joi, 26 aprilie 2012

Despre sărbătoarea tradiţiilor şi tradiţiile sărbătorilor pe plaiuri gorjene şi nu numai...

În lumea contemporană, când cineva vorbeşte despre tradiţii, ori este considerat a fi în urma societăţii, ori promovează lucruri perimate, ori priveşte prea mult în trecut. Ori, pur şi simplu, se pare că noi trecem prea uşor cu vederea faptul că tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară, în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Pentru că, aşa cum remarcau, în estetică, George Călinescu la noi şi T.S. Eliot în America, raportul dintre tradiţie şi inovaţie înclină în favoarea celei dintâi. Iar când observăm tradiţia la ea acasă, în toată frumuseţea ei, sentimentul este cu atât mai puternic…

Fotografie preluată de la cotidianul "Gorjeanul"
De câte ori îmi cere cineva să-mi descriu ţara într-un singur cuvânt, nu mă pot opri decât la o singură descriere: “diversitate”. Această diversitate a obiceiurilor şi tradiţiilor constituie factorul principal de atracţie pentru turiştii străini, dornici să cunoască datinile româneşti păstrate în mod miraculos de sute de ani. Şi, deşi folclorul este cel care ne defineşte ca popor, o perioadă l-am cam uitat. Vrem cu tot dinadinsul modernizare, vrem emancipare, iar tradiţiile uneori, par că ne stau în drum. Am ajuns să importăm tot ce vine din alte ţări, pentru că ni se pare că este mai de soi, mai “exotic”. Ba, mai mult, importăm şi tradiţiile altor popoare; celebrăm dragostea de “Valentine’s Day”, uitând că avem şi noi “Dragobetele”. Am început să urăm cu zâmbet larg “Merry Christmas”, pentru că simplul “ Crăciun fericit” este considerat prea banal. Cât despre obiceiurile spectaculoase şi pline de semnificaţii, precum “Sânzienele”, “Căluşarii”, “Paparudele“, “Zarezanul” şi multe altele, aproape că nu se mai vorbeşte decât în puţinele emisiuni  de folclor sau la evenimentele de la Muzeul Satului.  
De câţiva ani însă, pare că am început să redescoperim valoarea tradiţiilor româneşti şi să le promovăm, să le valorificăm. Poate din motive de marketing, poate din naţionalism, am început să ne reorientăm din nou spre ceea ce însemnăm noi şi spre ceea ce ne reprezintă aici, la noi acasă şi peste tot în lume.
Românul de la sat e recunoscut pentru veselia şi optimismul lui. Iar obiceiurile, muzica, dansul şi portul tradiţional dovedesc acest lucru cu fiecare prilej de sărbătoare. În a doua zi de Rusalii, locuitorii unui sat magic din ţinuturile Gorjului, au demonstrat faptul că tradiţiile nu sunt deloc un lucru perimat, ba dimpotrivă, un real motiv de mândrie şi bucurie de a fi. 
Fotografie preluată de la cotidianul "Gorjeanul"

La Parohia Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din satul Bota-Dobriţa sătenii au organizat vinerea trecută, un frumos eveniment cultural, ca o “manifestare a spiritului creştin şi a culturii gorjene” aşa cum a fost caracterizat într-un articol din “Gorjeanul”. Denumită în mod sugestiv “Logodna vinului cu ulcica”, evenimentul care a ajuns la a XVI ediţie, reuneşte pe culmea dealului din satul cu pricina, mai toată suflarea artistică din zonă, de la pricepuţii creatori populari de obiecte tradiţionale din ceramică şi lemn, până la scriitori, pictori, fotografi, poeţi, toţi însă, lipsiţi cu desăvârşire de patima firii încrezute şi atinşi în mod iremediabil de microbul frumosului, al bunului gust, al bunului simţ şi al vieţii trăite la ţară. 

Fotografie preluată de la cotidianul "Gorjeanul"

Sărbătoarea a început printr-o superbă slujbă religioasă, oficiată de către preotul stavrofor Ion Sârbu, care a ţinut o minunată predică, preotul iconom Alexandru Cornoiu şi de preotul paroh din comuna Runcu, Vasile Popescu. A urmat un scurt recital de poezii, urmat de un minunat spectacol de folclor autentic, atât muzical cât şi coregrafic, susţinut de către elevii şcolii Dobriţa, coordonaţi de doamna învăţătoare Maria Sârbu Gugu. Întregul moment artistic a fost apreciat la justa sa valoare de către mulţimea de invitaţi adunată în faţa bisericii din vârful dealului de la Bota-Dobriţa. 

Fotografie preluată de la cotidianul "Gorjeanul"

S-a cântat şi dansat în stil mare, româneşte, în ciuda faptului că ploaia, din ce în ce mai puternică, făcea ca unele priviri să se mute pe rând, de la micii dansatori, la plăcintele proaspăt botezate de Dumnezeu, iar apoi la acoperişul micuţului foişor din faţa bisericii, care deja devenise neîncăpător. 

Una dintre “gazdele” evenimentului, caricaturistul şi scriitorul Grigore Haidău, a oferit chiar şi o frumoasă expoziţie ad-hoc de grafică, selectând pentru ochii invitaţilor câteva dintre cele mai frumoase lucrări ale sale. 





Un alt moment interesant a fost cel al lansării volumului de eseuri „Harul divinei înţelepciuni”, scris în colaborare de către preotul Alexandru E. Cornoiu împreună cu ing.prof. Carmen Cocan, carte proaspăt apărută la editura MĂIASTRA, din Târgu Jiu.
Aşa cum îi sugerează şi numele, de la “Logodna vinului cu ulcica” nu putea lipsi un veritabil concurs de oenologie populară (termen propriu!), în care au avut loc degustări de vinuri nobile sau hibride, produse de către gospodarii din zonele învecinate. (şi să ştiţi că Zaibăr ca-n Gorj nu mai găsiţi nicăieri! Ăsta e soi rar…)
Fotografie preluată de pe site-ul Gorj TV
            Binenţeles că la final s-au acordat şi premii şi diplome; chiar şi eu am primit una, probabil pentru bucuria de a vizita aceste plaiuri, de a vedea aceste obiceiuri nespus de frumoase şi de a cunoaşte aceşti oameni minunaţi, deosebit de primitori şi, nu în ultimul rând pentru curajul de a spune tuturor că aceste tradiţii şi aceşti oameni există! Sunt chiar lângă noi, cei din “fascinanta” junglă financiaro-urbană, care nu ne mai lasă să vedem cine suntem, dar mai ales, ce am putea redeveni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu