luni, 28 februarie 2011

Vincente Minnelli

Născut ca Lester Anthony Minnelli în Chicago, a fost cel mai mic dintre cei patru fii cunoscuţi ai familiei. Tatăl său a fost dirijor muzical  la compania de teatru Minnelli Brothers Tent Theater.  Mama sa a fost de origine franceză canadiană, iar bunicul său patern era din Sicilia. Familia a locuit în mai multe orăşele mici, în primul rând în Ohio, Indiana şi Illinois, înainte de a se stabili permanent în Delaware.  După absolvirea liceului, Minnelli s-a mutat la Chicago, unde a locuit pentru scurt timp cu bunica lui  şi o mătuşă. 
Prima sa slujbă a fost de designer de vitrină la un magazin. Mai târziu a lucrat ca fotograf pentru Paul Stone, care era specializat în  fotografierea actorilor din teatrul din Chicago. Aşa a crescut interesul său pentru teatru şi pentru de artă. Primul său loc de muncă în teatru a fost la Teatrul de Chicago, unde a lucrat ca designer de costume. 
Deţinut de Balaban şi Katz, lanţul de teatru în curând a fuzionat cu Paramount-Publix Minnelli. Apoi, a fost angajat la Radio City Music Hall, tot ca designer. 


Primul spectacol regizat  de Vincente Minnelli a fost un spectacol de revistă, intitulat “At Home Abroad” care a avut premiera în Octombrie 1935. În distribuţia spectacolului au jucat Beatrice Lillie, Ethel Waters, şi Eleanor Powell. 
Următoarele spectacole  la  care a lucrat au fost  “Ziegfeld Follies” din 1936, “Hooray for What!”, “Very Warm for May”, şi “The Show is On”. În urma acestor spectacole, reputaţia lui Minnelli a crescut. În 1940, producătorul Arthur Freed de la compania MGM îi oferă lui Minnelli un contract de muncă.


Cu un asemenea trecut în teatru, Minnelli a ştiut să foloseacă întotdeauna experienţa de scenă în filmările sale. 
Primul film pe care l-a regizat, “Cabin in the Sky” (1943), a fost vizibil influenţat de cariera sa teatrală. 


La scurt timp după aceea, el a regizat “Meet Me in St Louis” (1944). În timpul filmărilor,
el s-a îndrăgostit de actriţa Judy Garland. Cei doi se cunoscuseră în timpul filmărilor pentru “Strike Up Band”, în 1940, film pentru care Minnelli a fost rugat să proiecteze o secvenţă de musical cu Garland şi Mickey Rooney. 


Cei doi au început o relaţie care s-a concretizat în cele din urmă cu căsătoria lor în luna iunie 1945. Din această căsătorie a rezultat faimoasa  Liza Minnelli, fiica alături de care Vincente a câştigat toate premiile Oscar.


Deşi a rămas cunoscut pentru regia unor musicaluri celebre, inclusiv “An American in Paris” (1951), “Brigadoon”(1954), “Kismet” (1955), şi “Gigi” (1958), el a mai regizat, de asemenea, multe comedii şi melodrame: “Madame Bovary” (1949), “Father of the Bride” (1950), “Designing Woman” (1957) sau “The Courtship of Eddie's Father” (1963). 



Ultimul său film a fost “A Matter of Time “ din 1976. Pe parcursul carierei sale el 
a lucrat cu şapte actori diferiţi nominalizaţi la Oscar: Spencer Tracy, Gloria Grahame, 
Kirk Douglas, Anthony Quinn, Arthur Kennedy, Shirley MacLaine şi Hyer Martha. 


Grahame şi Quinn au castigat premii Oscar pentru performantele lor într-unul din filmele lui Minnelli. El a primit o nominalizare la Oscar ca Cel mai bun regizor pentru “An American in Paris” (1951) şi mai târziu a câştigat Oscar-ul pentru cel mai bun regizor cu filmul “Gigi” (1958). 


În 1967 Minnelli a făcut parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes.
Vincente Minnelli a câştigat cel mai mare titlu civil de onoare al Franţei, devenind Comandant Naţional al Legiunii de Onoare, cu numai o săptămână înainte de moartea sa în 1986. 


În compilaţia realizată de MGM în 1974 “That’s Entertainment!”, compania americană a folosit mai multe clipuri din filmele lui Minnelli, în semn de omagiu adus acestui regizor inegalabil.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu