "Sfinxul Slav", la numai 17 ani, după ce a evoluat pentru Teatrul Cărăbuş, Oleg Danovski a avut ocazia să colaboreze cu mari artişti ai vremii precum Josephinne Backer şi Boris Kneazev, pedagog care a format dansatori iluştri ai Operei de la Paris sau cu regizorul Sterenberg.

Recunoaşterea de care s-a bucurat Oleg Danovski în străinătate s-a regăsit în interesul pe i l-a arătat celebrul Robert Helpmann, când l-a invitat să monteze la Londra "Lacul lebedelor". Însă, marile merite ale lui Danovski sunt acelea de a crea spectacole de excepţie la Opera din Bucureşti şi de a înfiinţa un ansamblu de balet, la malul mării, constituit din tineri absolvenţi ai liceelor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj.

Primul spectacol al "Ansamblului de balet clasic şi contemporan" a fost "Chopiniana". La malul mării, "Sfinxul slav" a montat trilogia ceaikovskiană "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită" şi "Spărgătorul de nuci". Contractul semnat cu impresarul german
Landgraff, ale cărui efecte se văd şi în prezent, prin tradiţionalul turneu pe care Compania de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" îl susţine anual, în Germania, a dus în lume renumele balerinilor formaţi de Oleg Danovski.

Ca o dovadă a aprecierii de care se bucură printre specialişti, maestrul a făcut parte din jurii de balet la festivaluri din Japonia, Moscova sau Paris, la aceste activităţi adăugându-se şi Concursul National şi Internaţional "Oleg Danovski". "Spărgătorul de nuci", "Lacul lebedelor", "Cenuşăreasa", "Giselle", "Rapsodia de Enescu" sau "Chopiniana" sunt câteva dintre spectacolele care poartă amprenta marelui coregraf.

În 1996, Oleg Danosvki a creat ultimul său spectacol, "Crăiasa zăpezilor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu