joi, 24 februarie 2011

George Harrison


S-a născut la data de 24 februarie 1943, in Liverpool, Merseyside, Anglia. A urmat cursurile Şcolii Penny Lane iar la mijlocul anilor '50, în timp ce era student la Institutul din Liverpool, l-a cunoscut pe Paul McCartney. În 1958, s-a alăturat formaţiei "The Quarrymen", fondată cu un an în urmă de prietenul său de liceu, John Lennon. În 1961 trupa "The Quarrymen" îşi schimbă numele în "The Beatles".
În vara lui 1966, a avut loc prima întâlnire cu Ravi Shankar, devenit ulterior un model pentru George Harrison, care a început să ia lecţii de sitar.
După destrămarea trupei "The Beatles", în 1970, a continuat să cânte, cu unele întreruperi, pe cont propriu. "Living in the Material World", "Dark Horse", "While My Guitar Gentley Weeps" sau "I've Got my mind set on you" sunt doar câteva titluri care au făcut înconjurul lumii şi i-au adus artistului mulţi admiratori.
Artistul are meritul deosebit de a fi primul muzician care a introdus elemente de muzică hindusă în muzica occidentală, semnând, pe când era încă membru al formaţiei, coloana sonoră a filmului "Wonderwall Music", prima piesă solo a artistului (1968).


Deşi John Lennon şi Paul McCartney erau principalii compozitori ai formaţiei, George Harrison cânta şi compunea cel puţin o piesă sau două pentru fiecare album. Imaginea sa publică a fost cel mai bine reprezentată de primul cântec pe care l-a scris pentru Beatles, intitulat "Don't bother me".  În anul 1978 se căsătoreşte cu Olivia şi din relaţia lor rezultă un băiat, pe nume Dhani. 
În 1980 scrie o autobiografie intitulată “I Me Mine”. Cartea spune puţin despre activitatea lui în trupă şi se axează mai ales pe hobby-urile lui Harrison, grădinăritul sau cursele de formula unu. Imediat după uciderea în decembrie 1980 a prietenului şi fostului său coleg de trupă,  John Lennon, Harrison a modificat versurile cântecului "All those Years Ago" scris pentru Ringo Starr şi îl transformă într-un cântec tribut pentru John Lennon.


În 1987 George avea nevoie de un cântec pentru faţa B a unui single care marca revenirea sa în activitatea muzicală, după câţiva ani de pauză. În acest scop i-a convocat pe trei prieteni ai săi, Bob Dylan, Roy Orbinson şi Tom Petty. În studio se mai afla şi un al cincelea superstar, Jeff Lynne, fostul frontman de la Electric Light Orchestra, care producea albumul lui George Harrison, ''Cloud Nine'', de pe care urma să fie extras single-ul cu pricina. Cei cinci muzicieni menţionaţi s-au pus împreună pe treabă şi au compus un cântec intitulat ''Handle With Care'', ce urma să figureze aşa cum am spus pe faţa B a respectivului single. 


Când fostul Beatles a prezentat rezultatul celor de la Warner Brothers, aceştia s-au arătat foarte încântaţi şi au sugerat celor cinci vedete că ar trebui să mai înregistreze împreună. Aceştia au ţinut cont de sugestie şi s-au pus imediat pe treabă;
astfel a apărut supergrupul Travelling Wilburys, cel de-al doilea mare proiect din care a făcut parte George Harrison. În 1992 a colaborat cu Eric Clapton, lansând "Live in Japan". Pe 30 decembrie 1999, Michael Abram a pătruns în casa artistului din  Henley-onThames şi l-a înjughiat de mai multe ori, reuşind să-i fisureze un plămân. 


George Harrison şi soţia lui - Olivia - s-au luptat cu atacatorul şi l-au reţinut până a venit poliţia. Atacatorul în vârstă de 35 de ani credea că este posedat de fostul Beatles şi că a fost trimis de Dumnezeu să-l omoare pe Harrison. Bărbatul a fost achitat mai târziu pe motiv că era nebun.


În 2000, a început să lucreze la albumul "All Things Must Pass", pe care îl lansează în 2001. Din nefericire, acesta avea să fie ultimul material al lui George Harisson, care moare de cancer, la 29 noiembrie 2001, în casa unui prieten.În 2004 George Harrison a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo, iar în 2007, revista "Variety" anunţa că regizorul Martin Scorsese are în plan să facă un film despre viaţa lui George Harrison. Filmul, intitulat "Living in the material world: George Harrison", va fi lansat chiar în acest an. 


Producătorul său, Martin Scorsese a spus că la realizarea acestui documentar a folosit imagini din viaţa artistului şi cântece nepublicate încă. De asemeni, la realizarea acestui proiect au colaborat atât fosta sa soţie, Olivia Harrison, cât şi Paul McCartney şi Ringo Starr, cei doi foşti colegi ai lui George de la  "The Beatles".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu