vineri, 2 iulie 2010

Jim Morrison

S-a născut la 8 decembrie 1943 în Florida. Când era copil familia petrecea foarte multă vreme pe drumuri datorită carierei tatălui său de ofiţer în Marina Militară. La sfâşitul anilor 50 s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde Jim şi-a încheiat liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles.




Pasionat de literatură şi filosofie, Jim Morrison scrie versuri sub influenţa lui Arthur Rimbaud şi William Blake. Pe când era student la UCLA Jim a început să ia diferite tipuri de narcotice, cum ar fi LSD.


În anul 1965 îl va întâlni pe Ray Manzarek şi vor forma grupul rock The Doors. Din trupă mai făceau parte şi John Densmore şi Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, "I have left open the doors of perception". Debutul lor discografic apare 2 ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors apărut în 1967, sub egida Elektra Records.


Jim era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare şi-a luat numele de "Lizard King" (regele sopârlă). Stilul său de viaţă alături de formaţie a devenit tot mai puternic influenţat de alcool şi droguri. Spre sfâşitul vieţii devenise aproape dependent de alcool. 


În 1969, în urma unei "băute" mai lungi, Morrison a apărut beat pe scenă în faţa a 13.000 spectatori în Coconut Grove, Florida. În timpul spectacolului s-a dezbrăcat pe scenă(şi-a scos cămaşa) şi a scos degetul pe la fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzaţia de exihibiţionism şi alcolism. A fost condamnat la şase luni de muncă silnică în ciuda faptului că a făcut apel şi a murit înainte de rejudecarea cazului.


Morrison s-a însurat cu prietena sa Pamela Courson pe care o întâlnise în 1966. Ea a fost aceea care l-a găsit mort în hotelul din Paris. Moartea sa (probabil o supradoză de droguri) a fost stabilită ca fiind urmare a unui atac de cord şi nu i s-a făcut autopsie. În urma unei ceremonii particulare Jim a fost îmormântat în cimitirul Père Lachaise Cemetery din Paris.

Un comentariu:

  1. Enter at http://jim-morrison-fanclub.blogspot.com/ and leave a comment about Jim Morrison
    Your comment will be published in a book about Jim Morrison
    Best comments will receive a free boook
    Fanclub Jim Morrison

    RăspundețiȘtergere