luni, 26 aprilie 2010

Adriana Trandafir

Născută pe 26 aprilie 1956 într-o comună de lângă Piteşti, actriţa mai este numită şi "Rudotel", pentru veselia pe care o împrăştie în jur şi felul ei optimist de a aborda problemele, oricât de complicate ar fi ele. 
Şi nu a fost o răsfăţată a vieţii! Când avea 15 ani, Adriana şi-a pierdut mama. A crezut că acesta este cel mai groaznic lucru care i se poate întâmpla unui om. Dar au urmat şi alte evenimente dureroase. În urmă cu 11 ani, Adriana a avut de înfruntat un divorţ şi şocul despărţirii de familie şi de fiul ei, Ştefan, pe-atunci în vârstă de şapte ani. "A rămas fără copil, fără casă, fără nimic din ce agonisise în anii de căsătorie. "Şi părăsită de tatăl meu, care a plecat din Tribunal la braţ cu fostul meu soţ!" Legiuitorul - care, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, încredinţează copilul mamei - a considerat că aceasta ar fi excepţia. Motivul invocat? Profesia de actriţă! 
Mamă singură, Adriana are doi copii, Ştefan, în vârstă de 18 ani, şi Maria Speranţa, care a împlinit de curând 9 ani. Adriana Trandafir joacă de mai bine de 24 de ani pe scena Teatrului Odeon.




Speranţa Adrianei este ca Ştefan şi Maria Speranţa să fie, cândva, împreună ("pentru că glasul sângelui este mai puternic decât orice lege de pe lumea asta!").
Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia actorie, clasa prof. univ. Leopoldina Bălănuţă, Alexa Visarion şi Alexandru Lazăr.

Între anii 1979 şi 1982 este actriţă a teatrului de Stat din Reşiţa şi din 1982 până în 2005 este actriţă a Teatrului Odeon. Ca actriţă de film a jucat în câteva filme şi a avut colaborari cu Casa de Film Ager şi Atlantis (peste 15 filme), colaborări cu televiziunea fiind moderatoarea unor emisiuni ca : " O vedetă populară", " Vecinii ", spectacole de teatru şi divertisment şi este colaboratoare permanentă a Radiofuziunii Române.
De fiecare dată când îi este greu sau are o premieră şi se luptă cu emoţiile, Adriana urcă la locul ştiut numai de ea şi se roagă. Optimismul şi încrederea i-au dat forţa de a lupta şi i-au transformat visurile în realitate.




Adriana Trandafir este deţinătoarea a numeroase premii :
Premiul Uniter 2004 pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru rolul Mama din spectacolul " De ce fierbe copilul în mămăligă";
Premiul pentru cea mai bună actriţă de comedie în 2002 la Festivalul de Teatru de la Galaţi pentru rolul Rose Quimet din spectacolul " Cumetrele"; 
Premiul pentru cea mai bună actriţă de comedie în 2000 la Festivalul de Teatru de la Galaţi pentru rolul Ana din spectacolul "Stele în lumina dimineţii";
Marele Premiu de interpretare la Festivalul de Teatru Contemporan, Brăila pentru rolul Maria Tănase în " Pasărea măiastră - Maria Tănase în 19888, 1989, 1990, 1996.
Marele Premiu la Gala Recitalurilor actoriceşti, Bacău 1995;
Premiul de Interpretare la Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru 1979;
Cel mai bun spectacol şi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Shakespeare de la Durham / Anglia pentru spectacolul "Romeo şi Julieta" / 1978. 
Este, de asemenea, preşedinta a Fundaţiei Maria Tănase, având un talent muzical incontestabil.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu