luni, 14 februarie 2011

Oscar Han

S-a născut la 3 decembrie 1891 la Bucureşti. Tatăl său era de origine germană, iar mama româncă din Vrancea. A studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, în atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) şi cu Frederic Storck (desenul). Debutul său ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani. În 1911, Oscar Han s-a făcut remarcat cu lucrarea "Cap de fetiţă".
A fost membru al "Grupului celor patru", din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato. În anul 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artişti, pictori şi sculptori trimişi pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română.
A participat la Saloanele Oficiale din Bucureşti, a expus la diferite expoziţii de artă românească în străinătate, ca şi la unele manifestări internaţionale de la Veneţia, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.
Într-o serie de portrete (PârvanEminescuIorgaSofocleDante), se arată preocupat de transpunerea plastică a unor valori ale portretului fizic şi moral al personalităţii respective.
Când abordează compoziţia monumentală, miza cade pe retorica gestului şi, în egală măsură, pe masivitatea volumelor, pe concretizarea imperioasă a materialului figurativ (Victorie, 1932; Constantin Brâncoveanu, 1936; Anghel Saligny, 1958, etc.).


La 1 ianuarie 1927, a fost numit profesor suplinitor la catedra de sculptură a Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti, unde a împărţit singurul atelier de sculptură cu fostul său profesor D. Paciurea. După moartea acestuia a rămas profesor titular până în anul 1946.
La 12 decembrie 1940, Oscar Han i se plângea ministrului Artelor: "Subsemnatul n-a fost niciodată mason şi n-a vizitat niciodată, nici în mod cu totul particular, vreo lojă masonică din ţară sau străinătate. Totuşi, dl. Dumitru Anastasescu, sculptor, şi-a permis să susţină într-un grup de legionari că subsemnatul este mason". În consecinţă, Oscar Han a demisionat din Comisia interimară a Sindicatului Artelor Frumoase.
În 1945, comuniştii l-au acuzat pe Oscar Han că ar fi fost legionar (poate din cauza bustului Prof. Nae Ionescu, realizat de Oscar Han în 1928).


În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii în trecut cu regimul profascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Şcoala de Arte Frumoase, a fost îndepărtat din învăţământ pe termen de un an printr-un Decret semnat de Mihail Ralea, proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, Oscar Han s-a adaptat noului regim şi s-a aflat printre cei care au realizat şi lucrări de o calitate estetică inferioară.


Un număr de 4 lucrări realizate de Oscar Han se regăsesc în colecăia de artă din Muzeul Judeţean Vâlcea.
La Casa Memorială "Cezar Petrescu" din Buşteni se găsesc statuile celor trei martiri Horia, Cloşca şi Crişan, unicate, semnate de sculptorul Oscar Han.


Alte lucrări ale sale se găsesc în Bucureşti, în Casa memorială Minulescu - Claudia Millian, la Muzeul Naţional de Artă al României, la Muzeul Zambaccian.
Oscar Han a scris o monografie despre Dimitrie Paciurea şi un mare număr de cronici plastice şi articole, reunite în 1970 în volumul "Dălţi şi Pensule".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu