duminică, 21 august 2011

Jean Constantin


S-a născut în anul 1927, într-o familie multietnică, mama sa, pe nume Caliopi Stavreg Zaharia, fiind de etnie grecească, venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880, iar tatăl său de etnie română. 
Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuşi a menţinut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an. Deşi s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi rom de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri şi a făcut haz de ele: "Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rom şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de al lor."  Reprezentanţii comunităţii rome din Constanţa au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii şi că acesta era cunoscut în oraş ca grec. 
A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanţa, unde a pus bazele unei brigade artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârşitul anului 1957, a fost primit în nou-înfiinţata secţie de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.
A jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârşitul deceniului este distribuit în producţiile de succes "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969, r.Radu Gabrea) şi "Canarul şi viscolul" (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). 
Totuşi, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria "B.D." (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani şi Dem Rădulescu. 


În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul "Nemuritorii". Serialul "Toate pânzele sus" (1976), în regia lui Mircea Mureşan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. 


"Revanşa" (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă.


Un an mai târziu joacă în comedia "Nea Mărin miliardar", de asemenea în regia lui Nicolaescu.


În anii 1980 şi 1990 este prezent într-un număr mai mic de producţii, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de şapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006). Ultimele sale filme, "Supravieţuitorul" (2008) şi "Poker" (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut şi în serialul "Regina", difuzat de postul Acasă TV.
În 2009 şi 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa. Vestea morţii a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arşinel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu