duminică, 8 aprilie 2012

Gaetano Donizetti (d. 8 Apr. 1848)

S-a născut la 29 noiembrie 1797, într-o familie săracă din Bergamo. La vârsta de nouă ani a fost admis la „Scuola caritatevole di musica” (Şcoala caritabilă de muzică), fondată de compozitorul german  Johannes Simon Mayr ,  cu care a şi studiat de altfel, compoziţia şi clavecinul. La recomandarea lui Mayr  tânărul musician se mută la Bologna, unde îşi continuă studiile sub îndrumarea părintelui Stanislao Mattei.
Aici, la Bologna, Donizetti compune primele sale lucrări de muzică instrumentală  şi câteva piese de muzică sacră, precum şi prima sa operă, “Pygmalion”, pe care, din nefericire, compozitorul nu avea s-o vadă niciodată pe scenă, fiind jucată  pentru prima dată, după decesul său. 




Pentru a-şi ajuta familia s-a angajat în armată, dar primele reuşite componistice i-au permis să părăsească activitatea militară.








Lucrarea „Enrico di Borgogna” este cea care l-a făcut cunoscut în 1818, iar prima operă care avea să-i aducă cu adevărat succes a fost „Zoraide di Granata”, în 1822.



Din anul 1827, Donizetti se stabilește la Napoli unde devine directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor de contrapunct la Conservator.
Din 1830 începe epoca de glorie pentru Gaetano Donizetti, odată cu reprezentaţia operei „Anna Bolena”  (Ann Boleyn), iar în 1832 acest succes s-a confirmat prin premiera  operei „L'elisir d'amore" (Elixirul dragostei). Tot în această perioadă Donizetti scrie marile sale capodopere tragice – drame romantice sau istorice ca „Torquato Tasso”, „Lucrezia Borgia”,”Maria Stuarda”, „Lucia di Lammermoor”, „Roberto Devereux”, etc..



La recomandarea lui Gioachino Rossini, Donizetti pleacă în 1838 la Paris, unde compune, în limba franceză, „La fille du régiment” (Fiica regimentului) , „La Favorite” (Favorita)  şi „Poliuto” (Martiri), în 1840, înainte de a fi numit compozitor imperial la Viena, unde a prezentat „Linda di Chamounix” şi „Maria di Rohan”.





În 1843 compozitorul revenea la Paris, unde aveau loc premierele operelor  „Don Sébastien” şi „Don Pasquale”.
În ianuarie 1846 din cauza unor probleme de sănătate este internat la un sanatoriu din orăşelul francez Ivry-sur-Seine, de unde se întoarce la Bergamo la sfârşitul anului următor. 







La 8 aprilie 1848 Gaetano Donizetti se  stingea din viaţă,  la vârsta de 51 de ani, lăsând lumii o moştenire muzicală de o valoare excepţională, cu o influenţă majoră în muzica clasică universală şi în special în muzica de operă. 





Un comentariu: