duminică, 1 aprilie 2012

Ion Lucian

Ieri seară (31 martie 2012) la ora 21:15, Maestrul Ion Lucian a încetat din viaţă. S-a luptat până în ultima clipă cu boala, având-o alături pe soţia sa, Paula Sorescu Lucian. Ion Lucian a fost internat în cursul acestei luni la Spitalul de Urgenţă Floreasca cu suspiciunea de bronhopneumonie şi anemie.
Era aşteptat cu nerăbdare de trupa Teatrului Excelsior, să revină în locul pe care domnia sa l-a sfinţit. În urmă cu exact 22 de ani, maestrul Ion Lucian înfiinţa Teatrul Excelsior. De atunci, a trăit zi şi noapte pentru această citadelă a artelor, cum îi plăcea s-o numească. 

S-a născut la 22 aprilie 1924, la Bucureşti. În al doilea razboi mondial îşi pierde tatăl. Viitorul actor a reuşit cu greu să treacă peste durerea pricinuită de această tragică pierdere şi a absolvit cu brio liceul Matei Basarab şi Academia Regală de Teatru şi Muzică din Bucureşti.
Este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai scenei româneşti, având o carieră teatrală şi cinematografică impresionantă, începută în 1942, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în rolul lui "Guliţă" din "Chiriţa în Iaşi" de V. Alecsandri. Tot în perioada sa de debut, publicul îl putea vedea în câteva roluri remarcabile: "Hlestacov" din "Revizorul" de Gogol, "Florindo" din "Mincinosul" de Carlo Goldoni, "Jaques" din "Silvette" de Victor Eftimiu sau "Magnasco" din "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello.
Din anul 1945 devine angajat al Teatrului de Operetă "Alhambra" (actualul Teatru Naţional de Operetă "Ion Dacian"), unde a jucat aproape doi ani, interpretând rolul lui "Gustl" din "Ţara surâsului" de Franz Lehár şi pe cel al lui "Tony" din spectacolul "Prinţesa circului" de  Emmerich Kálmán
În 1947 a urcat pentru prima dată pe scena Teatrului Municipal Bucureşti (Teatrul Bulandra de astăzi), unde a jucat din nou cu o deosebită măiestrie roluri memorabile: "Boby 2" din "Insula" de Mihail Sebastian, "Valentin" din "Nu se ştie niciodată" de G. B. Shaw sau "Tristan" din "Câinele grădinarului" de Lope de Vega. Cinci ani mai târziu, publicul iubitor de teatru l-au aplaudat pe scena teatrului Nottara, în piese precum "Nud cu vioară" de Noel Coward, "Iaşii în carnaval" de V. Alecsandri sau "o felie de lună" de Aurel Storin. 





Tot în 1947 debutează în cariera cinematografică, cu un rol în filmul "Două lumi şi-o dragoste", în regia lui Viktor Gertler. Apoi, în 1951, este distribuit în filmul "Viaţa învinge", în regia lui Dinu Negreanu, alături de Fory Etterle, George Vraca şi Griore Vasiliu Birlic. 
În 1958 actorul Ion Lucian este distribuit în rolul lui "Nae Girimea" din celebra ecranizare a piesei "D'ale Carnavalului" de I.L. Caragiale, regizată de Gheorhe Naghi şi Aurel Miheleş, alături de nume mari ale teatrului şi filmului românesc: Vasilica Tastaman, Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic, Horia Căciulescu, Ion Manu, şi alţii.





În 1964 actorul apare în ecranizarea mofturilor caragealiene ("Mofturi 1900"), în regia lui Jean Georgescu, alături de Iurie Darie şi Ion Dichiseanu.




Din 1960 Ion Lucian a început să joace şi pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, având şi aici roluri savuroase: "Jean" din "Rinocerii" de Eugen Ionescu,  "Pantalone" din “Regele Cerb” de Carlo Gozzi, "Reporterul" din “Procesul d-lui Caragiale“ de M.Ștefănescu sau remarcabilul rol dublu "Frații Bullinger" din “Swek în al II-lea război" de BertoldBrecht. 
În 1965 interpretează rolul "avocatului Rădulescu Nercea" din ecranizarea piesei "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, în regia lui Paul Călinescu, alături de Grigore Vasiliu Birlic, Coca Andronescu, Mitzura Arghezi, Ion Dichiseanu şi Ion Finteşteanu.
În 1968 îl vedem în rolul lui "Dramaturgul Eugen Ionescu" din filmul "Cameleonul pastorului" alături de Grigore Vasiliu Birlic.
A dat viaţă la peste 200 de personaje din dramaturgia românească şi universală şi a semnat regia la peste 100 de spectacole jucate de sute de ori pe scenele din Bucureşti, Timişoara. Giurgiu, Oradea, Botoşani. 





Un veşnic iubitor al artei teatrale, Ion Lucian a înfiinţat şi condus două instituţii teatrale importante ale Bucureştiului, ambele destinate spectacolelor pentru copii (dar nu numai): Teatrul pentru Copii "Ion Creangă" în 1964 şi "Teatrul Excelsior" în 1990, al cărui nou sediu a fost inaugurat la data de 4 mai 2011.




Fiind mereu un spirit activ şi iubitor de sensibilitate, Maestrul Ion Lucian nu şi-a "limitat" cariera teatrală doar la partea de interpretare a rolurilor, ci a şi conceput, montat, regizat şi scris teatru. Spectacole precum "Le petit coq", " Muşchetarii...Măgăriei Sale", "Snoave cu măşti" sau "Nemaipomenitele aventuri ale lui Nils", au făcut deliciul şi au încântat multe generaţii de spectatori de cele mai mici vârste.





Maestrul Ion Lucian a fost şi profesor în cadrul Institutului de Teatru şi Film, iar din 1998, a predat în cadrul Universităţii Hyperion, fiind mentorul multor generaţii de actori consacraţi ai scenei româneşti.








Dumnezeu să-l odihnească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu