marți, 16 noiembrie 2010

Jean Gabin

S-a născut pe 17 mai 1904 la Paris, sub numele de Jean-Alexis Moncorgé. Era fiul lui Ferdinand Joseph Moncorgé comedian de operetă (cu numele artistic de Joseph Gabin) şi a lui Hélène Petit cântăreaţă de café-concert. A avut şase fraţi şi surori mai mari. A crescut în Mériel du Val-d'Oise din departament –ul Seine-et-Oise, la 35 km în nordul capitalei franceze. A fost una din cele mai fericite perioade din viaţa sa. Mama sa a murit când Jean avea 15 ani. Din această cauză a fost nevoit să-şi întrerupă studiile (se înscrisese la Liceul Janson-de-Sailly din Paris) şi a început să lucreze ca muncitor într-o turnătorie. Apoi a lucrat ca băiat de birou la o companie pariziană de electricitate, vânzător la un magazin de automobile din Drancy  şi a vândut chiar şi ziare. La 17 ani vroia să devină conductor de locomotive cu aburi ca şi bunicul său din partea mamei.
 La 18 ani îşi făcea intrarea în lumea spectacolului
la Folies-Bergère ca figurant. Apoi, între 1924 şi 1925 îşi satisface stagiul militar în marină. În timpul unei permisii la începutul anului 1925 se căsătoreşte cu o admiratoare, viitoarea actriţă Camille Basset.  La vârsta de 22 de ani devine un veritabil artist de music-hall şi cântăreţ de operetă face un turneu de succes în întreaga Franţa şi în America de Sud.
 Prestaţiile sale şi ţinuta scenică încep să-l facă faimos, ceea ce i-a permis ca să –şi găsească un loc în cinematograful mut în anul 1928. Doi ani mai târziu, datorită uşurinţei de a se adapta la cinematograful sonor îl găsim în distribuţia filmului „Chacun sa chance”, unul din principalele filme vorbite din Franţa,  alături de fosta sa soţie şi de cântăreţul Jean Sablon.

În 1933, pe 20 noiembrie, se căsătoreşte din nou, cu Jeanne Mauchain, dansatoare de revistă în Casino de Paris, cunoscută sub numele de Doriane Mauchain. A jucat apoi roluri secundare în diverse filme regizate de Maurice şi Jacques Tourneur. Fără îndoială însă că şi-a câştigat faima pentru rolul din „Maria Chapdelaine” (1934), un film regizat de Julien Duvivier. A jucat ca actor de dramă în „
La Bandera” (1936). În anul următor lucrează din nou cu Duvivier, de data asta în „Pépé le Moko”, care a reuşit să ajungă primul în „Grossing Films” din 1937, dându-i lui Gabin recunoaşterea şi faima internaţională . În acelaşi an a jucat în filmul lui Jean Renoir „La Grande Illusion”, film ce a avut un succes deosebit, ţinând sala plină la un cinematograf din New York timp de şase luni.




În 1938 joacă în „Quai des brumes” de Marcel Carné unde o întâlneşte pe Michèle Morgan.
Anul următor,  pe 2 septembrie, este mobilizat în marina de război la Cherbourg. Obţine un permis special pentru a termina filmul „Remorques” cu Michèle Morgan. În timpul filmărilor are o scurtă relaţie cu actriţa .



În 1941 actorul refuză să filmeze pentru nemţi şi se expatriază
la Hollywood unde va întâlni alţi francezi ca : Jean Renoir, Julien Duvivier, Charles Boyer, Jean-Pierre Aumont... Va juca în două filme „Moon tide” şi  „The impostor” şi le va întâlni pe Ginger Rogers şi pe Marlène Dietrich . Cu aceasta din urmă va avea o legătură ce va dura din 1941 şi până în februarie 1947.


Pe 18 ianuarie 1943 Jean Gabin divorţează de cea de-a doua soţie, Jeanne Mauchain iar în aprilie se angajează în „Forces françaises libres” ale Generalului de Gaulle, participând la victoria aliaţilor ca secund de blindat „Le Souffleur” în regimentul de blindate al puşcaşilor marini 2e DB al generalului Leclerc. A fost decorat cu : médaille militaire şi cu Croix de guerre. În 1945 este demobilizat şi la 41 de ani revine în lumea spectacolului.
 În 1946, Gabin a fost contractat de Marcel Carné ca actor principal în filmul „Les Portes de
la Nuit”, dar comportamentul său egoist l-a lăsat în afara distribuţiei. După un timp de la acel moment, actorul găsea un producător francez care să-i vrea pe el şi pe Marlene Dietrich împreuna în filmul „Martin Roumagnac”; din nefericire însă, pelicula nu a fost un succes. Între timp şi relaţia dintre cei doi se va termina. ÎIn 1947 Gabin se întoarce pe scenă, dar din nou producţia a fost un dezastru financiar. În 1949, un film a lui René Clément, „Au-Delà Des Grilles”, care l-a avut ca protagonist a reuşit să câştige Oscar-ul pentru cel mai bun film străin. Cu toată această recunoaştere, filmul nu a fost bine primit de publicul francez .



În 1949 se căsătoreşte cu Christiane Fournier, căreia i se spunea Dominique, (manechin la creatorul de moda francez Lanvin) care avea deja un copil Jacki . Cu ea, Gabin va avea încă trei copii : Florence Moncorgé-Gabin (1949), Valérie (1952) şi Mathias (1956).
În 1952 îşi realizează unul din visele sale din copilărie: îşi investeşte toti banii într-un domeniu "
La Pichonnière " situat în Moulins-la-Marche pe Orne, în Normandia , pe care va construi " La Moncorgerie ". Se apucă de creşterea a peste de 300 bovine şi circa 50 de cai de cursă pentru a-şi satisface pasiunea pentru călărie şi creşterea cailor.
Între anii 1954-1955 are din nou succes datorită filmelor  „Touchez pas au grisbi” de Jacques Becker, „L'Air de Paris” de Marcel Carné şi „French Cancan” de Jean Renoir .



În 1960 actorul a fost decorat ca ofiţer al Legiunii de Onoare pe platoul de filmare unde tocmai se turna  „Les Vieux de la vieille” de Gilles Grangier. Trei ani mai târziu Jean Gabin punea bazele, împreună cu Fernandel, a societăţtii de producţie Gafer pentru filmul său „L'Âge ingrat”.



Pe 15 noiembrie 1976, când se hotărâse să-şi vândă domeniul din Normandia ,
La Pichonnière, moare (a avut o criză încă din 1973 în timp ce filma „Deux hommes dans la ville” de José Giovanni) la vârsta de 72 ani la spitalul american din Neuilly-sur-Seine. 
După moarte, corpul lui a fost ars la crematoriu, iar cenuşa acestuia a fost apoi împrăştiată peste bordul navei militare "Detroyat".  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu