luni, 8 august 2011

Dustin Hoffman (n. 1937)


Dustin Lee Hoffman s-a născut la 8 august 1937, în Los Angeles, California. A studied la Pasadena Playhouse, unde s-a împrietenit cu un alt student, Gene Hackman, înainte de a se muta în New York pentru a-şi urma cariera în teatru şi televiziune. În 1961 şi-a făcut debutul pe Broadway în piesa “A Cook For Mr. General”.
Debutul cinematografic  al lui Hoffman a rămas interpretarea lui Benjamin Braddock, studentul care este sedus de personajul lui Anne Bancroft, Mrs. Robinson
din succesul lui Mike Nichols – “The Graduate”  din 1967. Pentru acest rol, tânărul de 29 de ani Hoffman a primit  prima nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.
Cea de-a doua nominalizare avea s-o primească după doi ani, pentru interpretarea lui Ratso Rizzo dinMidnight Cowboy” (1969).
În thriller-ul controversat al regizorului Sam Peckinpah, “Straw Dogs”(1971), el a interpretat un matematician care era nevoit să-şi apere soţia şi pe el însuşi atunci când violenţa izbucneşte în micuţul oraş în care locuiesc. O altă interpretare de excepţie a sa a fost a comicului Lenny Bruce din filmul biografic din 1974, “Lenny”. Acest rol i-a adus lui Hoffman cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.


În 1976, Hoffman a jucat alături de Robert Redford, în “All the President’s Men”, un film despre celebrul scandal Watergate. 


Abia în 1979, Hoffman pleacă  în sfârşit acasă cu mult râvnita statuetă Oscar pentru cel mai bun actor, pentru celebrul rol din  “Kramer vs. Kramer”.


În 1982, în filmul “Tootsie”, Hoffman a dezvăluit o altă latură a talentului său, jucând un actor care se deghizează în femeie pentru a primi un rol într-un serial. Pentru acest senzaţional rol, el primeşte o nouă nominalizare la Oscar.


După eşecul financiar şi de critică al comediei “Ishtar”(1987), Hoffman apare în alt film care a devenit un reper al carierei sale - drama regizatã de Barry Levinson, “Rain Man” din 1988, alături de Tom Cruise.  Hoffman a câştigat cu acest rol cel de-al doilea Premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Personajul său din acest film,  un bărbat care suferă de autism, a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria filmului.


Deşi este cunoscut ca unul dintre cei mai mari actori a Americii, filmele lui Hoffman din anii ’90 nu au fost nişte succese extraordinare, unele chiar dimpotrivă. Încasările lor au variat, iar spectatorii nu au fost prea încântaţi de ele. Printre acestea, “Dick Tracy” (1990 – regizat de Warren Beatty), “Billy Bathgate” (1991), “Hook” (1991 regizat de Steven Spielberg) şi “Hero” (1992).    


O dată cu premiera succesului “Outbreak”, Hoffman îşi recâştigă fanii şi revine în primele locuri ale  box-office-ului.  Colaborează din nou cu regizorul premiatuluiRain Man”, Barry Levinson, pentru alte trei filme care au succes: drama “Sleepers” (1996), “Wag the Dog”(1997), un thriller politic provocator(pentru acest rol, Hoffman a mai primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor) şi thrillerul SF “Sphere” (1998). Drama “Mad City” (1997), regizata de Costa-Gavras, este un alt succes.


În 2003, actorul primeşte cronici bune pentru dramaConfidence” şi pentru comedia “I Love Huckabee’s”.  Tot în 2003, joacă pentru prima dată într-un film alături de prietenul său de-o viaţă, Gene Hackman, în impresionantul thriller juridic “Runaway Jury”.


Anul 2004 îl readuce în prim-plan în 3 comedii. Prima,Meet the Fockers” (continuarea
succesului “Meet the Parents”. Cea de-a doua comedie este “Lemony Snicket  şi “Racing Stripes”, unde îşi  împrumută vocea personajului Tucker.


În 2005 îl revedem în “The Lost City” şi în Parfume: A Story of Murderer”.


Între 2006 şi 2008 actorul înregistrează o a doua perioadă în care priza la public scade destul de mult. “Stranger Than Fiction”, “Mr. Magorium’s Wonder Emporium” sau “The Tale Of Despereaux” au fost văzute de critic drept o pauză de odihnă pentru un actor de talia lui Dustin Hoffman. Cu toate acestea, pentru “Last Chance Harvey”, Hoffman a primit încă o nominalizare pentru cel mai bun actor.


În 2008 şi în 2001  îşi împrumută din nou vocea pentru personajul Master Shifu din seria de animaţie “Kung Fu Panda”.


În 2010 Dustin Hoffman apare ca şi narator în documentarul “Jews And Baseball: An American Love Story”, şi în comedia “Little Fockers”.


Anul acesta, deşi cel de-al doilea film din seria “Kung Fu Panda” abia a fost lansat, Hoffman este pregătit să iasă din nou în lumina reflectoarelor, cu un alt film de excepţie: “The Giver” este aşteptat cu mult interes atât de critic, dar mai ales de marele public, pentru a-l vedea pe Hoffman în alt rol de Oscar, probabil…     

              

În viaţa privată Hoffman a fost căsătorit de 2 ori. Prima căsnicie, cu balerina Anne Byrne, s-a sfârşit în 1980, el divorţând după 11 ani de mariaj. S-a recăsătorit cu Lisa Gottsegen, în octombrie 1980. Hoffman are 5 copii, Jenna (din prima căsnicie alături de Byrne), Rebecca şi Alexandra, şi doi fii, Jacob şi Max.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu