joi, 22 aprilie 2010

Ion Lucian

S-a nascut la 22 aprilie 1924, in Bucuresti. Este, fara indoiala, unul dintre cei mai iubiti dintre actorii romani, cu o cariera extrem de lunga si de frumoasa. Alaturi de maestrul Radu Beligan, Ion Lucian este unul dintre cei mai longevivi actori din teatrul si filmul romanesc.

Ion Lucian a debutat pe scena teatrului inainte de razboi, in 1940, la Teatrul National. A fost aplaudat de insusi Eugene Ionesco la Paris, jucand "Rinocerii" in 1965, intr-o montare a Teatrului de Comedie, in regia lui Lucian Giurchescu.

Ion Lucian a jucat in piese de Eugene Ionesco si a realizat o piesa proprie dedicata copiilor - "Cocoselul neascultator", montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia).

Pe langa actorie, maestrul Ion Lucian s-a dovedit a fi si un epigramist de mare rafinament. Este, de asemenea, director al teatrului de copii Excelsior si societar de onoare al Teatrului National Bucuresti.

La Festivalul Comediei Romanesti, editia 2007, marelui actor i-a fost acordat Premiul de Excelenta.
In ianuarie 2010, a fost internat in spital dupa ce i s-a facut rau pe scena, dar si-a revenit. A mai fost in atentia presei in februarie, cand in urma proiectului de lege privind interzicerea cumularii pensiei cu salariul, nu si-a putut stapani lacrimile in timpul unei emisiuni televizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu