luni, 19 septembrie 2011

RIP Johnny Răducanu

Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, la 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.
În 1971 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
A studiat la Şcoala medie de muzică din Cluj-Napoca (1949-1953) şi la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ''Electrecord'' (1957-1971). Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: ''Vechiul port'', ''De mult într-o carte'', ''Nu veni, nu pleca'', ''Mă cheamă marea'', ''Iarnă, iarnă''. A compus muzica de scenă la piesele: ''Livada cu vişini'', ''Moliere'' şi ''Don Juan''.
Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.
A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elveţia etc. 
În 1976 artistului i-a fost conferită ''Diploma de merit'' oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea sa muzicală. 
A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi. În 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ''Louis Armstrong'' din New Orleans.
Printre realizările discografice în domeniul jazz-ului se numără: ''Jazz made in Romania'' (1987); ''Confesiuni'' (I, II, III); ''To His Friends'' (1997); ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999); ''Jazz antifanariot'' (2002); ''Singurătatea, meseria mea'' (2002); ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (cu Teodora Enache, 2002), ''Jazz Bestament'' (2005); ''Chamber Jazz Music'' (2008); ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).
În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.






În ultimii ani, Johnny Răducanu şi Ion Caramitru au susţinut împreună spectacolul de poezie şi muzică "Dialoguri şi fantezii în jazz" de la TNB.





Johnny Răducanu sau "Mr. Jazz Of Romania", cum l-a denumit marele jazzman Leonard Feather, s-a stins în această dimineaţă, singur în garsoniera sa, lăsând în  jazz-ul românesc o comoară de neegalat şi o mare tristeţe în rândul iubitorilor săi.






Dumnezeu să-l odihnească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu