duminică, 28 noiembrie 2010

Filip Merca

De numele lui Filip Merca este legată întreaga existenţă a unuia dintre primele grupuri rock din România. Câţi dintre voi nu vă mai amintiţi de formaţia "Mondial"? Filip Merca este cel care a înfiinţat grupul şi, totodată singurul membru care nu a lipsit niciodată din componenţa sa. 
Filip Merca s-a născut la  28 noiembrie 1948 la Tulcea, într-o familie originară din ţinutul Salonicului. După absolvirea  Politehnicii bucureştene, a renunţat la o carieră în meseria pt care se pregătise în favoarea carierei muzicale. Până la sfârşitul anilor '70 când "Mondial" se va desfiinţa, viaţa lui Filip Merca se va desfăşura aproape exclusiv în cadrul grupului. A fost conducătorul formaţiei, împărţind această atribuţie cu claviaturistul Mircea Drăgan între anii 1968 şi 1971. 
Cea mai cunoscută piesă a lui Filip Merca este „Vîntul. Nopţi de veghe. Vara” (cunoscută şi ca „Tripticul”), înregistrată pe unicul album de studio al formaţiei, Mondial (1971), cu voci de Vlad Gabrielescu şi Mişu Cernea. În 1973, la părăsirea formaţiei de către chitaristul Sorin Tudoran şi apoi de către bateristul Mişu Cernea, Filip Merca îl invită pe vărul lui clujean, Iuliu (cel de care va fi legat numele altui grup rock de marcă, "Semnal M"), să devină chitaristul şi cântăreţul formaţiei; împreună cu Iuliu Merca soseşte în formaţie pentru scurt timp bateristul Ştefan Nagy. La începutul anului 1977, Mondial înregistrează o nouă compoziţie semnată de Filip Merca, „Regina străzilor”.





În 1979, formaţia a fost nevoită să se desfiinţeze. Filip Merca a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde nu a mai activat în calitate de muzician. De la reunirea formaţiei din 1998, Merca nu a mai colaborat cu foştii colegi, postul de basist fiind preluat de chitaristul Dragoş Vasiliu (prezent în Mondial la chitară ritmică, între anii 1966 şi 1970). În schimb, Filip Merca, este preocupat de folclorul muzical din Macedonia, din care a cules numeroase piese pe care îşi doreşte să le interpreteze alături de muzicieni tineri. 





În 1993 a fost lansată compilaţia "Remember Mondial"  atât pe disc, cât şi pe casetă audio şi pe CD, ocazie pentru care o parte din materialele vechi ale formaţiei au fost remasterizate. Piesele apărute pe compilaţie sunt alese dintre cele de pe primul EP şi de pe LP-ul "Mondial" (cu alte cuvinte, perioada de apogeu a formaţiei, anii 1969-1971).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu