joi, 25 august 2011

Fartein Valen

S-a născut la 25 august 1887, la Stavanger, în sud-vestul Norvegiei. Tatăl său fiind misionar, tânărul Fartein a locuit cu familia în insula Madagascar, vreme de câţiva ani. În 1895 însă, familia se reîntoarce în Norvegia, la Stavanger, unde Fartein începe să înveţe pianul cu Jeanette Mohr.

Termină liceul în anul 1906 cu nota maximă la toate materiile, cu excepţia matematicii. Se duce în acelaşi an la Kristiania să studieze muzica. În paralel studiază filologia, dar întrerupe studiul după un timp pentru a se dedica total studiilor muzicale:armonie, contrapunct şi compoziţie cu profesorul Catharinus Elling. Îşi ia examenul de organist în 1909.
Elling îl sfătuieşte să meargă la Conservatorul din Berlin să-şi continue studiile, ceea ce şi face cu ajutorul lui Max Bruch. Acolo Valen îl are ca profesor pe Bruch la analiză, şi pe Karl Wolf la compoziţie. După doi ani la Conservator, mai stă încă trei la Berlin.
În 1915 se reîntoarce în Norvegia, stabilindu-se în casa părinţilor din Valevåg din regiunea Sunnhordland. Aici compune ceea ce el numeşte „contrapunct disonant”.
În 1922 face o călătorie la Roma, care ăi dă multă inspiraţie. După moartea mamei sale în 1923 se mută la Oslo, unde va locui mare parte a anilor 1920 şi 1930. A fost o prioadă productivă din punct de vedere al numărului compoziţiilor, dar a suferit din cauză că era des criticat pentru stilul modern pe care îl adoptase.
Valen devine în 1925 „inspector” al Colecţiilor Muzicale Norvegiene (Norsk Musikksamling) la Biblioteca Universitară din Oslo, dar situaţia materială nu este una prea bună. Locuieşte la familia unei surori (Magnhild Sendstad) şi la diverse cămine. Merge la Paris în 1928 pentru trei luni, iar în iarna-primăvara 1932-1933 stă câteva săptămâni în Italia şi o jumătate de an pe insula Mallorca.
Din 1935 primeşte aşa-numitul „salariu de om de artă” (Statens kunstnerlønn) din partea parlamentului.
În 1938 se întoarce la Valevåg, unde locuieşte ultimii 14 ani ai vieţii. Sora Sigrid Valen se îngrijeşte de el.
După al Doilea Război Mondial, muzica lui Valen este recunoscută pe plan internaţional, el devenind mai apreciat în străinătate decât în Norvegia.
Sursa principală de inspiraţie a lui Fartein Valen a fost muzica lui Johann Sebastian Bach. Într-un interviu radio din 1951 a spus că muzica lui Bach „este absolut perfectă, nemaifiid nimic de îmbunătăţit. Dar poate fi o sursă de inspiraţie pentru compoziţii muzicale, eu inspirându-mă în compunerea muzicii mele atonale.” L-au interesat şi compoziţiile lui Arnold Schönberg, Johannes Brahms şi Palestrina





Fartein Valen a decedat la vârsta de 65 de ani, la Haugesund din cauza unui atac de cord după o pneumonie. A fost înmormântat pe banii statului şi îngropat la cimitirul din Valevåg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu