joi, 15 aprilie 2010

Greta Garbo

Greta Lovisa Gustafsson s-a născut la Stockholm, capitala Suediei, în 1905. Supranumită „Divina” sau „Sfinxul nordului”, Greta Garbo a fost fără îndoială o mare vedetă de cinema, nu neapărat din cauza unor prestaţii actoriceşti ieşite din comun, ci mai degrabă datorită aurei de mister create în jurul personalităţii sale. În cele mai multe roluri, Greta Garbo a fost femeia desăvârşită, pe cât de frumoasă, pe atât de greu de cucerit. 
Înclinaţia pentru film şi-a descoperit-o destul de târziu, după ce a apărut într-o scurtă reclamă. Pe acea vreme, adolescenta Greta Garbo lucra la un magazin, unde se angajase dupa moartea tatălui. Nefericitul eveniment s-a produs când Greta avea 14 ani. A renunţat la studii, fiind nevoită să muncească pentru un trai cât mai decent. 
A fost descoperită de Mauritz Stiller, un reputat regizor suedez, care a distribuit-o în filmul Gosta Berlings Saga (1924). După rolul din Die freudlose Gasse (Uliţa durerii – 1925), Gretei Garbo i s-a oferit un contract de către MGM, pentru a face marele pas spre Hollywood. În The Torrent (Torentul – 1926), primul film american din cariera ei, Greta Garbo nu a rostit nici o replică în limba engleză, fiind vorba de un film mut.



După alte câteva producţii, dintre care The Temptress (Femeia vampir – 1926), The Divine Woman (Femeia divină – 1927), A Woman of Affairs (1928), Wild Orchids (1929) şi The Kiss (1930), a urmat în 1930 un rol cu adevărat important, în filmul Anna Christie. Cu aceastã ocazie, Greta Garbo a primit şi o nominalizare la Oscar.
Cariera sa a continuat cu un film mai putin reuşit, Romance – 1930, dar a revenit în prim plan datorită prestaţiei din Susan Lennox: Her Rise and Fall, unde l-a avut ca partener pe Clark Gable.


Anii 30 au coincis cu perioada rolurilor de referinţă din cariera Gretei Garbo, amintind aici filme ca Mata Hari (1931), Oueen Christina (Regina Christina – 1933), Anna Karenina (1935), considerat de mulţi ca fiind rolul carierei sale, Camille (1936) şi Ninotchka (1939), în care şi-a demonstrat calităţile de comediantă. A urmat în 1941      Two-Faced Woman (Femeia cu două feţe), care avea să fie şi ultimul film din scurta sa carieră, ce nu a durat mai mult de douăzeci de ani.


Dupa încheierea celui de-al doilea război mondial, Greta Garbo nu a mai revenit la cariera cinematografică, fiind convinsă că întreaga lume a suferit o schimbare ireversibilă şi că filmele ce au avut-o ca protagonistă vor deveni din ce în ce mai valoroase o dată cu trecerea timpului.
În 1954 i s-a acordat Premiul Oscar onorific pentru „rolurile sale de neuitat”. Dupa retragerea din viaţa actoricească, Greta Garbo a dus o viaţă destul de liniştită, ocupându-se cu multă pasiune de grădinărit.
S-a stins din viaţă în 1990, la vârsta de 84 de ani, lăsând neterminat volumul autobiografic intitulat „Garbo Mystique”.



Un comentariu: